Prima pagină » Culinar » Os de vită cu măduvă. Ce rețete puteți prepara cu această delicatesă

Os de vită cu măduvă. Ce rețete puteți prepara cu această delicatesă

09 mai 2024, 14:38,
BZI.ro, în Culinar

Utilizarea oaselor de vită cu măduvă în gastronomie are rădăcini străvechi, fiind considerată o adevărată delicatesă în gastronomia franceză încă din perioada Evului Mediu. Măduva era apreciată mai ales de către nobilime, datorită gustului său inconfundabil și statutului său deosebit în gastronomie.

Os de vită cu măduvă la cuptor

Măduva de vită este o bogată sursă de nutrienți esențiali, cum ar fi fierul, vitamina B12 și colagenul, care susțin sănătatea sistemului circulator și a pielii. De asemenea, conține grăsimi sănătoase, care pot contribui la menținerea sănătății inimii. Este un aliment apreciat nu doar pentru gustul său excepțional, ci și pentru beneficiile aduse organismului.

Astăzi vă vom dezvălui o rețetă excepțională de măduva la cuptor. Această delicatesă vă va cuceri cu siguranță simțurile și vă va purta într-o călătorie culinară plină de bucurie și savoare. Aveți nevoie de 4 oase de vită secționate, 2 căței usturoi, sare și piper, 2 cubulete unt și parmezan ras.

Măduva de vită gratinată este o simfonie culinară de arome și textri, oferind o combinație perfect echilibrată între crusta crocantă și interiorul său moale și cremos. Gustul bogat al măduvei de vită se îmbină subtil cu aromele delicate de usturoi și rozmarin, iar stratul auriu de pesmet și parmezan adaugă un plus de rafinament. Fiecare mușcătură dezvăluie un univers de senzații gustative, creând o experiență culinară ce va fi savurată și rememorată cu bucurie de fiecare dată.

Iată cum poți prepara măduvă de vită gratinată.

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
  2. Spală și usucă bucățile de os cu măduvă de vită și așează-le într-o tavă de copt.
  3. Într-un castron mic, amestecă usturoiul mărunțit, untul, sarea și piperul până obții o pastă omogenă.
  4. Unge fiecare bucată de măduvă de vită cu amestecul de condimente.
  5. Presară parmezan ras peste fiecare bucată de os cu măduvă.
  6. Coace în cuptor timp de 10-12 minute sau până când măduva de vită este rumenă și gratinată.
  7. Servește imediat, alături de o salată proaspătă de sezon și o baghetă crocantă pentru a completa experiența culinară.

Supă limpede din carne și oase de vită

Supa de vită, pregătită din carne și oase cu măduvă este o gustoasă și foarte nutritivă. Măduva caldă este extrasă din os și servită pe o felie de pâine prăjită simplă sau frecată cu un cățel de usturoi și condimentată cu sare și piper.

Veți avea nevoie de 600 g carne de vită, 4 bucăți de oase cu măduvă, 1 legătură morcovi de primăvară, 1 legătură rădăcină de pătrunjel de primăvară, 1/2 țelină, 2-3 fire ceapă verde, 2 căței de usturoi, 2 flori de conopidă, 2 flori de broccoli, 2 cm ghimbir, 2-3 firicele de șofran, boabe de piper, sare și ulei de măsline.

După ce ați pregătit ingredientele, carnea și oasele se spală, apoi se lasă timp de 30-40 de minute în apă rece pentru a elimina sângele. Este important să nu fie lăsate prea mult, deoarece ar putea afecta calitatea gustului.

Pentru prepararea supei, există două opțiuni. Înainte de a fi fierte, carnea și oasele pot fi călite ușor în puțin ulei, fără a se prăji, pentru a obține o zeamă limpede, sau pot fi adăugate direct la fiert pentru a obține o supă clasică. Astfel, pentru supa limpede, vom căli oasele în puțin ulei, iar carnea se va pune la fiert în apă cu sare și boabe de piper. Secretul gustului acestei supe constă în fierberea îndelungată la foc mic timp de 3-4 ore, așa că recomandam să o preparați când aveți suficient timp la dispoziție. Fierberea îndelungată este secretul unei supe limpezi.

Oasele cu măduvă, după călire, se sărează și se adaugă în supă în ultimele 30 de minute. În paralel, într-o altă oală, se pun la fiert toate legumele, care au fost deja spălate și curățate. Dacă utilizați morcovi și rădăcini de pătrunjel de primăvară, puteți să-i păstrați întregi. La final, cele două supe se strecoară și apoi se combină. Opțional, puteți adăuga 2-3 firicele de șofran dizolvate în supa de oase de vită cu măduvă pentru a obține o culoare mai plăcută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 iulie 2024
12 iulie 2024