Economic Local

O primă victorie pentru fermierii din Iași! Pot depune cereri la APIA pentru a primi cei 100 de euro, la hectar

Publicat: 26 ian. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O primă victorie pentru fermierii din Iași Pot depune cereri la APIA pentru a primi cei 100 de euro la hectar
Începe depunerea cererilor la APIA, pentru subvenția de 100 de euro

Fermierii din Iași pot depune cereri la Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în perioada 29 ianuarie – 8 martie, inclusiv, pentru obținerea granturilor pentru producătorii agricoli din sectorul vegetal. Aceștia primesc 100 de euro, la hectar, pentru culturile de toamnă

Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași anunță potențialii beneficiari că pot depune cereri pentru obținerea granturilor în valoare de 100 de euro, la hectar, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 5/2024, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Grantul direct reprezintă o plată compensatorie pe suprafaţă și este de echivalentul în lei a 100 de euro/hectar, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei/euro. Valoarea maximă acordată unui beneficiar este echivalentul în lei a 280.000 de euro. Bugetul alocat acestui program este de 1,2 miliarde de lei. Plățile se fac până pe 30 iunie 2024. Fermierii i-au dat termen ministrului Agriculturii, Florin Barbu, luna aprilie 2024.

Fermierii din Iași pot depune cereri la APIA pentru a primi cei 100 de euro

Beneficiarii acestui program sunt producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, din Iași, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor OUG nr.44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.

De asemenea,  organismele/organizaţiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol pot depune cererile. APIA Iași pune la dispoziţia solicitanţilor cereri pretipărite, cu suprafeţele determinate în urma controalelor derulate în 2023. Pentru acordarea grantului direct, solicitanții trebuie să depună cererea pretipărită, însoţită de copia documentului de coordonate bancare, respectiv cont bancar activ, doar dacă acesta este diferit față de cel înscris în cererea de plată pentru anul 2023.

De asemenea, trebuie să se asigure că acel cont bancar este activ până la data de 30 iunie 2024. Fermierii din Iași și transportatorii au protestat mai multe zile și au obținut această promisiune că vor avea în conturi 100 de euro, la hectar.

Ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii?

Grantul se acordă pentru suprafețele înregistrate de APIA Iași, pentru anul de cerere 2023, pentru minimum un hectar, cu una sau mai multe dintre culturile: grâu comun de toamnă, grâu dur de toamnă, triticale de toamnă, secară de toamnă, orz de toamnă, orzoaică de toamnă, ovăz de toamnă, rapiță de toamnă.

Cei care vor să primească 100 de euro, la hectar, trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Aceștia au depus o cerere de plată în anul 2023, pentru o suprafaţă de minimum 1 hectar, pentru culturile de toamnă, până la termenul-limită de depunere din anul 2023, și nu sunt în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

Producătorii agricoli declaraţi neeligibili pentru plata pe suprafaţă, aferentă campaniei 2023, care au primit decizie negativă/de respingere nu pot beneficia de prezenta schemă de ajutor. Fermierii din Iași pot depune cereri la APIA pentru a primi cei 100 de euro, la hectar, granturi acordate în urma protestelor derulate în ultima perioadă.

Adauga un comentariu