National

Organizaţia Mondială a Sănătăţii: „Deşi infecţia cu Omicron pare într-adevăr mai puţin severă în comparaţie cu Delta, nu înseamnă că ea ar trebui clasificată drept uşoară”

Publicat: 06 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Organizaţia Mondială a Sănătăţii Deşi infecţia cu Omicron pare într-adevăr mai puţin severă în comparaţie cu Delta nu înseamnă că ea ar trebui clasificată drept uşoară
Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au transmis că noua tulpină Omicron produce forme mai ușoare decât varianta Delta

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au transmis că noua tulpină Omicron produce forme mai puțin grave decât varianta Delta, însă nu ar trebui să fie considerată drept „uşoară”.

În acest sens, coordonatoarea echipei clinice însărcinate cu combaterea COVID-19, Janet Diaz a spus că studiile au arătat o reducere a riscului de spitalizare în cazul pacienților infectați cu Omicron.

Tinerii prezintă un risc mai mic de severitate a bolii

De asemenea, există un risc mai mic de severitate a bolii atât pentru tineri, cât şi pentru vârstnici, a spus Janet Diaz într-o conferinţă de presă organizată la sediul din Geneva al OMS. Coordonatoarea echipei clinice a mai spus că majoritatea cazurilor studiate au vizat tineri, iar pentru vârstnici nu există momentan un răspuns cu privire la impactul asupra acestora.

Și directorul general al OMS, Tedros Adhanom a oferit declarații în timpul conferinței și a spus că a spus că varianta Omicron nu ar trebui să fie considerată „uşoară”, deoarece pacienții care nu sunt vaccinați au avut simptome mai grave decât oamenii care sunt vaccinați împotriva COVID-19.

Urmează o creștere a numărului de cazuri provocate de Omicron

Specialiștii susțin că urmează o creștere semnificativă a numărului de cazuri de infectare, mai ales că acest virus a ucis deja peste 5,8 milioane de oameni, iar sistemul de sănătate trece prin momente dificile.

„Deşi infecţia cu Omicron pare într-adevăr mai puţin severă în comparaţie cu Delta, mai ales pentru persoanele vaccinate, acest lucru nu înseamnă că ea ar trebui clasificată drept uşoară. La fel ca variantele precedente, Omicron trimite oameni la spital şi omoară oameni”, a adăugat directorul OMS.

Tedros Adhanom a mai transmis că pe plan global este nevoie de o distribuire echitabilă a vaccinurilor anti-COVID-19. Mai mult, acesta a spus că 109 ţări vor rata obiectivul OMS de a-şi vaccina 70% din populaţiile lor naţionale până la 1 iulie, iar acest prag de vaccinare este esențial.

„Booster după booster într-un număr mic de ţări nu vor duce la sfârşitul pandemiei, în timp ce miliarde de oameni rămân complet neprotejaţi”, a mai spus directorul OMS.

80% din pacienții infectați sunt nevacinați și au avut forme grave ale bolii

Consilierul OMS, Bruce Aylward, a precizat că la nivel global 80% din pacienții infectați sunt nevacinați și au avut forme grave ale bolii, iar 36 de ţări nu au atins nici măcar pragul de 10% de acoperire vaccinală.

Directorul tehnic al departamentului de combatere a maladiei COVID-19 din cadrul OMS, Maria van Kerkhove a spus că în acest moment este monitorizată o altă tulpină care a apărut în mai multe țări, denumită IHU.

Referitor la vaccinurile împotriva noului coronavirus, OMS anunță că „funcţionează împotriva tuturor variantelor care circulă în prezent”, a asigurat Maria Van Kerkhov.

Mai mult, specialista susține că sunt nobligatorii măsurile de protecție pentru a împiedica infectarea cu noul coronavirus și necesară distanţărea fizică faţă de alte persoane, evitarea aglomerărilor şi a insistat cu privire la purtarea măştilor sanitare în mod „adecvat”.

„Purtarea măştilor sub nas sau în dreptul bărbiei este inutilă şi oferă un sentiment fals de siguranţă”, a avertizat Van Kerkhove.

 

Adauga un comentariu