Stiri medicale

Coronavirus: OMS reia studiul pe hidroxicloroquina

Publicat: 05 iun. 2020
hidroxicloroquina
OMS reia studiul pe hidroxicloroquina

OMS reia studiul pe hidroxicloroquina. Studiile au fost suspendate în urma publicării unui studiu in revista științifică The Lancet.

Este un aspect neașteptat anunțat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Miercuri, 3 iunie, agenția a anunțat în cele din urmă reluarea studiilor clinice pe hidroxicloroquina. După ce au analizat datele disponibile despre mortalitate, membrii Comitetului de securitate și monitorizare au considerat „că nu există niciun motiv pentru a modifica protocolul”, a anunțat directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Așadar, recrutarea pacienților care primesc hidroxicloroquina se va relua în studiul clinic internațional Solidarity.

Decizia de suspendare a acestui studiu clinic a fost luată în urma publicării unui studiu controversat în revista științifică The Lancet. Conform acestei cercetări, pacienții cu Covid-19 tratați cu hidroxicloroquina, singura sau în combinație cu antibiotice, aveau o rată de mortalitate mai mare decât alții și sufereau mai mult de aritmii cardiace. Acest studiu s-a bazat pe 96.000 de documente medicale electronice ale pacienților din spital.

OMS reia studiul pe hidroxicloroquina

Dar, repede, au apărut critici în urma publicării acestor concluzii. Revista științifică britanică a publicat apoi un punct de vedere exprimând îndoieli cu privire la fiabilitatea acestui studiu.

Pe Twitter, Didier Raoult, un apărător fervent al acestei molecule, chiar a descris acest studiu drept „dezordonat”. Pe aceeași rețea socială, infectiologul din Marsilia s-a distrat cu inversarea revizuirii științifice.

Adauga un comentariu