Prima pagină » Economic Local » Oamenii de afaceri care vor să-și extindă imperiile au pus ochii pe proiectele Start-Up Nation din Iași. Le cumpără cu cel mult 3.000 de euro, iar beneficiarii proiectelor sunt disperați să le vândă
Oamenii de afaceri care vor să-și extindă imperiile au pus ochii pe proiectele Start-Up Nation din Iași. Le cumpără cu cel mult 3.000 de euro, iar beneficiarii proiectelor sunt disperați să le vândă

Oamenii de afaceri care vor să-și extindă imperiile au pus ochii pe proiectele Start-Up Nation din Iași. Le cumpără cu cel mult 3.000 de euro, iar beneficiarii proiectelor sunt disperați să le vândă

25 aug. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Oamenii de afaceri profită de situația financiară incertă creată de pandemia de COVID-19 și vor să cumpere proiectele Start-Up Nation din Iași la prețuri de chilipir. Beneficiarii care sunt acum în imposibilitatea de a duce la final aceste proiecte cu bani de la bugetul de stat sunt nevoiți să renunțe la ele. Astfel, cei care profită de această situație sunt persoanele care plătesc sume infime, de până la 3.000 de euro pentru fiecare proiect achiziționat

Oamenii de afaceri profită de situația financiară incertă creată de pandemia de COVID-19 și vor să cumpere proiectele Start-Up Nation din Iași la prețuri de chilipir. Unii beneficiari, atât din Iași, cât și din țară, nu au implementat încă proiectele după ce și-au dat seama că le va fi greu să o facă din cauza pandemiei. Imediat ce oamenii de afaceri au simțit potențialul de a-și dezvolta business-urile cu ajutorul acestor proiecte pentru care plătesc sume extrem de mici, au contactat beneficiarii cu proiecte neimplementate și le-au propus achiziționarea afacerilor în stadiul în care se află acum.

Cei interesați plătesc pentru proiectele Start-Up Nation între 1.000 și 3.000 de euro pentru fiecare plan de afaceri eligibil la finanțare

Pe grupurile de socializare sunt postate mai multe anunțuri ale unor persoane care vor să achiziționeze proiecte Start-Up Nation din Iași, dar și din alte județe ale țării. Pentru că persoanele care au avut proiecte eligibile la finanțare nu le-au implementat din cauza lipsei banilor și vor să renunțe la ele cât mai repede, potențialii cumpărători plătesc cel mult 3.000 de euro pentru un proiect Start-Up Nation. Este și cazul ieșeanului Ionuț Mihoci. Acesta susține că vrea să preia un proiect pe o carmangerie și imediat ce a postat anunțul a primit mai multe oferte din Iași, dar și din restul țării.

Beneficiar cu proiect Start-Up Nation: „Sunt un pic disperați să le vândă. Nu cred că au cu ce bani să le implementeze”

Acesta spune că a muncit în străinătate și acum vrea să își deschidă o afacere cu banii economisiți.

„Eu caut proiect neimplementat pe carmangerie. Am niște economii pe care le-am făcut cât timp am lucrat în străinătate într-o carmangerie. M-am gândit să profit de faptul că unele persoane renunță la afacerile lor din cauza pandemiei și le vând la prețuri mai mici. Eu o să mă apuc de altele noi, cum e carmangeria. Aș avea de unde să aduc materia primă, de la o fermă din Botoșani. Pot să angajez două persoane care să mă ajute. Am primit multe oferte și văd că oamenii sunt un pic disperați să le vândă. Nu cred că au cu ce bani să le implementeze” spune Ionuț Mihoci.

Un grup de firme vrea să cumpere proiecte eligibile Start-Up Nation din domeniul HoReCa sau firme de catering

Un alt cumpărător interesat să achiziționeze proiectele Start-Up Nation susține că reprezintă un grup de firme care vrea să se extindă în toată țara.

„Noi avem mai mulți clienți dintr-un grup de firme care vor să cumpere firme cu proiecte Start-Up Nation 2018-2019 din mai multe domenii de activitate ca producție, servicii, industrii creative. Sunt dispuși să achite între 1.000 și 2.500 de euro pentru fiecare firmă, în funcție de numărul de locuri de muncă ce vor fi create, domeniul de activitate, respectiv restaurante, firme de catering și lista de echipamente. Vor să preia vreo 10 firme, nu contează județul de unde provine proiectul pe Start-Up”, susține Nicoleta Ionașcu.

Client din Iași: „Abia la anul va fi deschis noul Start-Up Nation și, pentru că nu vreau să mai aștept să aplic proiectul, am profitat de această situație”

Interesul pentru afacerile tip rulotă este crescut și în această perioadă. Astfel, un ieșean vrea să cumpere un fast-food tip rulotă cu cel mult 3.000 de euro.

„Noi avem un mic fast-food și vrem să achiziționăm un fast-food tip rulotă pentru a comercializa produsele noastre și în stradă. Am văzut că pe Start-Up Nation sunt mai ieftine proiectele și aș ieși mai ieftin acum dacă aș achiziționa cu maximum 3.000 de euro proiectul neimplementat, dar aprobat, decât să depun un proiect nou pe noua sesiune care încă nu a început și nu știm când va începe. Am înțeles de la firmele de consultanță că abia la anul va fi deschis noul Start-Up Nation și pentru că nu vreau să mai aștept să aplic proiectul, am profitat de această situație”, susține Mircea Popa.

Antreprenorii din Iași au investit peste 18 milioane de lei în afacerile derulate prin programul Start-Up Nation

Oamenii de afaceri din Iași au dezvoltat cu 18.540.686 de lei de la stat, bani obținuți prin programul Start-Up Nation pentru proiectele depuse în perioada 2018-2019. Fiecare beneficiar din Iași a investit 44.000 de euro în afacere. Potrivit Agenției pentru IMM-uri Iași, în perioada 2018-2019 au fost încheiate 411 contracte cu beneficiarii din Iași. Valoarea totală a proiectelor este de 81.459.412 de lei. În această perioadă au fost depuse 109 dosare de decont, din care 101 au fost verificate de Agenția Iași și de bănci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`