Granit Bank, o bancă digitală din Ungaria, a făcut un pas important pe piața din România. Aceasta a ales să își extindă operațiunile internaționale, oferind, cu ocazia lansării, un bonus de 400 de lei pentru noii săi clienți.
Înființată în 2010 și având un model de afaceri axat pe servicii bancare digitale, Granit Bank încearcă acum să atragă utilizatori din România, o piață în continuă dezvoltare pentru neobănci.
Granit Bank, o nouă bancă digitală din Ungaria, se lansează în România
În acest moment, banca are deja 200.000 de utilizatori în Ungaria și se află într-o perioadă de expansiune rapidă. Conform declarațiilor CEO-ului băncii, Éva Hegedűs, ritmul accelerat de creștere al Granit Bank în ultimii ani i-a permis să dobândească o bază solidă pentru a începe să ofere servicii financiare pe piețele externe. Granit Bank, similară cu alte platforme financiare moderne precum Revolut sau Salt Bank, este a opta cea mai mare bancă universală din Ungaria, având active totale de 3,56 miliarde de euro, un dublu față de valoarea activelor acum două ani.
Pentru a primi bonusul de 400 de lei, noii clienți trebuie să descarce aplicația Gránit eBank din App Store sau Google Play, să își creeze un cont bancar cu identificare prin selfie până pe 31 martie 2025 și să accepte declarația de marketing a băncii. În plus, pentru a beneficia de bonusul oferit, utilizatorii trebuie să îndeplinească câteva condiții:
- În primele trei luni de la deschiderea contului, să primească cel puțin 400 de lei lunar în contul bancar.
- Să efectueze minimum trei tranzacții pe lună cu cardul bancar Granit Bank.
Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, clienții vor primi 400 de lei direct în contul lor bancar și vor putea încerca serviciile noii bănci digitale.
Servicii și dobânzi oferite de Granit Bank
Granit Bank vine cu oferte competitive pe piața românească, începând cu dobânzile pentru conturile curente și depozitele la termen. Clienții vor beneficia de o dobândă anuală de 3% pentru fondurile din contul curent în lei Hello Gránit, fără termen obligatoriu. Aceasta este calculată zilnic, pe baza soldului actual al contului, iar oferta este valabilă până pe 31 martie 2025.
De asemenea, pentru cei care doresc să economisească, banca lansează depozitele la termen Gránit Easy, care sunt disponibile în lei, euro, forinți maghiari, dolari americani, lire sterline și franci elvețieni. Clienții pot constitui depozite direct din aplicația Gránit eBank sau prin NetBank și beneficiază de dobânzi cu plata acestora la scadență. Până pe 15 mai 2025, următoarele dobânzi sunt valabile pentru depozitele în lei:
- 4,25% pentru 1 lună
- 4,75% pentru 3 luni
- 5,00% pentru 6 luni
- 5,00% pentru 12 luni
Suma minimă pentru constituirea unui depozit este de 500 de lei. De asemenea, este important de menționat că, potrivit legislației fiscale din Ungaria, banca reține un impozit de 15% din soldul la vedere și din dobânda acumulată la depozitele la termen, spre deosebire de România, unde impozitul pe depozite este de doar 10%.
Granit Bank și legătura cu Viktor Orbán
Un aspect legat de Granit Bank este implicarea financiară a unui apropiat al premierului ungar Viktor Orbán. În 2021, Holdingul imobiliar BDPST, deținut de ginerele premierului, István Tiborcz, a achiziționat 57% din acțiunile Granit Bank. Această tranzacție a avut loc de la o companie de consultanță ungară controlată de CEO-ul băncii, Éva Hegedűs. BDPST este o companie imobiliară fondată în 2015 de Tiborcz și a investit în mai multe proprietăți de lux în Ungaria și în alte țări, inclusiv hoteluri și vile în Budapesta, dar și în Austria.
Tiborcz, care se află pe locul 37 în topul celor mai bogați oameni din Ungaria, este cunoscut pentru succesul său în domeniul imobiliar, iar afacerea sa BDPST a fost oponentă pentru consolidarea portofoliilor de proprietăți de clasă premium. Acesta s-a căsătorit cu fiica lui Viktor Orbán, Rahel Orbán, în 2013.