Eveniment-Social

O importantă facultate de la USAMV Iași și-a schimbat complet denumirea

Publicat: 11 nov. 2020
Studenți de la Facultatea de Zootehnie din cadrul USAMV Iași în laborator
Facultatea de Ingineria resurselor animale și alimentare - noua denumire a Facultății de Zootehnie din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" din Iași

Facultatea de Zootehnie din cadrul Universități de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași își va schimba denumirea în „Facultatea de Ingineria resurselor animale și alimentare”. Solicitarea conducerii acestei facultăți a primit deja aprobarea Senatului USAMV Iași în ultima ședință ordinară, de săptămâna trecută. Astfel, în hotarârea Senatului numărul 125, din 6 noiembrie 2020, este stipulată „aprobarea schimbării denumirii Facultății de Zootehnie în „Facultatea de Ingineria resurselor animale și alimentare – Limba română; Faculty of Foodand Animal Sciences – Limba engleză”

„Facultatea de Ingineria resurselor animale și alimentare” – noua denumire a Facultății de Zootehnie din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. Solicitarea conducerii acestei facultăți a primit deja aprobarea Senatului USAMV Iași în ultima ședință ordinară, de săptămâna trecută. Astfel, în hotărârea Senatului numărul 125, din 6 noiembrie 2020, este stipulată „aprobarea schimbării denumirii Facultății de Zootehnie în „Facultatea de Ingineria resurselor animale și alimentare – Limba română; Faculty of Foodand Animal Sciences – Limba engleză”.

„Ne dorim diversificarea ofertei educaționale prin înființarea de noi programe de studii care să răspundă cerințelor pieței muncii și evoluției societații”, a anunțat prof. univ. dr. Ioan Mircea Pop, decan

Această schimbare este anunțată în contextul intenției de diversificare a ofertei educaționale oferită studenților.

„Având în vedere modificările majore din structura ofertei educaționale și a numărului de studenți pe programe de studii în cadrul facultății, îndeosebi dezvoltarea programelor de licență «Controlul și expertiza produselor alimentare» și «Inginerie și management în alimentație publică și agroturism», în momentul actual considerăm că denumirea facultății nu mai este reprezentativă. Ne dorim diversificarea ofertei educaționale prin înființarea de noi programe de studii care să răspundă cerințelor pieței muncii și evoluției societății, cum ar fi specializarile de masterat «Management în industria ospitalității – HoReCa», «Managementul proiectelor în domeniul agroalimentar», «Animale de companie, sport și laborator» și altele”, a declarat decanul facultății, prof. univ. Dr. Ioan Mircea Pop.

Gând special pentru pregătirea specialiștilor pentru viitor, schimbarea denumirii se impune și datorită evoluției societății bazate pe sustenabilitate, dar și a profesiei care se dezvoltă în permanență odată cu evoluția tehnologiilor

Această schimbare are ideea pregătirii de specialiști pentru viitor, iar schimbarea denumirii se impune și datorită evoluției societății bazate pe sustenabilitate, dar și a profesiei care se dezvoltă în permanență odată cu evoluția tehnologiilor. De asemenea, ideea are la bază și perspectiva creșterii animalelor pe termen lung în concordanță cu evoluția durabilă a societății umane bazate pe bioetică, biodiversitate, ecologie și protecția mediului și a formelor de viață.

„Bunăstarea omului și a animalelor va conduce la schimbări majore de preferințe ale consumatorilor și producătorilor de produse animale, cu tendințe spre obținerea de alimente de tip animal prin metode moderne, biotehnologice, de laborator, fără exploatarea și/sau sacrificarea unor efective extrem de mari, consumatoare de resurse alimentare și poluante; animalele vor fi crescute și protejate de om promovând o relație de simbioză și sustenabilitate. Aceste aspecte ar trebui să se reflecte în programele de studii propuse în viitor de facultatea noastră, îndeosebi într-o viitoare structură instituțională orientată spre Științele vieții”, a mai punctat prof. univ. dr. Ioan Mircea Pop, decanul facultății de la USAMV Iași.

Solicitarea de schimbare a denumirii va fi înaintată Ministerului Educației și Cercetării care va genera modificările legislative necesare pentru ca noua titulatură să fie înregistrată oficial.

Adauga un comentariu