Prima pagină » Titlurile zilei » O ieșeancă a renunțat la averea din Elveția! Ela Lazăr avea un salariu de manichiuristă la care nimeni nu visează: „Dacă cineva mi-ar da bilet pentru Caraibe, America, nu m-aș duce. Aleg tot Elveția” – FOTO

O ieșeancă a renunțat la averea din Elveția! Ela Lazăr avea un salariu de manichiuristă la care nimeni nu visează: „Dacă cineva mi-ar da bilet pentru Caraibe, America, nu m-aș duce. Aleg tot Elveția” – FOTO

03 sept. 2022, 02:00, 7 ,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Ieșeanca Ela Lazăr are o poveste de viață impresionantă. A muncit 9 ani în Elveția ca manichiuristă. Spune că, dacă nu ar fi avut probleme de sănătate, acum ar fi fost tot în țara cantoanelor

Ieșeanca Ela Lazăr este o tânără care are o poveste de viață ca în filme. S-a născut în Iași și a trăit aici până în clasa a VIII-a, când a decis să plece la tatăl său care muncea în Italia. După ce a terminat liceul a făcut o școală de manichiură, timp de 3 ani, în Italia, și a plecat în Lugano, Elveția, unde prietena sa avea un salon de înfrumusețare.

„Eu cred că l-am moștenit pe tatăl meu pe partea de design, pentru că mereu mi-a plăcut să fac schițe, să creionez desene. Am făcut școala de manichiură, timp de 3 ani, pentru că în Elveția se pune preț pe calitate, pe sănătatea oamenilor și e nevoie de pregătire în domeniu. Am plecat în Lugano, pentru că nici nu mai voiam să stau pe capul tatălui meu (n.r –zâmbește). În acea zonă se vorbește italiană. M-am angajat la un salon, la prietena mea, și după nici 6-7 luni am rămas să conduc acest salon, pentru că ea era foarte bolnavă și s-a retras în Sicilia”, spune Ela Lazăr.

Ieșeanca Ela Lazăr a muncit timp de 9 ani în Elveția

În vârstă de 35 de ani, Ela a început să lucreze ca manichiuristă, în urmă cu 15 ani, când în Elveția manichiura cu gel era deja cunoscută, dar la noi în țară abia se aflase despre asta. Spune că în salonul de care se ocupa se foloseau numai produse de calitate, pentru că și clienții voiau calitate.

„Am început să lucrez cu produse unicate, aduse de la Marea Moartă, din Israel. Erau tot felul de creme și produse pentru unghii. Se numesc «produse premier». Cele originale se văd la prețuri, pentru că un burete de unghii original costă 100 și ceva de euro. Dar dădea luciu unghiei bărbatului, de exemplu. El nu trebuie să-și pună ojă transparentă pe unghie. Este urât. Femeile la fel, nu trebuie să-și curețe acel pat unghial, pentru că este foarte bolnăvicios. Pe acolo toate bacteriile se pot plimba cu lejeritate, pentru că patul unghial e ca o peliculă. Se pune pe unghie o peliculă finuță, ca o foaie de țigară, și atunci se modelează cu o pensetă ca să formeze acea hârtie, apoi o bază, gelul, se bagă la uscat. Aceeași pași sunt urmați, numai că se respectă calitatea unghiei. Oamenii de acolo se îngrijesc. O parte dintre clientele noastre erau fete care defilau pentru Channel și Dior. Tinerele care erau la liceu voiau manichiură potrivită vârstei lor, cu diverse modele, doamnele voiau ceva mai sofisticat”, mai spune Ela Lazăr.

Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, povestea unui ieșean care s-a întors acasă după 22 de ani munciți în Canada.

Ela Lazăr: „Nu au grija zilei de mâine”

Ela s-a întors în Iași, în 2014, și a deschis o afacere. Spune că, dacă nu ar fi avut problemele de sănătate, ar fi și acum în Elveția, pentru că îi place foarte mult.

„Dacă nu aveam această hernie de disc pe care am făcut-o din cauza muncii mele, făceam în continuare asta. Câștigam și 5.000 de euro pe lună și chiar mai mult. Chiriile sunt mari, pentru că și viața de acolo este scumpă. O chirie pleacă de la 750 la 2.500 de euro pe lună. La apartamentele cu două camere e între 2.000 și 2.500 de euro pe lună. Costurile sunt pe măsură, iar acolo sunt persoane care nu doar au bani, ci știu să facă bani, oameni evoluați. Așa văd eu Elveția. Dacă cineva mi-ar da bilet pentru Caraibe, America, nu m-aș duce decât acolo, în Elveția. Îmi place că e o vibrație foarte înaltă, inteligența aceasta a lor, îi vezi în fiecare zi pe stradă cu zâmbetul pe buze și zici că toată lumea are bani, este ok. Îți transmit acea vibrație. Nu au grija zilei de mâine și se ajută între ei. Îți spun unde să îți găsești de muncă. Nu cred că sunt șomeri acolo. Nu au cum să nu muncească, pentru că vor să aibă bani”, mai spune Ela Lazăr, antreprenoarea din Iași.

Reporterii BZI au arătat, în edițiile anterioare, faptul că și Claudia Adumitroaiei s-a întors acasă după ce a muncit 20 de ani în străinătate.

Ieșeanca Ela Lazăr a deschis o afacere de succes într-un domeniu care nu are legătură cu ceea ce făcea în Elveția.

Comentarii
  • Asta este stire? Pentru cine? De ce?
    Chiar nu va duce capul deloc ?

  • Ce panarama…

  • I.am dats si eu 100 de euro odată pentru un serviciu complet

  • Don Pasquale

    Titlu si continut ne corelate, asa cum se face la fituica asta mereu.
    Care’i povestea?
    Cie o trimite in Caraibe/
    De ce numeni nu viseaza la salariul unei manichiuriste?
    Si altele ..
    Aveti destule probleme de lamurit din bolmojeala voastra, mai incercati o data, poate aveti noroc, ca stiinta nu’i de unde!

  • La ce avere din Elvetia a renuntat? A muncit pana s-a imbolnavit si apoi nu a mai putut trai acolo. A venit acasa si incearca sa traiasca si aici, visand la Elvetia.

  • A venit bogatasa sa se trateze „acasa, la Rromanika”.
    Astea sunt povestile adevarate ale imigrantilor. Vin la facut dinti, tratamente medicale, la primit ajutoare de la stat si la claxonat pe strazi.
    Fa unghii fetita, nu te opri, elvetienii au pus doliu la matura ca au pierdut asa o specialista.

  • Manichiurista? Poate pompinista! Eu o plasam in Zurich!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`