Eveniment-Social

O nouă provocare a Naționalului ieșean pentru public

Publicat: 04 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O nouă provocare a Naționalului ieșean pentru public

Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” Iași propune publicului câte o reprezentație on-line, din colecția virtuală a celor mai îndrăgite spectacole din arhiva sa. Astfel, de ieri, 3 aprilie 2020, cei de acasă sunt invitați să dea play spectacolului semnat de Ion Sapdaru: „Freelancer Story”

Pe toată perioada suspendării spectacolelor cu public, în zilele de marți și vineri ale fiecărei săptămâni, Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” Iași propune publicului câte o reprezentație on-line, din colecția virtuală a celor mai îndrăgite spectacole din arhiva sa. Astfel, de ieri, 3 aprilie 2020, cei de acasă sunt invitați să dea play spectacolului semnat de Ion Sapdaru: „Freelancer Story”. Distribuția: Alexandra Bandac, Cosmin Maxim, Anne Marie Chertic, Livia Iorga, Scenariul, regia și coloana sonoră: Ion Sapdaru, scenografia: Alina Dincă Pușcașu, voice-over: Adi Marele, Natalia Mîndru.

„Piesa este rezultatul unor reflecții de mai mult timp, dar mai ales în urma tragicului sfârșit al unui tânăr actor…”

Cunoscutul Ion Sapdaru arată că piesa este rezultatul unor reflecții de mai mult timp, dar mai ales în urma tragicului sfârșit al unui tânăr actor…

„Îi admir nespus pe acești tineri actori în blugi găuriți, cu căști în urechi și rucsacuri în spate. Apropo de rucsacuri… Mă întreb mereu ce țin ei în aceste minuscule rucsacuri. Un sandviș, un pachet de țigări, un notebook… Sau o piesă cu un rol pe care visează să-l joace într-un teatru? Fiecare din ei e unic, misterios, trist… Fiecare din ei ascunde o energie, o nostalgie, un univers… Îi vâd deseori cum calcă timizi pragul agențiilor de casting, cum salută ceremonioși pe «maeștrii consacrați ai scenei», având în colțul gurii tot disprețul din lume, îi văd cum semnează strângând din dinți contracte cu sume mizerabile… Nu știu cine a fost Toma Caragiu, Emil Botta, Gina Patrichi… Beau zeci de litri de sucuri toxice, fumează ca șerpii și au ochii roșii de facebook-chiști incurabili… Vorbesc ciudat, pe scurtătură, cinic și plastic…”, spune acesta.

Mai departe, el arată că:

„Și toți au un singur vis – să joace teatru! «Freelancer story» este o piesă cu câteva episoade din viața a doi tineri actori. Doi tineri actori care sunt în stare să meargă până la sacrificiu pentru a-și vedea visul cu ochii – să joace teatru! și au jucat … și s-au bucurat… Apoi s-au întristat… Să descoperi că nimeni nu te iubește, că meseria ta e una pe care n-o găsești nici măcar în nomenclatorul de meserii al României, să constați că «șopârlele sunt mai interesante decât actorii»… ce încercări grele îi pot reveni unui tânăr actor! Și totuși, actorul visează…”, transmite Ion Sapdaru.

Spectacolul poate fi vizionat pe canalul de YouTube al Teatrului Național sau pe site-ul acestuia, la secțiunea Noutăți: https://www.youtube.com/watch?v=xKQy8WxzirU sau https://www.teatrulnationaliasi.ro/noutati/Freelancer-Story–Vizionare-online–613.html.
Spectacolele oferite on-line sunt accesibile timp de o săptămână. Colecția virtuală a reprezentațiilor Teatrului Național Iași va fi îmbogățită constant, pe întreaga perioadă a suspendării.

Adauga un comentariu