Actualitate

O nouă criză de materiale sanitare s-a produs în spitalele din ţară. Medicamentele lipsesc și ele

Publicat: 08 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă criză de materiale sanitare s-a produs în spitalele din ţară. Medicamentele lipsesc și ele
Spitalele din România se confruntă cu o nouă criză de materiale sanitare și medicamente

În acest moment România se confrunta cu o nouă criză de materiale sanitare. Spitalele din ţara ar putea să aibă de suferit de pe urma lipsurilor înregistrate. Printre instrumentele afectate de criză se număra atât lamele de bisturiu cât şi sondele.

Materialele sanitare nu sunt, din păcate, singurele care vor fi puse în pericol de nouă criză înregistrată la spitalele din ţară. Şi medicamentele vor avea de suferit de pe urma acestei probleme înregistrate. Conducătorii unităţilor medicale încearcă să vină cusolutii pentru a putea pune capăt crizei.

Criza de materiale sanitare le dă bătăi de cap celor de la conducerea spitalelor

Această nouă criză a apărut pe fondul mai multor probleme care s-au întregistrat în România. Printre factorii care au influenţat evoluţia crizei se numără războiul din Ucraina, criza energetică, dar şi pandemia.

Instrumentele medicale care lipsesc din spitale sunt lamele de bisturiu, substanța de contrast, dar şi sondele de urină şi cele de aspirație traheală. Cei care au de suferit cel mai mult de pe urma acestei crize sun, bineînţeles, pacienţii.

În contextul acestei probleme, managerul de la spitalul Bagdasar Arseni din București, Andi Nodiț, a venit cu o serie de precizări pentru a putea lămuri în ce măsură a fost afectat spitalul în cauza de această criză.

„Suntem pe o linie de plutire, dar avem din păcate din ce în ce mai des informări din partea unor furnizori că nu vor putea livra sau nu vor putea livra la prețurile pe care le-am contractat în urmă cu un an. O astfel de situație este acum pentru substanța de contrast folosită în investigațiile imagistice, în momentul de față avem stocuri dar am primit o scrisoare de la furnizorul nostru care ne-a spus că nu ne poate asigura la prețul la care noi am contractat. Va trebui să găsim produsul la alt furnizor care să ne permită să funcționăm în continuare”, a precizat Andi Nodiț.

Criza de materiale sanitare la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași

Cu o astfel de criză de materiale sanitare și medicamente s-au confruntat și angajații de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași lunile trecute. Nemaiputând să facă față lipsurilor, cadrele medicale au semnalat problema mai departe la Ministerul Sănătății, iar sesizarea s-a finalizat cu o anchetă realizată din partea celor de la Serviciul de Control în Sănătate Publică.

Important de precizat este că în anul 2021, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Sf. Spiridon Iaşi a încasat o nouă sumă de bani în ceea ce privește materialele sanitare în cadrul programul anual de achiziții. Contractul de peste 6 milioane de euro a fost pus la dispoziția celor de la conducerea unității medicale pentru a putea furniza angajaților instrumentele sanitare necesare. Cu toate acestea, suma uriașă încasată pare să nu fi ameliorat situația de la nivelul unității medicale.

Prin urmare, criza de materiale sanitare este o problemă națională.

Adauga un comentariu