Economic Local

O primărie din Iași investește pentru construirea unui centru de colectare a deșeurilor. Valoarea contractului depășește 2,6 milioane de lei – FOTO

Publicat: 11 dec. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O primărie din Iași investește pentru construirea unui centru de colectare a deșeurilor. Valoarea contractului depășește 26 milioane de lei - FOTO
Peste 2,6 milioane de lei cheltuie Primăria comunei Victoria pentru implementarea proiectului

O primărie din Iași investește peste 2,6 milioane de lei pentru construirea unui centru de colectare a deșeurilor. Procedura de licitație a fost lansată pe SEAP

Primăria comunei Victoria a lansat, pe data de 7 decembrie 2023, pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), procedura de licitație privind construirea unui centru de colectare deșeuri prin aport voluntar. Firmele interesate pot depune ofertele financiare până cel târziu la data de 27 decembrie 2023, ora 15:00.

O primărie din Iași investește pentru construirea unui centru de colectare a deșeurilor. Licitația a fost publicată pe SEAP

Valoarea totală a contractului este de 2.605.511,15 lei, fără TVA, ehivalentul a 524.490 de euro, fără TVA. Amplasamentul propus pentru realizarea investiției se află în extravilanul satului Victoria, comuna Victoria, județul Iași.

„Terenul nu este ocupat la momentul actual de nici o construcție și nu este afectat de fenomene fizico-mecanice care să îl pericliteze stabilitatea. Proiectul tratează următoarele lucrări: platforma carosabilă pentru amplasarea containerelor de tip ab-roll pentru deșeuri și circulația autoturismelor cetățenilor care aduc deșeuri, respectiv a containărelor care duc/ridică containerele de mai sus. Platformă betonată pentru amplasarea containerelor de tip barcă, canalizare pentru colectarea apelor pluviale, zonă verde cu gazon și plantație perimetrală de protecție, copertină pe structură metalică ușoară pentru protecția containerelor deschise, împrejmuire a amplasamentului cu gard din panouri bordurate prinse în stâlpi rectangulari din oțel, cu poartă de acces culisantă, cu acționare manuală”, se arată în caietul de sarcini al procedurii de licitație publicate.

Sursa de finanțare a prezentei proceduri o reprezintă Contractul de finanțare nr. C3I1A0122000282, încheiat cu Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor, finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență – Apel nr.PNRR/2022/C3/S/I.1.A, Pilonul 1. Tranziția Verde; Componenta C3: anagementul Deșeurilor; Investiția I1: Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune; Subinvestiția I1.a „Înființarea de centre de colectare prin aport voluntar”.

Centrul Municipal de Colectare Iași este preluat pentru administrare de Primăria Iași

Centrul Municipal de Colectare Iași (CMCI) este rezultatul unui parteneriat între Asociația ECOTIC, Primăria Iași și SALUBRIS SA. CMCI este o soluție europeană pentru orașe curate și ecologice, unde populația poate preda ușor, fie cu mașina, fie pietonal, toate tipurile de deșeuri care se generează acasă și nu sunt reziduale: electrice și baterii uzate, plastic, hârtie, sticlă, mobilier vechi sau nefuncțional. Toate informațiile sunt disponibile.

Centrul a fost construit în urma obținerii unei finanțări parțiale din partea Norway Grants. În cei 8 ani de operare (2016-2023), ECOTIC a susținut dezvoltarea centrului atât din punct de vedere administrativ, cât și în ceea ce privește promovarea acestuia la nivel local. În perioada 2016-2022, peste 1600 de tone de deșeuri au fost predate de ieșeni la CMCI, astfel că importante resurse au reintrat pe circuitul producției de produse noi, contribuind la recuperarea unor materii prime valoroase și la tranziția la economia circulară.

Până la finalul anului, pentru a impulsiona și mai mult ieșenii să colecteze separat și să participe la procesul reciclării, centrul continuă programul de fidelizare menit să crească frecvența vizitelor în locație. Astfel, Centrul Municipal de Colectare Iași are un card de fidelitate, nominal, care se oferă celor care aduc deșeuri în stradela Grădinari, nr. 26. La fiecare patru vizite, ieșenii primesc cadou o umbrelă sau o sticlă de apă reutilizabilă, iar cei care predau deșeuri de echipamente electrice (inclusiv becuri și neoane) și/sau baterii uzate sunt înscriși într-o tombolă unde pot câștiga un LCD sau kit-uri de baterii reîncărcabile.

O primărie din Iași investește pentru construirea unui centru de colectare a deșeurilor. Este vorba despre primăria comunei ieșene Victoria, care va cheltui peste 2,6 milioane de lei, fără TVA, pentru realizarea proiectului.

Adauga un comentariu