Stiri medicale

OMS analizează infectarea intenționată cu COVID-19 a persoanelor sănătoase

Publicat: 07 dec. 2020
test covid-19

Organizația Mondială a Sănătății organizează discuții cu privire la fezabilitatea studiilor în care tinerii voluntari sănătoși sunt infectați în mod deliberat cu coronavirus pentru a grăbi dezvoltarea vaccinului – pe fondul întrebărilor dacă ar trebui să meargă mai departe cu potențialele vaccinuri anti-COVID, având în vedere datele promițătoare obținute de unele dintre ele.

Unii oameni de știință au rezerve cu privire la expunerea voluntarilor la un virus pentru care nu există tratament, deși există tratamente care pot ajuta pacienții. Cu toate acestea, susținătorii ideii susțin că riscurile Covid-19 pentru tineri și sănătoși sunt minime, iar beneficiile pentru societate sunt mari.

Reuniunea OMS a grupului consultativ, care se va concentra pe revizuirea planurilor existente pentru „încercările provocărilor umane” și va discuta preocupările tehnice asociate, nu va include grupuri care reprezintă participanții la cercetare sau membri ai publicului.

1Day Sooner, o organizație non-profit care recrutează voluntari pentru astfel de teste, a declarat că a cerut să participe la întâlnire, dar a fost respinsă.

Într-o declarație adresată The Guardian, OMS a declarat că întâlnirea a fost o consultare tehnică concentrată cu experți științifici și că astfel de întâlniri nu sunt de obicei deschise publicului, dar că viitoarele ar putea include participarea civilă.

Peste 12 experți științifici sunt așteptați să se reunească luni ca parte a grupului consultativ, iar observatorii ar putea include reprezentanți ai Wellcome Trust, ai Fundației Bill & Melinda Gates, ai Institutelor Naționale de Sănătate din SUA și ai Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA).

OMS analizează infectarea intenționată cu COVID-19 a persoanelor sănătoase

Într-un document din mai, care detaliază criteriile cheie pentru aprobarea etică a studiilor de tip „provocare umană” cu boala COVID-19, OMS a recomandat că astfel de teste cu infectare voluntară să fie făcute publice, inclusiv cu cine participă la astfel de studii sau cu cei care și-au exprimat interesul pentru a participa, dincolo de experți și de factorii de decizie politică, noteaza theguardian.com.

Folosite de-a lungul timpului, studiile de tip „provocare umană” au potențialul de a obține rezultate mai rapide decât testele obișnuite pe un vaccin, în care cercetătorii trebuie să aștepte ca participanții să se infecteze în mod natural. Totodată, aceste studii pot fi utilizate pentru a compara mai multe potențiale vaccinuri, pentru a dezvolta tratamente și pentru a obține date despre consecințele imediate ale infecției, care altfel se obțin mai greu, mai scrie The Guardian.

Guvernul britanic a investit circa 30 de milioane de lire sterline pentru a susține un studiu de provocare umană, deși aprobarea etică este în așteptare, iar teste similare sunt planificate să aibă loc în Olanda. Entuziasmul în SUA pentru astfel de studii ar fi scăzut de când au fost anunțate rezultatele pozitive ale vaccinului dezvoltat de Pfizer în parteneriat cu BioNTech.

„Pfizer, Moderna și AstraZeneca pot produce împreună suficiente vaccinuri în 2021 doar pentru a imuniza o treime din omenire, iar țările bogate și-au comandat deja majoritatea vaccinurilor. Studiile cu provocări umane pentru candidații la următoarea generație de vaccin pot contribui la asigurarea unui număr suficient de vaccinuri pentru întreaga lume”, a precizat 1Day Sooner.

Adauga un comentariu