Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a elaborat legislația secundară prin care se impune o nouă taxă din factura de energie electrică. Este vorba despre contribuția CfD, ce va fi plătită de toți consumatorii de energie electrică.
O nouă taxă din factura de energie electrică!
S-a scris legea pentru noua taxă din factura de energie electrică privind contribuția CfD.
„Pentru aplicarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru producţia de energie prin tehnologii cu emisii reduse de carbon, fondurile necesare se constituie prin încasarea lunară/trimestrială de către Contrapartea CfD a contribuţiei CfD de la toţi furnizorii consumatorilor finalide energie electrică din România conform dispozițiilor art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 318/2024 privind aprobarea cadrului general pentru implementarea și funcționarea mecanismului de sprijin prin Contracte pentru Diferență pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon”, se artă în Metodologia de determinare şi colectare a contribuţiei CfD, pus în dezbatere publică de ANRE la finalul lunii trecute.
După elaborarea legislației specificice România va organiza, în acest an, două licitații pentru primii 2.000 MW, 1.000 în eolian și 1.000 în fotovoltaic, care vor beneficia de schema de sprijin prin mecanismul contractului pentru diferență (CfD). În total, România ar urma să instaleze 5.000 MW noi în regenerabile prin această schemă.
Schema CfD va fi instituită vreme de 15 ani, timp în care investitorii care vin cu proiecte noi vor avea o garanție că vor obține un anumit preț din partea statului.
Este un ajutor de stat ce va fi acordat pentru diferenţa între două prețuri: cel al pieței, pentru care se calculează o referință (prețul PZU) , și cel de exercitare cu care vine fiecare investitor care vrea să participe la licitație pentru a se califica la schemă. Atunci când preţul de referinţă este mai mic decât preţul de exercitare, beneficiarul va avea dreptul să primească plăţi egale cu diferenţa dintre cele două preţuri, din partea statului. În schimb, atunci când preţul de referinţă este mai mare decât preţul de exercitare, beneficiarul va trebui să plătească diferenţa autorităţilor române.
Vor plăti consumatorii această contribuție
România a primit acceptul Comisiei Euopene pentru a finanța din bani europeni, adică din Fondul de Modernizare această schemă și va folosi 3 miliarde de euro, care – speră autoritățile de la București – vor fi suficienți pentru această schemă. Totuși, în legea care a introdus acest mecanism s-a trecut și o “contribuție CfD”, care ar putea fi plătită de consumatori.
„Contravaloarea Contribuţiei CfD este suma exprimată în lei, plătită de către consumatorii de energie electrică din România, este colectată de către furnizorii de energie electrică activi pe piața cu amănuntul de energie electrică din România, respectiv de producătorii de energie electrică care alimentează locuri proprii de consum şi/sau furnizează energie electrică consumatorilor racordaţi la barele centralelor și este virată în fondul de lichiditate CfD, în conformitate cu prevederilor art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 318/2024 privind aprobarea cadrului general pentru implementarea și funcționarea mecanismului de sprijin prin Contracte pentru Diferență pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon”, se arată în proiectul ANRE de stabiliire a metodologiei de determinare şi colectare a contribuţiei CfD.
Se va impune o nouă taxă din factura de energie electrică, iar această contribuție se determină anual, pe baza unor formule stabilite de ANRE, care ia în calcul costurile totale ale schemei, inclusiv cele de administrare pe care le are operatorul pieței OPCOM, și consumul de energie electrică. Această contribuție este stabilită de ANRE cu valabilitate anuală, se aplică de la 1 ianuarie. Ea poate fi și ajustată, în sus sau în jos, de regulă anual, dar este posibil și semestrial.
Altă măgărie ! De când a scăzut consumul energetic , industria fiind la pământ, îngropată și împământată, consumatorii casnici au becuri pe LED si aparatură electrocasnică econpomică, au scăzut încasările la băieții deștepți, securiștii din energie! Atunci ce-i de făcut ? Mărim prețul la kWh ! Dăm curent gratis la R. Moldova, curent gratis la mașinile electrice, dăm ajutoare la cei care instalează panouri și eoliene, păi de unde gratis ? De la consumatori, mai punem o taxă !
Chiar ne credeți proști pe toți ? Doar cei care vă votează sunt proști !
platiti jucariile W E F prin care se spala banii
cine crede ca viitorul este solar sau eolian se imbata cu apa rece 🙂
O nouă ciordeală a securiștilor plasați în găștile pulitice ciordeliste psdnl îîî ale mele–PSD PSD PSD–ciordele galben-roș