Semnal de alarmă, tras de un medic ieșean care a observat ce se întâmplă în special în mediul online atunci când vine vorba despre persoanele care suferă de obezitate. Dr. diabetolog Alina Onofriescu a subliniat în repetate rânduri că obezitatea este o boală cronică și trebuie tratată ca atare
Medicul ieșean a observat că acest fenomen a luat amploare în ultimii ani. Astfel, oamenii care suferă de obezitate au început să fie jigniți, tratați cu dispreț și puși la zid.
„În primul rând, ar trebui să înțelegem că obezitatea este o boală cronică. Decizia din 2013 a Asociației Medicale Americane, de a recunoaște obezitatea ca stare de boală, a marcat o etapă cheie în progresul spre acceptarea obezității ca boală și promovarea abordărilor bazate pe dovezi pentru prevenirea și tratamentul acesteia. Stigmatizarea în obezitate se referă la devalorizarea socială și denigrarea persoanelor din cauza excesului de greutate corporală, pe baza țesutului adipos, ceea ce duce la atitudini negative, stereotipuri, prejudecăți și discriminare. Această problemă a escaladat, luând amploare mai ales în ultimul deceniu”, transmite Alina Onofriescu, medic primar diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice.
Pacienții care suferă de obezitate sunt puși la zid
Pacienții diagnosticați cu obezitate se confruntă cu mai multe probleme, însă în mod special cu un amestec de sentimente și emoții negative.
„Frica de stigmatizare poate duce la evitarea solicitării de asistență medicală, ceea ce creează bariere în calea strategiilor de prevenire și tratament a obezității. Stigmatul în greutate a fost corelat pozitiv cu o varietate de modele alimentare dezordonate, cum ar fi alimentația excesivă, alimentația emoțională, alimentația restrictivă, ciclism în greutate și anxietatea alimentară. Atenție, există o multitudine de studii științifice care asociază obezitatea cu o varietate de afecțiuni medicale grave”, spune medicul ieșean.
Stigmatizarea persoanelor care suferă de obezitate poate duce, în cele din urmă, la gânduri și idei suicidale
„Cu toate acestea, noi studii indică faptul că stigmatizarea în obezitate joacă un rol fundamental în dezvoltarea unora dintre aceste afecțiuni medicale. De exemplu, s-a constatat că această stigmatizare, independent de adipozitate, se corelează pozitiv cu nivelurile crescute ale hormonilor de stres. S-a descoperit că stresul afectează întreg organismul, ducând la creșteri ale tensiunii arteriale, afectând inima, cantitatea de grăsime viscerală și ducând la rezistența la insulină. În cele din urmă, în unele cazuri, stigmatizarea în obezitate este atât de gravă încât a fost direct asociată cu idei și acte suicidale”, adaugă dr. Alina Onofriescu.
Medicul ieșean atrage atenția colegilor care sunt pe aceeași specializare
Medicul ieșean a transmis un mesaj asemănător și pe rețelele de socializare, având o atitudine dezaprobatoare față de colegii care uită ceea ce este esențial pentru un pacient ce suferă de această afecțiune cronică.
„Stigmatizarea obezității se păstrează în domeniile mass-media, pe rețelele sociale și pe internet, în reclame, la instituțiile de știri și în peisajul politic și al sănătății publice. Și da, o mare parte dintre colegii mei doctori, și nu numai, nu înțeleg sau nu știu faptul că obezitatea este o boală. Acest lucru are consecințe dăunătoare, inclusiv prejudicii psihologice, și ne referim aici la depresie și anxietate, fizice, atunci când obezitatea rămâne netratată, ducând la alte boli cronice și punând presiune pe familia pacientului, dar și pe sistemul de sănătate, și mai sunt prejudiciile socio-economice”, a transmis dr. Alina Onofriescu, medic primar diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice.
Medicul ieșean atrage atenția colegilor săi, ce rezumă consultul unei persoane care suferă de diabet la a oferi o dietă sau un regim, lucru care nu este suficient.
„Nu, nu este suficient să recomandăm, la consultații, regim sau dietă. Dacă pacientul nu reușește sau nu poate să respecte indicațiile dietetice, atunci, și nu numai, are nevoie de tratament pentru că, repet, obezitatea este o boală cronică. Nu stigmatizăm pacienții cu edeme, cu acnee, cu cifoză, cu alopecie sau cei care trăiesc cu diabet, cu hipertensiune sau alte boli cronice netransmisibile. Obezitatea este o boală”, adaugă dr. Alina Onofriescu în legătură cu pacienții care suferă de obezitate.
Medicii se grăbesc să te pună la colț-scriu pe scrisoarea medicală obez și gata te trimit acasă să slăbești. Se scot cu diagnosticul de obez și punct.
Asa sunt tratati majoritatea bolnavilor: sunt persiflați deoarece deranjeaza doctorii in timpul programului de lucru..
Ăștia obezi mănâncă dr rup
Mai puneti frana la lingura si nu mai da-ti vina pe tiroida!
Mai pune mâna pe gramatică, prostule !!!
„paparuda asta daca nu era tatsu era un nimeni” – asta ca sa citez o buna „prietena” de a ei 🙂
Obezitatea nu este o cauza. Este un efect. Al alimentației. Răspunzători sunt politicienii care au avizat in ultimii 30 de ani, intrarea pe piata a produselor alimentare nocive, modificate genetic ori falsificate. Exemplu: un procesator de carne se duce la Ministerul agriculturii să obțină aprobarea rețetei unui salam care conține un număr mare de E-uri. Și i se da. Fara probleme. Îmi doresc ca toate rudele ministrului sa înfulece cat mai mult din produsul in cauza.
Faptul că un medic e interesat de modul în care societatea îi tratează pe grași, nu poate constitui subiectul unui studiu medical, ci sociologic. Așteptăm să vedem comentariile doctoriței și cu privire la starea vremii, alegerile din toamna, salvarea pinguinilor și cracarea la rece. Pentru că medicii se pricep la tot, nu-i așa?
–Plm-ule!
–Cine te-a educat și te-a botezat Plm?
– Ești în spațiul public.
–Nu ai un pic de bun simț?
–Săți fie rușine „Dinu Patriciu”!
Doar atat? Hai ca poti mai mult 🙂
Stii, de regula se comenteaza erticolul, nu comentariile altora. Asta inseamna ca nu ai nimic de spus. Nici macar despre mine. Hai sictir.
Bai PLM, stai calm. A comentat chiar ea. O doare rau. Atat o duce capul. E medic, deh.
Grasi sa se sinucida? Niciodata!! Da-ti un exemplu de gras sinucis in ultimul an.