Titlurile zilei

O tragedie a lovit o familie din Iași! După moartea mamei, un bărbat a dat în judecată spitalul! Ieșeanul cere despăgubiri de 195.000 de euro! (Exclusiv)

Publicat: 03 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O tragedie a lovit o familie din Iași După moartea mamei un bărbat a dat în judecată spitalul Ieșeanul cere despăgubiri de 195.000 de euro Exclusiv
O pacientă, pe un pat de spital

Un ieșean a dat în judecată Spitalul Municipal Pașcani și Ministerul Sănătății. Mihai Aignătoae cere daune morale și materiale de 195.000 de euro, după decesul tragic al mamei sale. Bărbatul dă vina pe cadrele medicale pentru moartea mamei sale

Un spital din județul Iași a fost acționat în judecată de un bărbat, după ce o tragedie i-a lovit familia. Mihai Aignătoae cere despăgubiri în valoare de 195.000 de euro de la Spitalul Municipal Pașcani și Ministerul Sănătății. Inițial, acțiunea a fost depusă la Judecătoria Pașcani, dar instanța și-a declinat competența către Tribunalul Iași, datorită cuantumului despăgubirilor solicitate de către bărbat.
Acum, urmează ca Tribunalul Iași să stabilească un prim termen al procesului. Ulterior, magistrații vor asculta ce au de spus părțile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz.

Mihai Aignătoae solicită despăgubiri după decesul mamei sale

Prin cererea înregistrată pe rolul instanțelor, Mihai Aignătoae a solicitat ca instituțiile să fie obligate la plata unor despăgubiri pentru suferința si moartea pe care au produs-o mamei sale, A.A.

„Cer aceste despăgubiri pentru decesul mamei mele, prin nepăsarea și ignoranța, dezinteresul, indiferența și lipsa de îngrijire și tratare necorespunzătoare de care au dat dovadă, ce i-au curmat viața, pentru susținerea și promovarea unui sistem medical ucigaș de exterminare, pentru lipsa de administrare a medicației corespunzătoare și necesare ce a fost suspendată în mod intenționat în spital, pentru a o ucide în chinuri groaznice, pentru neglijență, rele tratamente și multe alte fapte de cruzime ce au provocat enorm de multă suferință, ducând la decesul scumpei mele mame, ignorându-se total jurământul lui Hippocrate și dreptul la viață, dar și Codul de etică și deontologie”, a precizat Mihai Aignătoae în fața judecătorilor.

Acesta a adăugat că cere daune în primul rând de la Spitalul Municipal de Urgență Pașcani, precum și de la medici, asistenți și infirmieri de la Secția Îngrijiri Paliative din cadrul unității amintite, dar și de la Ministerul Sănătății.

„Sunt plătiți regește din buzunarul nostru și apără interese meschine!”

În cadrul acțiunii, Mihai Aignătoae a criticat în termeni duri atât sistemul medical, în general, cât și spitalul acționat în judecată.

„Cer aceste despăgubiri pentru lipsa apărării drepturilor cetățenilor în slujba cărora sunt acești torționari ce sunt plătiți regește din buzunarul nostru și care apără interese meschine. De asemenea, cer daune și ca o determinare ca, pe viitor, să nu se întâmple astfel de fapte groaznice, provocate de către sistemul medical prin acoliții care-l deservesc în mod selectiv și după bunul plac”, a subliniat ieșeanul în instanță.

El a povestit că mama sa era acasă și acuza dureri la genunchiul piciorului stâng. Din acest motiv, medicul de familie i-a recomandat să meargă la Spitalul Târgu Frumos. El a mers cu mama sa acolo, iar un medic a trimis femeia să facă radiografii, pentru a vedea ce fel de problemă avea. După efectuarea radiografiei, medicul de gardă i-a comunicat că mama sa nu avea nimic grav la genunchi. De asemenea, acesta i-ar fi spus ieșeanului că mama sa ar trebui să fie internată la Spitalul Pașcani, pentru tratarea unei alte probleme de sănătate și i-a cerut acordul.

„La câteva zile de la internare, mi-am dat seama că ceva nu este în regulă cu mama, care nu mai vorbea și nici nu se mai mișca, motive pentru care a făcut escare din cauză că era sedată, făcându-i-se morfină de 3 ori pe zi, fără să fie necesar, deoarece mama nu era pe moarte, în ultimă fază. Am întrebat personalul medical de ce este mama în acea situație și mi s-a răspuns că este sedată ca să stea liniștită. Din cauza sedării, mama nu s-a mai mișcat și a făcut escare cu răni profunde, din cauza cărora mama avea dureri groaznice și mă ruga cu lacrimi în ochi să-i îndepărtez durerile”, a mai susținut ieșeanul în fața instanței.

„Mama nu era schimbată și nici îngrijită”

Bărbatul a mai susținut că, în spital, mama sa nu a fost tratată în mod corespunzător.

„Mama mea nu era schimbată și nici îngrijită și mirosea groaznic de la distanță a urină, pentru că a fost schimbată doar o dată într-o săptămână. În momentul în care mama mea a început să facă escare, acest personal avea obligația să ia masuri de tratare și stopare a acestor răni, pe care le-a lăsat să se extindă. Prin adresa-răspuns de pe 23 ianuarie 2020, primită de la DSP Iași, sunt arătate numai neadevăruri de către cei din spital pentru a se disculpa”, a mai afirmat Mihai Aignătoae.

Acesta a adăugat că a apelat la o cunoștință din Italia, care a vorbit cu niște specialiști din domeniu, și i-a trimis un tratament complex pentru escare, compus din dezinfectante, betadină și plasturi speciali cu antibiotic, calmant și altele, ce ar fi trebuit să fie aplicate și schimbate zilnic de cadrele medicale. El a mai spus că acest tratament l-a costat 600 de euro lunar.
De asemenea, ieșeanul a precizat că mama sa a decedat deoarece a primit un tratament necorespunzător, organele interne fiind inundate cu lichid, iar administrarea morfinei în repetate rânduri ducând la apariția de escare, din cauza incapacității pacientei de a se mișca.

Ce au spus cei de la spital și de la Ministerul Sănătății

În cadrul procesului, reprezentanții Ministerului Sănătății au depus o întâmpinare pe 5 august 2020. Aceștia au invocat excepția lipsei calității sale procesuale pasive și excepția inadmisibilității acțiunii împotriva instituției.

„Modul de redactare a acțiunii arată că reclamantul solicită suma de 20.000 de euro, cu titlu de daune morale, reprezentând un pretins prejudiciu ca urmare a unor pretinse acte de malpraxis (culpă profesională în exercitarea actului medical), ce ar fi avut loc la Spitalul Municipal de Urgență Pașcani. Or, este evident că, într-o astfel de situație, nu are competență de verificare structura Corpului de Control din cadrul Ministerului Sănătății”, au subliniat reprezentanții Ministerului Sănătății.

La rândul lor, reprezentanții Spitalului Municipal de Urgență Pașcani au cerut respingerea acțiunii. Aceștia au susținut că pacienta avea 88 de ani, suferind de multiple afecțiuni în momentul internării. În plus, aceștia au afirmat că s-a cerut acordul internării pacientei.

„Starea pacientei la internare era foarte gravă, cu dureri generalizate, fiind imobilizată la pat, prezenta escare multiple, cu comunicare slabă, fiind dezorientată, afecțiuni specifice pacienților ce necesită îngrijiri paliative. De asemenea, pacienta a avut multiple spitalizări anterioare. În timpul spitalizării, pacientei i s-au administrat tratamente medicamentoase specifice afecțiunilor avute, așa cum rezultă și din foaia de observație depusă la dosar. Evoluția pacientei a fost nefavorabilă. Escarele s-au accentuat, necesitând introducerea în scop analgezic doze mici de morfină, fapt menționat în foaia de observație. Pe parcursul spitalizării au fost mai mulți aparținători ai pacientei care au beneficiat în repetate rânduri de suport informațional privind evoluția stării de sănătate a pacientei, precum și de suport emoțional. La externare, conform protocolului, s-a eliberat o scrisoare medicală, rețeta și recomandări ce au fost înmânate aparținătorilor pacientei”, au spus cei de la Spitalul Pașcani.

Aceștia au adăugat că, în decembrie 2019, după decesul pacientei, DSP Iași a efectuat o anchetă și a constatat că afirmațiile ieșeanului nu se confirmă.

Adauga un comentariu