Prima pagină » Sanatate » Pacienții care suferă de boala Alzheimer pot deveni violenți? Răspunsul medicului psihiatru Raluca Prepeliță – VIDEO

Pacienții care suferă de boala Alzheimer pot deveni violenți? Răspunsul medicului psihiatru Raluca Prepeliță – VIDEO

23 mart. 2023, 13:12,
în Sanatate

Vă întrebați dacă pacienții care suferă de boala Alzheimer pot deveni violenți? Ei bine, descoperiți în rândurile următoare răspunsul dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iași.

Boala Alzheimer reprezintă o tulburare neurodegenerativă progresivă, care influențează buna funcționare a sistemului nervos central și perturbă funcțiile cognitive, precum: memoria, orientarea spațială și temporală, gândirea coerentă și capacitatea de concentrare. Pe măsură ce boala evoluează, se poate ajunge la o pierdere a autonomiei pacientului.

Boala Alzheimer constituie unul dintre cele mai frecvente tipuri de demență, de obicei începând după vârsta de 65 de ani. În lipsa tratamentului etiologic, boala Alzheimer devine o problemă majoră de sănătate publică din cauza numărului crescut de persoane afectate de această formă de demență.

Pacienții care suferă de boala Alzheimer pot deveni violenți? Dr. Raluca Prepeliță: „Pot fi violenți cu cei din jurul lor”

Potrivit medicului Raluca Prepeliță, persoanele care suferă de Alzheimer pot deveni violenți în stările lor de agitație psihomotorie. De regulă, ei pot fi violenți cu cei din jurul lor, în special cu cei care au grijă de ei.

Boala Alheimer se mai poate manifesta prin pierderi de memorie, deficiențe cognitive (dificultăți în raționament, sarcini complexe, gândire), probleme de recunoaștere (persoana poate deveni mai puțin capabilă să recunoască persoane sau obiecte sau mai puțin capabilă să utilizeze instrumente de bază), probleme în conștientizarea spațială (persoana poate avea dificultăți în ceea ce privește echilibrul, mersul sau manipularea obiectelor), probleme cu vorbirea, citirea sau scrierea ori schimbări de personalitate sau comportament.

„Pot deveni violenți în stările lor de agitație psihomotorie. Pot fi violenți cu cei din jurul lor și, de obicei, ceea ce este poate ciudat, dar cu cei care au grijă de ei. Pentru că se întâmplă acele fenomene la nivel cerebral, pentru că creierul se atrofiază, nu mai este nutriționat, nu mai este hidratat adecvat și atunci apar în diferite locuri ale creierului care se numesc lobi, care merg fiecare pe fiecare tip de motricitate sau sensibilitate și atunci au anumite simptome la nivel comportamental. Afectează lobul parietal, occipital, temporal, frontal, atunci simptomatologia care se vede va fi specifică acelui lob.”, a declarat dr. Raluca Prepeliță, în cadrul emiciunii BZI LIVE.

Dr. Raluca Prepeliță: „Pot apărea atrofieri ale creierului”

Medicul Raluca Prepeliță susține că pot apărea atrofieri ale creierului sau, chiar, moartea cerebrală a celulelor neuronale pe mai mulți lobi. În cazul în care intervine și statusul vascular dezechilibrat, precum hipertensiunea, fibrilația atrială, dislipidemia sau, chiar, diabetul zaharat, atunci lucrurile se agravează și se supraadaugă această atrofiere, din cauza bolilor organice dezechilibrate. În acest fel, pacientul care suferă de Alheimer nu devine doar violent, ci se manifestă în mod neobișnuit.

„Într-adevăr, pot apărea aceste atrofieri ale creierului sau îmbătrâniri sau moarte cerebrală a celulelor neuronale pe mai mulți lobi. Dacă mai intervine și statusul vascular dezechilibrat, fibrilație atrială, hipertensiune, dislipidemie, chiar și diabetul zaharat, care știm că este o boală cu multiple afectări la nivel organic, atunci aceste lucruri se agravează și se supraadaugă această atrofiere, datorată bolilor organice dezechilibrate.”, a adăugat dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`