Ora de iarna 2020. După cum ştim cu toţii, la ora de iarnă trecem în ultima sâmbătă spre duminică din luna octombrie. Astfel, în ultimul weekend din Brumărel, denumirea populară a antepenultimei luni din an, ora 04:00 devine ora 03:00.
În anul 2020, vom da ora înapoi în noaptea de 24 spre 25 octombrie. Cât priveşte anul ce vine, ei bine, conform votului favorabil din 2019, Comisia Europeană a fost de acord că şi în Uniunea Europeană să se renunţe la schimbarea orei de iarnă.
Cum ne afectează schimbarea orei?
Conform unor păreri ştiinţifice, trecerea de la o oră la alta, indiferent că e vorba de cea de vară ori cea de iarnă, are consecinţe destul de serioase asupra organismului uman. Cu alte cuvinte, ne deranjează ritmul biologic.
„Constatam în fiecare an că trecem prin astfel de schimbări şi ne referim întotdeauna la ora de iarnă. Dar ar trebui să nu scăpăm din vedere faptul că trecem de fapt printr-un proces de adaptare la sezonul rece şi că de fapt acesta provoacă schimbări. Noi funcţionăm după lumina solară şi în momentul în care se scurtează ziua ne simţim mai obosiţi sau chiar avem deficit de atenţie”, a spus Lorena Diaconescu, psiholog.
Schimbarea care se face de două ori pe an e suficientă pentru a ne da ritmul peste cap.
„E o iluzie că dormim mai mult, asta se întâmplă într-o singură noapte. Cred că ar trebui să acordăm mai multă atenţie calităţii somnului şi să încercăm să cuprindem acele ore în care într-adevăr se refac circuitele nervoase – intervalul între 10 seara şi 3 dimineaţa. Tot ce se întâmplă după 3 dimineaţă este somnul de frumuseţe. Şi acela este important, evident, dar ar trebui totuşi să folosim timpul în care să ne odihnim.
„Eu i-aş sfătui pe părinţii de copii şi de adolescenţi să profite de acest moment pentru reglarea orei în care se desfăşoară somnul copiilor. Ştim, ei vor să stea mai mult. Ceea ce putem să facem acum este să le spunem: te vei culca în acelaşi timp ca şi aseară. Dar nu va fi ora 11, va fi ora 10”, a menţionat Lorena Diaconescu.
Ora de iarna 2020 – Curiozități
Ştiai că?…
… România a acceptat ora de vară în anul 1932?
… de mai bine de 100 de ani, în întreaga lume, se foloseşte acest mecanism prin care, de două ori pe an, şi anume primăvară şi toamna, se schimbă ora?
… iniţiativa schimbării orei îi aparţine lui Benjamin Franklin? Încerc să găsească o modalitate de a economisi energia electrică în Paris.
… ideea schimbării orei a fost acceptată pentru prima dată de către Germania şi Austro-Ungaria, în anul 1916. România a aderat după numai un an.
… dacă o pereche de gemeni se naşte în noaptea când se trece la ora de iarnă, se schimbă ordinea naşterii. Dacă unul se naşte la 3:55, iar altul după 10 minute, prin schimbare, rezultă că al doilea e la 3.05.