Local

Palatul Copiilor Iași își redeschide porțile! Odată cu începerea școlii, sute de elevi vor trece pragul instituției ieșene

Publicat: 08 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Palatul Copiilor Iași își redeschide porțile Odată cu începerea școlii sute de elevi vor trece pragul instituției ieșene
Directorul Palatului Copiilor din Iași, Adrian Gelu Dobranici, a precizat că își dorește ca instituția să-și înceapă activitatea cât mai repede

Palatul Copiilor Iași este în plină pregătire pentru debutul noului an școlar. După o perioadă de pauză, pe durata verii, instituția ieșeană vine cu o variată ofertă de activități. Palatul Copiilor își reia activitatea odată cu începerea școlii

Palatul Copiilor Iași urmează să își deschidă porțile în scurt timp. O parte din activitatea de înscriere a elevilor pentru anul școlar 2021-2022 s-a desfășurat deja în intervalul 1-30 iulie 2021. A doua etapă de ocupare a locurilor rămase disponibile la cercuri se desfășoară în intervalul 2-9 septembrie 2021, conform graficului realizat de conducerea instituției ieșene.

Pe 13 septembrie 2021, elevii se pot prezenta la cursurile oferite de Palatul Copiilor. Ulterior, sâmbătă, pe data de 25 septembrie 2021, va fi realizată deschiderea festivă, eveniment la care vor participa copiii și părinți. Activitatea se va desfășura în aer liber, în curtea instituției, și va cuprinde dansuri, precum și activități fizice, specifice fiecărui cerc. În prezent, oferta educațională a instituției cuprinde o varietate de domenii, acoperind majoritatea abilităților tinerilor. Domeniul artistic îi atrage pe cei pasionați prin cercuri precum: muzică vocal-instrumentală, orchestră de muzică populară, muzică ușoară vocal-instrumentală, studii de instrumente, fanfară, canto, muzică folk, cor, dansuri populare și teatru. Un alt domeniu interesant îl reprezintă arta vizuală, remarcabile fiind cercurile de pictură pe sticlă, sculptură și design vestimentar.

Cultura civică, sportul și tehnica sunt domenii ce pot fi aprofundate de elevii ieșeni

Pentru elevii pasionați de istorie și limbi străine, instituția ieșeană oferă cursuri de cultură și civilizație italiană, engleză și spaniolă. Palatul Copiilor Iași organizează și cercuri ce permit desfășurarea activităților sportive: dans modern, dans sportiv, arte marțiale (qwan-ki-do), șah, balet sau gimnastică aerobică. Directorul instituției, Adrian Gelu Dobranici, atrage atenția și asupra domeniului tehnic, de mare interes. Conform acestuia, remarcabile sunt cercurile de robotică, automatizări, prelucrarea masei plastice și protecția mediului. Unele dintre activități se vor desfășura în sediul de pe bulevardul Carol I, nr. 2, iar celelalte vor fi susținute în cadrul Liceului „Petru Poni”, de pe bulevardul Socola.

„Orarul copiilor va fi adaptat în funcție de cel al școlilor de la care aceștia provin. Astfel, programul se va desfășura de luni până vineri, în două schimburi. Totodată, instituția va fi deschisă inclusiv sâmbăta și duminica, însă cu un program redus. Acest orar este valabil pentru ambele sedii”, a declarat ieri directorul Palatului Copiilor Iași, Adrian Gelu Dobranici.

Un cerc numără, de regulă, 12 elevi. În condițiile în care acesta este depășit, în condițiile actuale, de pandemie de Covid-19, conducerea instituției le recomandă părinților înscrierea copiilor la alte cercuri. În funcție de specificul cercului, vârsta de înscriere a micuților artiști poate varia de la 4 până la 7 ani.

Obiectivul instituției din Iași este valorificarea talentului copiilor

Referitor la domeniul artistic, obiectivul acestei instituții este valorificarea în mare măsură a talentului. Cercurile cu specific tehnic presupun, însă, creații proprii de aeromodele, navomodele și, evident, participarea la diferite concursuri. La nivel artistic, instituția ieșeană se remarcă prin realizarea celui mai mare concurs la nivelul României, Festivalul „Cătălina”. „Aripile Speranței” este un alt spectacol desfășurat de instituție, de această dată de Ziua Copilului. În același timp, pe filieră tehnică se remarcă cercul de robotică, prezent deseori la competiții, dar și experimentele din programul „Învățăm să inventăm”. De-a lungul timpului, numărul de concursuri desfășurate de Palatul Copiilor Iași a crescut. Unele dintre activități au fost regândite, deoarece pandemia de Covid-19 a adus anumite schimbări. Astfel, desfășurarea cercului de șah a avut loc online.

Pe de altă parte, directorul adjunct al instituției ieșene, Gabriela Andrei, a menționat că, în prezent, Palatul Copiilor Iași desfășoară 4 proiecte europene. Este vorba despre un proiect Erasmus, la care instituția este coordonator, legat de problema Holocaustului, iar, la alte 3 proiecte, instituția ieșeană este parteneră: Joy – program privind reducerea stresului, Fast – program de acordare a primului ajutor și Health – program ce are în vedere o alimentație sănătoasă. De remarcat este faptul că Palatul Copiilor are filiale în județul Iași în localitățile Podu Iloaiei, Târgu Frumos, Belcești, Hârlău, Țibănești și Răducăneni.

Adauga un comentariu