Titlurile zilei

O nouă bilă neagră pentru Dan Timofte! Din cauza lipsei de acțiune a managerului, Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași a fost luat cu asalt de procurorii DIICOT – FOTO/VIDEO

Publicat: 18 feb. 2023
_____ Vizualizări 29 Comentarii
O nouă bilă neagră pentru Dan Timofte Din cauza lipsei de acțiune a managerului Spitalul Sf. Spiridon din Iași a fost luat cu asalt de procurorii DIICOT - FOTOVIDEO
Spitalul este implicat într-un nou scandal după ce, încă de la primele ore ale dimineții, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au descins în unitatea medicală, unde au făcut percheziții în toate secțiile

O nouă bilă neagră pentru Dan Timofte, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași. Spitalul este implicat într-un nou scandal după ce, încă de la primele ore ale dimineții, procurorii Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au descins în unitatea medicală, unde au făcut percheziții în toate secțiile

Vineri, 17 februarie 2023, au fost efectuate percheziții în mai multe locații din Brașov, Iaşi și Neamț, la persoane, firme, unități medicale și un ONG, într-un dosar în care există indicii că medicii ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor cardiace. Până în prezent au fost identificați 170 de pacienți care au fost operaţi şi, în loc să beneficieze de dispozitive medicale noi, le-au fost montate dispozitive medicale de la persoane decedate.

O nouă bilă neagră pentru Dan Timofte! Pe cine au vizat cercetările procurorilor DIICOT

Descinderile la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași reprezintă încă o bilă neagră pentru Dan Timofte, care în cei doi ani de când este manager nu a făcut decât să distrugă unitatea medicală. A lăsat totul în voia sorții în speranța că situația spitalului se va redresa de la sine, lucru care nu s-a întâmplat, corupția atingând cote alarmante. Astfel, vineri, 17 februarie 2023, DIICOT a descins la Clinica de Cardiologie şi la Serviciul de Achiziții Publice din unitatea medicală. Serviciul de Achiziţii Publice este punctul nevralgic al spitalului. Din cauza ilegalităților comise aici, mii de pacienţi au avut de suferit, ajungând să-și cumpere pastile și materiale sanitare din propriii bani, astfel încât să poată fi salvați de medici.

„În cursul zilei de azi, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul PÎCCJ – SUPC, polițiști din cadrul IGPR – Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Investigații Criminale, IPJ Brașov, Iași, Neamț și Suceava pun în aplicare 24 de mandate de percheziție domiciliară pe raza judeţelor Brașov, Iași și Neamț, la sediile sociale ale unor firme specializate în distribuirea de aparatură medicală, la domiciliile persoanelor fizice presupuse a fi implicate în activitatea infracțională sau la imobilele deținute de acestea.

De asemenea, vor fi efectuate percheziții domiciliare la sediul unei primării comunale, la sediile unor unități medicale – spitale, dar și la sediul unei organizații non-guvernamentale. Din cercetări au rezultat indicii cu privire la faptul că unele cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale, care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea și chiar viața unor persoane, pacienți ai acestora.

În cauză este începută urmărirea penală in rem, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înșelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată, precum și continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente. În documentarea activității infracționale s-a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul IGPR, ANAF și Corpului de Control al ministrului Sănătății.

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare. Precizăm că aceste activități nu pot în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, au transmis reprezentanții DIICOT.

Dan Timofte tace mâlc: „Punctul nostru de vedere este același cu al ministerului”

Deşi situaţia este cât se poate de gravă, managerul nici măcar nu a fost în stare să ofere un punct de vedere legat de ceea ce s-a întâmplat vineri, 17 februarie 2023, în spitalul pe care îl conduce, ci s-a raliat punctului de vedere transmis de Alexandru Rafila, cel care îl protejează și îl menține la conducerea unității medicale, deși s-a dovedit în nenumărate rânduri că este incompetent.

„Având în vedere că Spitalul Clinic Județean de Urgențe «Sf. Spiridon» este spital în subordinea Ministerului Sănătății, punctul nostru de vedere este acelaşi cu al ministerului: «Ministerul Sănătății a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare, conform competențelor sale legale. Fiind o anchetă penală în curs de desfășurare, nu putem oferi alte informații sau detalii suplimentare.

Ministerul Sănătății desfășoară permanent activități de prevenire și de combatere a actelor de corupție care pot pune în pericol funcționarea sistemului sanitar și siguranța pacienților»”, a transmis Dan Timofte, managerul unității medicale.

Dan Timofte a fost numit manager interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași în luna decembrie a anului 2020, urmând ca în septembrie 2021 să câștige concursul pentru ocuparea postului de manager general, organizat de către unitatea medicală.

În cei mai bine de 2 ani de când se află la conducere unității medicale, medicul a dat în permanență dovadă de un management defectuos care a pus în pericol viețile pacienților. Perioade lungi de timp, medicii de la „Sf. Spiridon” nu au avut medicamente și materiale sanitare pentru a-i trata pe pacienți și au fost nevoiți fie să vină cu pastile de acasă, fie să-i îndrume pe pacienți să-și cumpere din banii proprii cele necesare desfășurării actului medical. Din cauza lipsei de acțiune a managerului, mii de pacienți au avut și au de suferit sau poate chiar și-au pierdut viața.

Cu toate acestea, deși un control efectuat de Ministrul Sănătății a dovedit clar că Dan Timofte nu este potrivit pentru această funcție, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a ales să închidă ochii și să-l lase pe Timofte în continuare să-și bată joc de cel mai mare spital din Moldova și de pacienții tratați aici.

 

Comentarii
  • România lucrului bine făcut! O Românie ca afară! ,,Voi face toate instituțiile statului să funcționeze cel mai bine!” Parcă așa se dădea cu kurul de pământ Iohanus, iar prostimea, nu că la votat o dată. De două ori! Ferească Dumnezeu să te îmbolnăvești și să ajungi în sistemul medical românesc! Dezastru!!! Corupție, furturi (pornind de la infirmierele, bucătăresele și femeile de serviciu), mizerie și nenorociri!

  • Nu se mai satura de bani ,vai de cei ce nu au cu ce trai de pe o zi pe alta și ajung pe mana lor.Totul este corupt ,poate vor pleca pe lumea cealaltă cu tot cu averi .

  • Nu se mai satura de bani ,vai de cei ce nu au cu ce trai de pe o zi pe alta și ajung pe mana lor.Totul este corupt ,poate vor pleca pe lumea cealaltă cu tot cu averi .

  • Delapidare, fals în înscrisuri frauda din bani publici a făcut și actuala directoarea de îngrijiri. Toți trebuie luați la verificat. Toți care au modificat pontajele și condicile de prezenta trebuie luați la întrebări.

  • Radu Crisan Dabija, esti urmatorul Profesore-Dotore! Deja lucram la o scrisoare deschisa impotriva ta… adunam dovezi inca, dar avem deja muuuuulte la mana. Coruptule! VEI CADEA!!!!!

  • Din 2017 și până în 2022, nimeni nu a sesizat lucrul acesta? Acest medic nu a avut șef, spitalul unde se desfășurau intervențiile nu aveau manager? Materialele sanitare de unde proveneau? Cine făcea curățenie în sala de intervenție. Nimeni nu a văzut activitatea domnului doctor ? Cum se descărcau materiale sanitare, pe ce se descarcă, nu pe foile de observație? Nimeni nu a văzut consumul materialelor sanitare? Cum se descarcă medicamentele acolo? Toți sunt vinovați, de la manager, director medical, director de îngrijiri asistent sef. Toți trebuie trași la întrebări.

  • In cel mai mare spital universitar se întâmplă așa ceva. În funcția de director de îngrijiri a ajuns o asistenta care a fraudat spitalul cu condici și pontaje fasificate, făcând abuz de putere , nerespectarea unui ordin de ministru care spune clar că asistentele șefe nu au voie sa lucreze ore suplimentare și ture de noapte, haos de nedescris. DIICOT sa verifice amănunțit și toți care au delapidat chiar și cu un bănuț acest spital sa plece și sa vina oameni cinstiți sa lucreze.

  • Domnule manager verificați activitatea directorului de îngrijire. verificați pontajele ei din ultimii ani.se stie foarte bine ca au fost modificate.sunt martori care au văzut aceste detalii. se da corecta dar lucrurile sunt grave.nu face nimic, doar vorbit , sub masca asta a asa zisei corectitudinii se ascund foarte multe multe nereguli.
    domnule manager creati un link confidențial unde sa cereți parerea salariaților despre directoarea de îngrijire.
    întrebați de activitatea ei chiar din birourile de langa dumneavoastra.runos.it.achizitii.juridic.financiar.asistentele sefe.
    aveti curaj si luati o la intrebari.ce face ea pe grupurile de wathaps e praf in ochi pt scăderea vigilenței. atentie merita ca un astfel de om o sa va termine.nici nu stim cum si cand ajunge intr o zi Managera.

  • Hahalerelor care sunteți ce treaba are managerul? V-a tăiat macaroana cu furturile de la Spuridon? Nu va mai ajunge grasanilor? Tot ca pacienții ăștia o sa sfarsiti

  • Prin birouri toți ne dăm coate de activitatea duamnei și a prietenelor duamnei .Duamna de îngrijiri ccp a numit la cîrmă clinicii medicala 1 o asistenta care în urma cu doi ani cînd îi ținea locul , doamna cu nume arabesc , a modificat pontajele și condicile , dovezi există. Ne întrebăm cum poți pune șefă de clinica o asistenta care a facut falsuri în înscrisuri , delapidare din bani publici toate cu acordul duamnei de îngrijiri. asistenta șefă cu nume arabesc le are și cu drojdeala și cu medicamentele interzise și ne intrebam cum se descurca cu șefia că cu drojdeala știm că sa pontat și a stat acasă cu secretul lui Bachus la nas , dar prezenta la serviciu a mers strună .Poate ne luminează d.n.a sau DIICOT că dacă tot se verifică fraudarea sa vedem și cine a fraudat.

  • Pe penalele de la nebuni Gina și Cristina când le saltă diicot? Au bagabspitalul în faliment, pacientii nu au medicamente și mananca ce mai scăpa după ce fura alea tot sub umbrela amicilor bărboși de la.directie

  • S-a sesizat . Dar era la zi cu plățile. Cum au apărut întârzieri l-a dat pe tobogan. Nu mai visați la DNA iasi sau justiție. Ăștia sunt primii pe statul de plata

  • Nu este spital in care sa nu se faca combinatii pe bani foarte multi. Cei care le conduc trebuie urgent sa raspunda in fata procurorilor! De spagi nu mai zicem, ca-s cunoscute de toata lumea. Inclusiv Timofte asteapta si primeste niste spagi, daca ajungi la el prin cineva de incredere, de-ti sta mintea-n loc. Domnilor procurori, bagati pe cineva sub acoperire, si-l prindeti din prima incercare! Doar sa vreti!

  • Multe fapte de corupție s-ar prinde dacă s-ar vrea…
    Depinde de multe ori,cine sunt protagoniștii.
    Unii sunt protejați foarte bine…
    Nu-i atingi nici cu o floare!

  • @Gino… la fel cum este privita si Carmen Dorobat!!! Ca o adevarata profesionista. Tot un spagar se uita la ei…unul de teapa lor, asa-i….?

  • De necrezut ce se întâmplă în sistemul sanitar ! Se vede că salariile foarte mari nu rezolvă marile probleme. De abia aștept să vină era roboțiilor, iar medicii să fie înlocuiți de roboți. Măcar în bună parte.

  • Cam ce salarii ar trebui să aibă unele categorii profesionale(doctori,profesori,
    polițiști,procurori,judecători,parlamentari,
    primari,funcționari publici,etc.),pentru a nu mai cădea în patima corupției?

  • Dar la chirurgie 3 cum se pun inelele la stomac ca sa se faca fotomodele,la ortopedie cum se pun protezele???? Numai pe spagi procurorilor

  • Cu acordul familiei se prelevează organul.
    Cu consimțământ scris.Organ sănătos pentru transplant.Nu sunt hăcuiți oamenii și li se fura organele.

Adauga un comentariu