Boli si tratamente

O ruda a SARS-CoV-2, găsită la liliecii înghețați din Cambodgia

Publicat: 27 nov. 2020
coronavirus la microscop
Câte cazuri de infectare au fost înregistrate în ultimele 24 de ore în județul Iași

Pentru prima dată, rude apropiate ale noului coronavirus au fost găsite în afara Chinei. Oamenii de știință au descoperit două virusuri în lilieci înghețați și excremente de lilieci depozitate în laboratoarele cambodgiene și japoneze, raporteaza Nature News & Comment.

Întrucât SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, continuă să circule în întreaga lume, oamenii de știință nu au încetat niciodată să vâneze punctul de origine al agentului patogen. La fel ca verișorul său SARS-CoV, care a cauzat focare de sindrom respirator acut sever la începutul anilor 2000, SARS-CoV-2 provine probabil de la lilieci de potcoavă (genul Rhinolophus), dar unele dovezi sugerează că virusul ar fi putut trece printr-un alt animal înainte de a infecta oamenii.

Ruda a SARS-CoV-2, găsită la liliecii înghețați din Cambodgia

Căutând coronavirusuri strâns legate, oamenii de știință pot ajuta la rezolvarea misterului modului în care SARS-CoV-2 a sărit de la lilieci la oameni, declanșând pandemia actuală. Acum, oamenii de știință au descoperit un astfel de virus în Cambodgia, au declarat virologii pentru Nature News.

„Aceasta este ceea ce căutam și am găsit”, a declarat pentru Nature News dr. Veasna Duong, virusolog la Institutul Pasteur din Cambodgia din Phnom Penh, care a condus cercetarea.

Cercetarea este încă în desfășurare și nu a fost încă publicată într-o revistă științifică.

Echipa a descoperit virusul în doi lilieci din specia Rhinolophus shameli, care au fost capturați inițial în 2010, iar apoi înghețați și depozitați. Pentru a confirma relația virusului cu SARS-CoV-2, oamenii de știință au mărit un segment mic al genomului virusului. Acest segment, alcătuit din 324 de perechi de baze – elementele de bază ale ARN – este foarte asemănător în randul membrilor cunoscuți ai familiei coronavirusului, a precizat Alice Latinne, biolog evoluționat la Wildlife Conservation Society Vietnam din Hanoi, care a nu fost implicată în cercetări, potrivit Live Science.

Segmentul este adesea folosit pentru a diferenția coronavirusurile noi de cele cunoscute, folosind diferențe subtile în codul său, a spus Latinne.

Echipa a descoperit că segmentul scurt al noului virus seamănă cu cel din SARS-CoV-2, precum și cu cel al celei mai apropiate rude cunoscute, un coronavirus liliec numit RaTG13. Echipa trebuie să secvențeze acum întregul genom al noului virus, care probabil conține aproximativ 30.000 de perechi de baze, pentru a afla exact cât de strâns legat este noul virus de SARS-CoV-2.

RaTG13, cea mai apropiată rudă cunoscută a SARS-CoV-2 până în prezent

Până în prezent, echipa a secvențiat aproximativ 70% din genom, dar genele critice trebuie încă analizate, inclusiv cele care conțin instrucțiuni pentru a construi proteina spike care permite virusul sa intre în celule.

RaTG13, cea mai apropiată rudă cunoscută a SARS-CoV-2 până în prezent, împărtășește 96% din genomul său cu virusul pandemic și probabil s-a îndepărtat de strămoșul comun al agenților patogeni acum 40-70 de ani în urmă. Deci, dacă virusul nou descoperit este cel puțin 97% similar cu SAR-CoV-2, acesta ar înlocui RaTG13 ca fiind cea mai apropiată rudă cunoscută. Dacă secvențele sunt de cel puțin 99% similare, virusul nou descoperit poate fi un strămoș direct al agentului patogen pandemic, a declarat pentru Nature News Aaron Irving, cercetător în boli infecțioase la Universitatea Zhejiang din Hangzhou, China.

Alternativ, virusul nou descoperit nu seamănă cu SARS-CoV-2 la fel de strâns ca RaTG13. De exemplu, un coronavirus găsit recent în excrementele congelate de lilieci din Japonia împarte aproximativ 81% din genomul său cu SARS-CoV-2, potrivit unui studiu publicat pe 2 noiembrie în revista Emerging Infectious Diseases. Virusul, numit Rc-o319, nu poate intra în celulele umane utilizând același receptor pe care îl folosește SARS-CoV-2, conform studiilor efectuate în cultura celulară.

Dacă virusul găsit în Cambodgia poate infecta celulele umane rămâne un mister. În orice caz, descoperirea de noi coronavirusuri în liliecii cu potcoave poate oferi indicii despre modul în care SARS-CoV-2 a făcut saltul către oameni, dar ne poate ajuta să anticipăm si viitoarele pandemii.

Comentarii
  • PRAF IN OCHI LA PROSTI! SARS COV 2 ESTE VIRIUS CIBERNETIC FABRICAT IN LABORATORUL DIN WUHAN, ESTE BOMBA BIOLOGICA DATA DE CHINA. CUM POTI SA PUI ACEST GENOCID MONDIAL PE SEAMA PANGOLINULUI CARE AR FI MANCAT UN LILIAC INFECTAT SI CUM S-A INTAMPLAT CA EPIDEMIA A IZBUCNIT CHIAR IN WUHAN UNDE ESTE LABORATORUL MILITAR DE ARME BIOLOGICE? DA-O DRACULUI NU SUNTEM PROSTI! chinezii au luat virusul sars cov de la lilieci 94 la suta virus care nu e capabil sa intre in celulele umane si restul de 6 la suta l-au imbunatatit in laborator cu HIV SI MALARIE CA SA POATA INTRA IN CELULULE UMANE CONSTRUIND ACELE COROANEI PERFECT PENTRU ACEST SCOP SI GATA!!!!! BOMBA BIOLOGICA LA CARE S-A LUCRAT DIN 2015 CA SA DISTRUGA O PLANETA INTREAGA!

Adauga un comentariu