Local

O femeie din Tulcea a găsit salvarea pe Facebook. A traversat sute de kilometri pentru a ajunge la Iași – FOTO

Publicat: 21 nov. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
O femeie din Tulcea a găsit salvarea pe Facebook. A traversat sute de kilometri pentru a ajunge la Iași - FOTO
O femeie din Tulcea a găsit salvarea pe Facebook. Aceasta a trecut prin chinuri greu de imaginat, avea dureri de spate

O femeie din Tulcea a găsit salvarea pe Facebook. Aceasta a trecut prin chinuri greu de imaginat, avea dureri de spate, nu se mai putea mișca, însă nu a crezut niciodată că acest lucru este cauzat de o tumoră de 20 de centimetri

Femeia în vârstă de 54 de ani nu a mai rezistat și a traversat sute de kilometri pentru a ajunge la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași. Aici a primit un diagnostic dur, însă a avut încredere în medici, știa că va pleca din spital pe picioarele ei.

Când se aștepta mai puțin, a găsit salvarea pe Facebook

 poză cu Lucian Eva
Femeia în vârstă de 54 de ani, nu a mai rezistat și a traversat sute de kilometri pentru a ajunge la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iași

Medicii afirmă faptul că tumora era de proporții impresionante. Aceasta s-a dezvoltat pe zece vertebre și amenința viața pacientei. Pentru femeia din Tulcea durerile au fost imense, nu se mai putea mișca și ajunsese în punctul în care nu mai putea merge.

„Mă uitam pe Facebook și am văzut postat de domnul doctor Eva un filmuleț cu un băiețel de la Galați. Și că a fost operat cu succes și m-am gândit să apelez și eu la dânsul și să iau legătura, să văd. Și, căutând pe Facebook, am găsit părinții copilului și am luat legătura. Dânșii au zis că echipa de medici e foarte bună și să apelăm cu succes că va rezolva. Și atunci am sunat aici, la spital, am vorbit cu o doamnă asistentă. Dânsa ne-a zis că sunt foarte ocupați, dar a zis să revenim pe la sfârșitul lui noiembrie.

Am zis că e mai dificil să așteptăm până atunci și atunci au spus să venim miercuri dimineață la domnul doctor. Și m-am prezentat la domnul doctor cu RMN, ce aveam noi. Când m-a văzut, m-a și internat. A zis că vă internez, e o tumoră și vă operez. Aveam dureri foarte mari de picioare, nu mai puteam merge și oboseam. Și mă ținea o durere la cervicală, în spate.

Eu am intrat în legătură la București și de acolo mi s-a recomandat un neurochirurg. Am căutat pe Facebook. Sunt foarte bune postările acestea pe care le prezentați dumneavoastră. Am încredere în tot personalul de aici. Ca medic e super. Și nu numai domnul manager, toți medicii din spitalul acesta sunt super. Super pentru profesionalism, pentru pacienți, cum le acordă atenție, nu am cuvinte”, mărturisește Duța Batog, pacienta din Tulcea.

Intervenția chirurgicală a fost un succes

 poză cu pacienta din Tulcea
Medicii afirmă faptul că tumora era de proporții impresionante. Aceasta s-a dezvoltat pe zece vertebre și ameninșa viața pacientei

Echipa de medici, deși se afla în fața unei tumori gigant, a acceptat provocarea. Aceasta a fost condusă de conf. univ. dr. Lucian Eva și a intervenit la timp pentru a-i salva viața pacientei.

„Este o pacientă care în urma investigațiilor efectuate i s-a pus un diagnostic crunt: o tumoră medulară care s-a dezvoltat la nivelul coloanei cervicale, extinsă pe aproximativ 10 corpi vertebrali și care ne-a pus în față dificultăți reale în ceea ce privește modul în care să gestionăm acest caz. Pentru că pe lângă dificultățile și provocările pe care le implică un astfel de tip de tumoră, având în vedere lungimea ei, din punct de vedere chirurgical, se punea și problema stabilității coloanei cervicale.

Coloana cervicală fiind o regiune vertebrală extrem de mobilă, la nivelul căreia orice intervenție chirurgicală trebuie urmată de o stabilizare a vertebrelor respective. Noi am fost nevoiți să facem o rezecție a ceea ce se numește arc posterior pe șapte nivele, adică șapte vertebre cervicale, ceea ce predispunea pacienta, ulterior, în postoperator, la apariția unor deformități. Și, atunci, decizia a fost să facem, în același timp, rezecția tumorii, plus fixarea coloanei”, adaugă conf. univ. dr. Lucian Eva.

Intervenția chirurgicală a durat cinci ore, timp în care tumoarea a fost eliminată cu succes. Mai mult decât atât, funcțiile motorii ale pacientei au fost restaurate.

„Echipa a fost una multidisciplinară, pentru că avem o echipă specializată în chirurgie spinală, care a realizat fixarea după ce o altă echipă a rezecat tumora respectivă în totalitate. Surpriza a fost că tumora era benignă, ceea ce se numește un neurinom dezvoltat dintr-o rădăcină nervoasă. S-a făcut o rezecție totală a acestei tumori, astfel încât chirurgia, în aceste situații, este considerată curabilă, adică pacienta este vindecată. Va fi urmărită periodic, la intervale de timp, la două luni, șase luni, un an, doi, trei, pentru a evalua o posibilă recidivă tumorală, puțin probabilă, având în vedere gradul de rezecție a acesteia.

Și, bineînțeles, evaluarea stabilității coloanei cervicale, care este puțin probabil să aibă modificări, având în vedere că s-a făcut o fixare cu sisteme moderne, pentru a preveni o instabilitate. Este un caz, un caz firesc, deja o normalitate la nivelul clinicii noastre, datorită faptului că echipa medicală este la o maturitate profesională și o experiență profesională de înalt nivel, la care se adaugă și dotarea tehnologică pe măsura spitalului și, bineînțeles, posibilitățile financiare pe care le are spitalul pentru a asigura oricărui pacient care se adresează pentru un act medical pe măsura patologiei pe care o prezintă, indiferent de costurile acesteia”, subliniază conf. univ. dr. Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, în legătură cu femeia care a găsit salvarea pe Facebook.

Comentarii
  • Intr-adevăr, la spitalul de neuro din Iași echipa de medici este f f bună si, mai ales, sunt medici pregatiti si lucreaza cu aparatura de ultima aparitie, confirm, fac si operatii pe creier minim invazive, etc !

Adauga un comentariu