National

O nouă lege care prevede ridicarea mașinilor de către poliția locală a fost adoptată

Publicat: 04 nov. 2020
Lege ridicarea mașinilor poliția locală
Un nou act normativ adoptat în Parlament prevede că poliția locală are dreptul să ridice mașinile parcate sau staționate neregulamentar

O lege proaspăt adoptată în Parlament prevede ridicarea mașinilor parcate în anumite locuri publice de către poliția locală. Așadar, este foarte important ca șoferii din România și nu numai să știe care sunt condițiile de aplicare a legii. În caz contrar pot fi prinși pe picior greșit și vor avea de plătit.

Actul normativ proaspăt adoptat de Parlament stipulează că mașinile pot fi ridicate și de poliția locală. De acum înainte ar fi bine ca șoferii să se informeze unde anume se aplică legea, astfel încât să nu greșească și să aibă de plătit.

Potrivit legii adoptate pe 3 noiembrie, instituţiile şi persoanele fizice şi juridice au obligaţia să nu ocupe domeniul public cu vehicule în afara spaţiilor marcate expres de administratorul domeniului public.

Lege pentru ridicarea mașinilor de către poliția locală

În cazul în care parchezi în alte locuri decât drumul public, poliţia locală poate dispune măsura ridicării vehiculului. Iar ridicarea vehiculelor constituie serviciu public şi se realizează pe durata a 24 de ore.

Mai mult, ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare ori încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane. Șoferul este direct răspunzător în situaţia în care prezenţa unor persoane fizice şi juridice în vehicul nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii.

Cum are loc ridicarea mașinilor

Ridicarea mașinii se dispune, în scris, prin dispoziţie de ridicare. Aceasta trebuie să cuprindă cel puţin informaţiile privind data, ora şi locul ridicării vehiculului, gradul profesional, numele şi prenumele poliţistului local care poate dispune măsura. Totodată, nu trebuie să lipsească unitatea din care acesta face parte, indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată, dar și menţiuni privind înregistrarea foto sau video a staţionării vehiculului, menţiuni privind avarii vizibile pe vehicul, date privind numărul de înmatriculare/înregistrare şi marca vehiculului.

Merită reținut că transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la iniţierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării şi este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate, respectiv contravaloarea operaţiunii de ridicare.

Cum îți poți recupera mașina dacă a fost ridicată

În cel mai rău caz, dacă mașina ți-a fost ridicată, o primești înapoi după ce faci dovada achitării tarifului aferent operaţiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea ori deţinerea legală a acestuia.

Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spaţiile special amenajate se asigură prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore, mai prevede actul normativ.

Așadar, această nouă lege pentru ridicarea mașinilor de către poliția locală va da multe bătăi de cap celor obișnuiți să parcheze la întâmplare.

Adauga un comentariu