Eveniment-Social

O nouă specie de insectă, descoperită de cercetătorii Universității „Cuza” – FOTO

Publicat: 11 nov. 2019

O noua specie de călugăriță, identificată la Stațiunea Universității „Cuza” de la Agigea. Este vorba despre o insectă din specia Hierodula transcaucasica. Aceasta este cea de-a VIII-a specie de călugăriță identificată pe teritoriul României

Descoperire interesantă în cadrul Stațiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea”, de la Agigea, Constanța. Ea aparține Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Specialiștii arată că au descoperit o nouă specie de călugăriță, o insectă din specia „Hierodula transcaucasica”.

Cea de-a opta specie din România

Aceasta este cea de-a VIII-a specie de călugăriță identificată pe teritoriul României. Exemplarul a fost găsit de Petronel Spaseni și identificat de Alexandru Pintiloaie. Ei sunt voluntari în cadrul Stațiunii de la Agigea. Confirmarea speciei a fost realizată de specialistul italian Marco Villani. El a cercetat, de-a lungul timpului, acest grup de insecte.

„Până în prezent se cunoșteau trei specii autohtone și alte trei specii cu un statut incert. Asta fie în stadiul de expansiune naturală a arealului, fie introduse accidental la noi. Această specie se deosebește de specia noastră de călugăriță comună – «mantis religiosa». Asta prin corpul mai robust, toracele mai scurt și mai lat. Ea are prezentă și o pată mică, albicioasă, pe laturile aripilor anterioare. Momentan nu putem ști dacă este vorba de un specimen ajuns întâmplător. Asta în zonă sau dacă este vorba de o populație stabilă a speciei. Sperăm că studiile viitoare asupra zonei vor face lumină în aceasta privință”, a declarat Alexandru Pintiloaie.

Specia descoperită la Agigea este originară din Asia Centrală și Occidentală. În ultimul secol, ajutată de încălzirea climei și de transportul internațional, și-a extins arealul. Astfel, a ajuns în zona de Sud a Europei, în țări precum Italia, Grecia, Albania și Bulgarialoading...

Adauga un comentariu