Titlurile zilei

O nouă centură ocolitoare de trafic în zona Iașului. Șosea cu patru benzi pe ruta Dancu-Holboca-Tomești- FOTO

Publicat: 30 apr. 2022
_____ Vizualizări 6 Comentarii
O nouă centură ocolitoare de trafic în zona Iașului. Șosea cu patru benzi pe ruta Dancu-Holboca-Tomești- FOTO
O nouă centură ocolitoare de trafic în Iași ar urma să apară în zona de sud a orașului, în calcul fiind luat un drum cu patru benzi

O nouă centură ocolitoare pentru eliminarea traficului rutier din Iași ar urma să fie luată în calcul de autoritățile centrale. Șoseaua pleacă din zona Dancu-Holboca, cuprinde localitatea Tomești și iese în Drumul Național 28 spre Albița. Proiectul va fi avansat la nivel central pentru a putea fi avizat în noile propuneri de buget

Surpriză pentru conducătorii auto din municipiul Iași. O nouă centură de trafic ușor a fost luată în calcul în partea de sud a municipiului, șoseaua care va cuprinde zonele Dancu, Holboca și Tomești, cu ieșire pe Drumul Național 28. Proiectul a fost avansat de municipalitatea ieșeană pentru fluidizarea traficului din zona metropolitană. Investiția prevede o nouă centură de trafic ușor pe ruta Dancu-Holboca spre Tomești, cu ieșire spre Drumul Național DN 28.

O nouă centură ocolitoare de trafic ușor în Iași

Proiectul noii centuri de trafic ușor cuprinde modernizarea drumului județean Iași-Holboca (DJ 249A), șosea aflată în administrarea Consiliului Județean Iași. Drumul va fi extins la patru benzi, câte două pe fiecare sens pentru o mai bună circulație rutieră. De asemenea, în calcul intră și șoseaua dinspre Holboca spre Tomești, respectiv 248D, de asemenea extinsă la patru benzi, câte două pe fiecare sens de circulație. Proiectul a fost prezentat de Petru Movilă, city managerul municipiului Iași.

”Drumul pleacă de la rond Dancu până la intrarea în localitatea Holboca, la intersecție cu drumul spre comuna Tomești, unde vor fi câte două benzi pe sens. Pe sensul Tomești-Holboca pot fi dispuse două benzi pe sens, iar invers vor fi tot două benzi pe sens, dar până la intrarea spre blocuri. Ulterior, o bandă merge pe lângă cartierul de blocuri până la intersecția cu DN28, iar o bandă merge până la monumentul din centrul localității”, a spus Petru Movilă, city managerul municipiului Iași.

Drumul național spre Tomești poate fi extins la patru benzi

În plus, și pe porțiunea DN28 de la bariera Tomești până spre sala de sport din localitate ar urma să se circule pe două benzi pe fiecare sens. Petru Movilă a precizat că prin extinderea la patru benzi pe tronsonul respectiv se poate crea o soluție rapidă pentru eliminarea traficului greu din oraș. City managerul Iașului a dat ca exemplu și zona CUG-Ciurea, unde Consiliul Județean a trecut la extinderea șoselei DJ 248 la patru benzi până la intersecția cu șoseaua de centură, până la Lunca Cetățuii.

”Această centură poate fi apoi legată cu drumul național spre Vaslui prin Bucium. În acest fel se elimină aglomerația din Bucum și se elimină cauza unor accidente rutiere. De asemenea, trebuie extins și drumul până la Vama Sculeni pe tronsonul de la Holboca, ce poate elimina traficul greu de pe bulevardul C.A Rosetti, din Tudor Vladimirescu și mai ales intersecția de la Baza 3. Sunt câteva soluții care, corelate, ar putea duce la îmbunătățirea traficului în zona de sud a municipiului”, a mai spus Petru Movilă.

Și CJ Iași are un proiect privind o centură de trafic ușor pe 73 de kilometri în jurul orașului.

Primarul comunei Holboca: „Ar ajuta la descongestionarea traficului”

Și în zona cartierului Dacia va apărea o legătură de trafic cu centura ușoară a municipiului. Primarul comunei Holboca, Neculai Pamfil, a arătat că proiectul unei centuri ușoare care să cuprindă zona comunei ar duce la o descongestionare a traficului rutier din localitatea aflată în continuă extindere.

”Am auzit o discuție de genul acesta. Vom vedea cum încap două benzi pe sens, dar e un proiect bun, pentru a face conexiunea cu drumul național, pe o centură ușoară. E benefic pentru comunitatea noastră, ar ajuta la descongestionarea traficului rutier”, a precizat Neculai Pamfil, primarul comunei Holboca.

Noua centură ocolitoare de trafic a municipiului Iași ar urma să fie inclusă în viitoarele proiecte de infrastructură.

Comentarii
Adauga un comentariu