Miercuri, 16 februarie 2022, începând cu ora 15.00 (via Zoom) este programată o nouă editie-dialog BZI LIVE exclusivista cu reprezentanţii marilor entităţi academice din România alături de prof. univ. dr. Cosmin Alin Popescu, rector Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVBT) ”Regele Mihai I al României” Timişoara.
Alături de acesta vor fi abordate elemente ce vor avea în prim-plan: provocări, puncte forţe şi puncte slabe pentru învăţământul superior (în special pentru USAMVBT) în perioada pandemiei, învăţământ on-line versus învăţământ clasic respectiv cum a decus pregătirea practică, imperios necesară, pentru un student în domeniul agronomic, strategii, plan de acţiuni şi proiecte (trecut, prezent şi viitor) pentru USAMVBT, finanţarea învăţământului superior, a Cercetării în România, care este starea de fapt şi ce ar trebui îmbunătăţit, internaţionalizare, schimburi academice (studenţi, profesori şi cercetători) în Universitatea pe care o coordonează, proiecte, parteneriate cu instituţii din domeniul agronomic şi de medicină veterinară, pe plan naţional şi internaţional, strategii pentru dezvoltarea instituţiei (pe plan academic, studenţesc, infrastructura, resursa umană), rolul internaţionalizării, inserţia pe piaţa muncii a studenţilor, condiţia învăţământului superior agronomic, în lumea contemporană, inovaţie şi creativitate – ce reprezintă aceşti piloni pentru USAMVBT respectiv autonomia universitară şi ideea de Universitate Antreprenorială.
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, 77 ani de existenţă
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara are 77 de ani de existenţă. În dezvoltarea sa, universitatea a parcurs un drum relativ lung şi nu întotdeauna uşor, trecând prin numeroase etape dintre care le amintim pe cele mai importante: în perioada Dictatului de la Viena, la Timişoara a funcţionat timp de 5 ani Facultatea de Agronomie de la Cluj (care, după Legea învăţământului din 1938, a fost subordonată Şcolii Politehnice timişorene).
Apariţia Legii Reformei agrare nr. 187/1945 a constituit un act normativ de referinţă, punând bazele patrimoniale ale sistemului de agricultură care se va practica în România în perioada 1949 – 1989; 30 iulie 1945 – promulgarea de către Regele Mihai I al României a Legii 617 pentru înfiinţarea Facultăţii de Agronomie, în cadrul Politehnicii din Timişoara, (Monitorul Oficial, 1 august 1945).
„Reforma” agrara din 1948 a însemnat, de fapt, sovietizarea agriculturii româneşti, fapt care a modificat fundamental şi obiectivele învăţământului agronomic
„Reforma” agrara din 1948 a însemnat, de fapt, sovietizarea agriculturii româneşti, fapt care a modificat fundamental şi obiectivele învăţământului agronomic. Între anii 1962-1976, sub conducerea rectorului – prof. univ. dr. Iulian Dracea, s-a produs schimbarea substanţială a învăţământului agronomic timişorean. Campusul universitar a fost conceput ca un complex de clădiri care să reunească, pe acelaşi teren, spaţii de învăţământ, laboratoare pentru cercetare ştiinţifică, utilităţi pentru activitatea de microproducţie, spaţii cu destinaţie socială precum cămine şi cantină, terenuri sportive şi pentru activităţi recreative etc. După construirea sa, a devenit unul dintre cele mai moderne campusuri universitare din Europa, în perioada respectivă. După decembrie 1989, au devenit necesare schimbarea concepţiei cu privire la locul şi rolul specialistului în sistemul agroalimentar şi redefinirea pieţei muncii specialistului agricol.
Prin Ordinul Ministrului învăţământului şi Ştiinţei nr. 4.894 din 22.03.1991, denumirea instituţiei s-a schimbat în Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului Timişoara, iar în 1995, prin Hotărârea Guvernului României nr. 568, în Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara. Între 1990 – 2004, universitatea a înregistrat un reviriment puternic. În această perioadă s-au reamenajat şi modernizat majoritatea spaţiilor de învăţământ, căminele studenţeşti şi cantină, care au dobândit standarde europene. A fost demarata construcţia noilor spaţii de învăţământ pentru Facultatea de Tehnologia Produselor Alimentare şi Facultatea de Management Agricol. În toamna anului 2004, cu prilejul deschiderii noului an de învăţământ universitar, această nouă construcţie a fost dată în folosinţă parţial. În prezent, aceasta construcţie este folosită în totalitate.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.