Titlurile zilei

O nouă șosea de trafic ușor lângă municipiul Iași! Drum cu două benzi pe 8 kilometri în jurul orașului- FOTO, HARTA

Publicat: 14 ian. 2022
Șoseaua de trafic ușor a municipiului Iași, parte din centura ocolitoare a orașului
Direcția Regională de Drumuri a cerut ultimul aviz pentru proiectarea unei șosele de trafic ușor, ce va apărea lângă municipiul Iași, proiect pe o lungime de 8 kilometri

Noua variantă de trafic ușor de lângă municipiul Iași este aproape de avizare. Documentația a fost finalizată de proiectant, iar autoritățile vor să obțină și ultimele avize. Șoseaua cuprinde traseul Uricani – Cicoarei – Arhitect Berindei – intersecție șoseaua Nicolina – drum de legătură spre cartierul Dacia

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași a solicitat avizarea unei documentații care stă la baza noii variante de trafic ușor de la marginea orașului. Lucrarea făcută de firma NV Construct SRL Cluj-Napoca a vizat proiectarea traseului Uricani – Cicoarei – Arhitect Berindei – intersecție șoseaua Nicolina – drum de legătură spre cartierul Dacia, șosea de 8,1 kilometri lungime.

Traseul face parte din centura ocolitoare a Iașului- varianta Sud. Centura ușoară cuprinde și o bretea din Dacia către noua variantă, lungă de 600 de metri, la kilometrul 4+755, ce traversează cu un pod râul Bahlui și intră în strada Strămoșilor.

Șosea cu două benzi la marginea municipiului Iași

Documentația va fi analizată în aceste zile la Comisia Zonală a Monumentelor. Dacă avizul va fi pozitiv, DRDP Iași va putea trece la licitația pentru execuția lucrărilor.

”Varianta de trafic ușor se desprinde din varianta de trafic greu, la intrarea în localitatea Uricani, printr-o intersecție giratorie, și se desfășoară paralel cu râul Bahlui, la baza dealului Catolicilor. Acest sector se termină la intrarea pe strada Cicoarei și are o lungime de 4,95 de kilometri. Pe tronsonul aflat în lunca râului Bahlui au fost adoptate aceleași structuri ca la tronsonul de trafic greu”, se arată în caietul de sarcini.

Varianta de trafic ușor iese din șoseaua de trafic greu la intrarea în localitatea Uricani, printr-o intersecție giratorie și se desfășoară paralel cu râul Bahlui la intrarea pe strada Cicoarei, conform documentației derulată de direcția de drumuri.

Scandal pe proiectarea drumului de la marginea Iașului

Contractul încheiat cu firma din Cluj-Napoca s-a derulat însă cu scandal. Proiectarea noii șosele de trafic ușor de lângă municipiul Iași a atras mai multe firme. Valoarea estimată a lucrărilor a fost de 1,5 milioane de lei, inițial fiind înscrise 3 societăți și asocieri de firme.

Procedura s-a derulat însă cu scandal în mai multe etape. Tocmai firma care a câștigat licitația derulată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) contestase în urmă cu câteva săptămâni raportul Companiei ce desemnase o altă firmă să facă lucrarea de la ieșirea din municipiul Iași.

Firmă cu lipici la contractele din județul Iași

Firma care a proiectat noua șosea de lângă municipiul Iași vrea să obțină și fonduri de la Consiliul Județean. Firma din Cluj participă la o licitație legată de proiectarea privind lărgirea șoselei din capăt CUG spre intersecția cu șoseaua de centură din Lunca Cetățuii. Licitația a fost împărțită pe mai multe loturi, valoarea totală fiind estimată la 686.974 de lei (140.198 de euro).
Comentarii
Adauga un comentariu