Prima pagină » Local » O mamă de 60 de ani i-a dat fiului său viață pentru a doua oară! Bărbatul suferea de o boală genetică descoperită și la alte persoane din familie. Petru Bârsan: „10 persoane din familie au avut o astfel de afecțiune, dar nu toți au avut norocul meu” – GALERIE FOTO/VIDEO

O mamă de 60 de ani i-a dat fiului său viață pentru a doua oară! Bărbatul suferea de o boală genetică descoperită și la alte persoane din familie. Petru Bârsan: „10 persoane din familie au avut o astfel de afecțiune, dar nu toți au avut norocul meu” – GALERIE FOTO/VIDEO

17 dec. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Un bărbat în vârstă de 42 de ani a primit viață pentru a doua oară de la mama sa. Petru Bârsan suferă de o boală genetică descoperită până la el și la alte 10 persoane din familie. Mama acestuia, în vârstă de 60 de ani, i-a donat un rinichi fără să stea vreo secundă pe gânduri. Bărbatul suferea de o afecțiune gravă a rinichilor de mai bine de 20 de ani. Medicii au descoperit că unul dintre cei doi rinichi, din cauza bolii, cântărea 6 kilograme și măsura 30 de centimetri

Pacientul cu numărul 30 de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași a primit o nouă șansă la viață, după ce în urmă cu mai bine de 10 ani i-a fost descoperită o boală genetică gravă. Trebuie precizat că, în familia acestuia, alte 10 persoane au avut aceeași afecțiune. Petru Bârsan are 42 de ani și a povestit de pe patul de spital cum în urmă cu mai bine de 20 de ani a descoperit că suferă de o afecțiune genitală a rinichilor, boală polichistită. Boala a început să degenereze acum doi ani, fiind nevoie de un transplant renal. Medicii au descoperit că unul dintre cei doi rinichi, din cauza bolii, cântărea șase kilograme și măsura 30 de centimetri. Mama bărbatului, în vârstă de 60 de ani, a fost cea care i-a dat o nouă șansă la viață, donându-i un rinichi.

„În armată am făcut o apendicită și am fost operat. Acolo mi s-a descoperit și această boală, iar când am venit acasă, am încercat să țin boala sub observație, dar în urmă cu doi ani, lucrurile au scăpat de sub control. Au trecut 22 de ani de când am aflat că sufăr de această afecțiune la rinichi, iar în urmă cu doi ani au început să crească rinichii, s-au mărit foarte tare și era necesar un transplant. Medicii mi-au spus că e cazul să facem un transplant renal.

Cred că dacă nu reușeam să fac transplantul, trăiam în chin și suferință, cu dializă și cine știe ce ar mai fi fost. Nu mi-am pierdut niciodată speranța, chiar dacă am aflat că sunt grav bolnav. În principiu nu m-a afectat foarte tare, pentru că până acum 2 ani am reușit să muncesc, de atunci a fost mai greu, dureri, oboseală. Mai am rude care au avut această boală și au trecut prin așa ceva. Aproximativ 10 persoane din familie au avut o astfel de afecțiune, dar nu toți au avut norocul meu. Eu am știut că alături de mama și de Dumnezeu voi trece peste toate. Practic, mi-a dat viață a doua oară. Nu a stat pe gânduri când a aflat că este compatibilă și îmi poate dărui o bucată din corpul ei”, a declarat Petru Bârsan, pacientul transplantat.

Conf. dr. Ionuț Nistor: „Dacă nu se efectua transplantul, pacientul trebuia să facă 3 ședințe de dializă pe zi și probabil că trebuia să se pensioneze”

Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași a înregistrat la finalul acestui an o intervenție deosebit de complexă din punct de vedere medical. Medicii ieșeni au precizat că operația a avut o serie de particularități, pentru că bărbatul suferă de boală polichistică renală. Înainte de efectuarea propriu-zisă a transplantului, echipa medicală a scos unul dintre cei doi rinichi pentru că depășea cu mult dimensiunea și greutatea unui rinichi sănătos care cântărește 200-300 de grame și măsoară aproximativ 12 centimetri.

„Boala rară și boala genetică pe care o are pacientul se cheamă boală polichistică. Este o boală moștenită și duce la formarea unor chisturi pe parcursul vieții pacientului, cu debutul în jurul vârstei de 20 de ani. O parte dintre pacienți nu știu nimic despre această problemă până când nu își fac o ecografie și află că au rinichii cu aceste chisturi și că sunt crescuți în dimensiune. Din păcate, la o parte dintre acești pacienți, boala duce la distrugerea funcției rinichiului și unii ajung să aibă nevoie de dializă.

Pentru acest pacient s-a descoperit că are această boală de rinichi, dar boala a progresat foarte mult. Boala care se numește insuficiență renală a progresat foarte mult, iar pacientul trebuia să înceapă ședințele de dializă. Din acest motiv nu am mai putut să amânăm această intervenție chirurgicală, transplantul renal. Dacă nu se efectua transplantul, acesta trebuia să facă 3 ședințe de dializă pe zi și probabil că trebuia să se pensioneze. A fost șansa lui pentru continuarea unei vieți normale”, a precizat conf. dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.

În anul 2020, până în prezent, au fost efectuate 30 de transplanturi renale

De la începutul anului 2020 și până în prezent, la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași, medicii ieșeni au efectuat 30 de transplanturi de rinichi. Rinichii au fost recoltați atât de la donatori vii, cât și de la cei cadaverici. Medicii ieșeni așteaptă ca și anul 2022 să fie la fel de bun din punct de vedere al intervențiilor chirurgicale și să ajute sutele de pacienți care se află pe lista de așteptare.

„A fost cel de-al treizecilea transplant efectuat anul acesta în cadrul Spitalului «Parhon». Sunt 18 intervenții de transplant făcute de la donator viu și 12 de la donator cadaveric. Este un an greu, dar sperăm pentru anul viitor să putem oferi prin intermediul centrului de transplant șanse câtor mai mulți pacienți aflați pe lista de așteptare și să fie cât mai multe intervenții, iar pacienții să revină la o viață normală. Sunt în continuare sute de pacienți aflați pe listele de așteptare, din toată zona Moldovei, care așteaptă o șansă și un telefon de la noi că pot fi transplantanți”, a încheiat dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`