Boli si tratamente

O simpla atingere si pielea se transforma. Descopera simptomele si cauzele dermatografiei

Publicat: 10 iul. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O simpla atingere si pielea se transforma. Descopera simptomele si cauzele dermatografiei
7

Dermatografia sau urticaria dermatografica este o alergie a pielii de care sufera multi tineri si adulti in ziua de astazi – apare mai ales la persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 30 de ani. Se presupune ca aproximativ 5 % din populatie sufera de acest tip de alergie ciudata. Daca in cazul altor alergii ale pielii exista anumiti factori declansatori precum mancarea, conditiile meteo sau un anumit meterial, in cazul dermatografiei factorul declansator este propria atingere a pielii. De la o simpla atingere – frecare sau zgariere, pielea se inflameaza si se inroseste, apar mancarimi, iar aceste simptome se estompeaza, de regula, intr-o jumatate de ora. Desi nu este o afectiune grava si nici contagioasa, dermatografia poate cauza probleme serioase de incredere, poate crea izolare si poate ingreuna socializarea de zi cu zi.

Cauza directa a dermatografiei nu este cunoscuta. Histamina este principala substanta chimica eliberata de celulele mastocite atunci cand pielea este frecata sau zgariata, dar pot fi implicati si alti indicatori chimici. Factorii care influenteaza dermatografia sunt: emotiile puternice, caldura excesiva sau baile cu apa fierbinte, hainele si materialele aspre si activitati precum lucrul manual, boxul, interactiunea cu alte persoane etc. Acestea difera de la individ la individ in functie de cat de sensibil este fiecare.

Vizita la doctorul alergolog  este obligatorie indiferent de gradul de severitate cu care se manifesta aceasta alergie. De regula, testul pentru acest tip de alergie consta intr-o atingere fina cu un obiect tocit pentru ca apoi sa se urmareasca aparitie oricarei urme sau linii. Forma de tratament aplicata pentru acest tip de alergie sunt antihistaminicele.

Dermatografia poate fi prevenita. Tineti cont de aceste sfaturi: nu zgariati pielea si evitati sapunurile dure; evitati imbracamintea din materiale care pot irita, precum lana; mentineti pielea bine hidratata – folositi creme si lotiuni; evitati baile fierbinti.

Adauga un comentariu