Obligație pentru toți proprietarii de terenuri din România! Este vorba despre combaterea și eliminarea ambroziei, o plantă invazivă cu impact major asupra sănătății publice. Cei care au terenurile împânzite de ambrozie și nu curăță terenul, riscă sancțiuni uriașe. Ambrozia este planta trebuie îndepărtată imediat.
Obligație pentru toți proprietarii de terenuri din România!
Mai multe județe din țară vor începe campanii de eliminare a ambroziei de pe terenuri. Ambrozia se dezvoltă rapid pe marginea drumurilor, terenuri agricole sau suprafețe neîngrijite. Polenul de la această plantă este extrem de periculos pentru persoanele sensibile. Legea privind combaterea ambroziei a fost modificată și completată în 2024. Autoritățile locale sunt obligate să identifice în fiecare an terenurile infestate și să notifice proprietarii sau deținătorii acestora pentru a lua măsuri de distrugere a plantei. Cei care nu respectă legea trebuie să știe că amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei.
Toate categoriile de proprietari, persoane fizice, juridice, primării, companii sau fermieri, sunt vizate de aceste obligații legale. Nerespectarea acestora nu doar că atrage sancțiuni financiare, dar contribuie și la agravarea unei probleme de sănătate publică.
Ce măsuri trebuie să ia românii pentru a distruge plantațiile de ambrozie
Ambrozia este una dintre cele mai agresive specii care provoacă alergii severe oamenilor. Metodele eficiente de combatere a ambroziei constau în cosirea repetată, atât manuală cât și mecanizată, smulgerea plantelor în cazurile izolate, folosirea uneltelor agricole pentru arătura adâncă sau discuire, precum și erbicidarea unde este necesar. Aceste măsuri trebuie aplicate atât în zonele intravilane, cât și extravilane, pentru a preveni plantei care declanșează alergii severi.
Sancțiunile aplicabile pentru proprietarii, deținătorii, administratorii și beneficiarii de terenuri care nu respectă prevederile legale sunt uriașe. Persoanele fizice care nu au aplicat măsuri de combatere după primirea unui avertisment sunt sancționate cu amendă cuprinsă între 1.000 lei și 5.000 lei. Persoanele juridice care nu au aplicat măsuri de combatere după primirea unui avertisment sunt sancționate cu amendă cuprinsă între 10.000 lei și 20.000 lei.
Legea din România stabilește clar că toți proprietarii, deținătorii de terenuri și administratorii trebuie să aplice măsurile necesare de combatere a ambroziei pentru a proteja sănătatea publică și mediul înconjurător.Terenurile identificate ca fiind infestate trebuie tratate înainte de data de 30 iunie a fiecărui an. Potrivit prevederilor art. 5 din Legea nr. 62/2018, actualizată, verificarea și constatarea nerespectării obligațiilor de combatere a buruienii ambrozia de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și aplicarea sancțiunilor se fac de către autoritățile administrației publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul. Acest control poate fi efectuat de personal împuternicit de primar, de către polițiști locali sau de către comisari ai Gărzii Naționale de Mediu.
Distrugerea ambroziei este responsabilitatea tuturor proprietarilor sau deținătorilor de terenuri. Aceștia trebuie să distrugă ambrozia între răsărire și apariția primelor inflorescențe. Mai exact, până la data de 30 iunie a fiecărui an. O altă noutate pentru proprietarii de terenuri este taxa de paragină. Proprietarii de clădiri și terenuri care nu au grijă de ele și le abandonează vor avea de plătit o taxă de paragină.