Eveniment-Social

Palatul Culturii din Iași organizează Festivalul Muzicii Mecanice, primul eveniment internațional de anvergură al toamnei din oraș

Publicat: 04 sept. 2020
„Pe urmele lui Ludwig Dombrowsky” - Atelierele creative „Vovo”
La Palatul Culturii din Iași este organizat evenimentul „Pe urmele lui Ludwig Dombrowsky” - Atelierele creative „Vovo”

Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice, lansat la Palatul Culturii din Iași! Este primul eveniment internațional important al toamnei derulat în capitala Moldovei. Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează, în perioada 18-20 septembrie 2020, cea de-a XII-a ediție a festivalului. Acesta reunește on-line, pe fondul pandemiei de COVID-19, renumiți flașnetari din întreaga Europă

Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice (FIMM 12) revine la Palatul Culturii din Iași! Primul eveniment internațional important al toamnei derulat în oraș este organizat de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM). Acesta va avea loc în perioada 18-20 septembrie 2020 și se află la cea de-a XII-a ediție. În contextul pandemiei de COVID-19 din acest an, FIMM 12 se va desfășura on-line, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași, Primăria Municipiului Iași. Implicați sunt și Centrul Cultural German Iași, Opera Națională Română (ONRI) Iași, Filarmonica de Stat „Moldova” Iași, Asociația „Crescendo Internațional”, Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău, Republica Moldova și Palas Iași.

Timp de 3 zile, Festivalul Muzicii Mecanice implică un eveniment internațional organizat de Palatul Culturii din Iași cu invitați din întreaga Europă

Timp de 3 zile, Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice  va oferi publicului un program atractiv, care va cuprinde expoziții de aparate și suporturi de înregistrare a sunetului, spectacole ale flașnetarilor. Vor fi și concerte, proiecții video, prezentări de accesorii vestimentare, workshop pentru specialiști. Toate realizate sub formă de înregistrări video, care pot fi vizualizate prin accesarea paginilor web: www.fimm.ro. și www.palatulculturii.ro. Zeci de flașnetari veniți din toate colțurile lumii își vor prezenta instrumentele muzicale care odată făceau senzație pe întregul mapamond. În România, tradiția muzicii mecanice a fost uitată. Ultimii flașnetari din țara noastră au dispărut în anii ’70. Însă prin acest festival, organizatorii încearcă să revigoreze tradiția originară de pe malul Rinului.

„Festivalul Internțional de Muzică Mecanică este unic la noi în țară pe această temă. Ne-am gândit să punem în valoare patrimoniul nostru de automate muzicale prin acest festival care, de fapt, este un festival al muzicii de stradă, a flașnetarilor. Încercăm să aducem, de fiecare dată, flașnetari din zone în care încă este vie această tradiție a cântăreților de stradă”, arată organizatorii.

Artiștii flașnetari din Europa vor oferi concerte on-line în perioada 18 septembrie – 20 septembrie 2020

Artiștii flașnetari din Franța, Ungaria, Elveția, Germania, Cehia, Slovenia, Slovacia, Republica Moldova, România vor oferi concerte on-line în perioada 18 septembrie-20 septembrie 2020, care vor putea fi urmărite pe paginile web amintite, precum și pe rețelele de socializare, la adresele: https://www.facebook.com/festivalulmuziciimecanice/, https://www.facebook.com/muzeulstiinteiStefanProcopiu/ și https://www.facebook.com/PalatulCulturiiIasi/.
Proiectul, coordonat de dr. ing. Monica Nănescu, este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), fiind a 8-a ediție la care festivalul beneficiază de sprijinul AFCN. Deschiderea oficială a Festivalului Internațional al Muzicii Mecanice va avea loc vineri, 18 septembrie 2020, ora 11:00, în Sala „Voievozilor” de la Palatul Culturii  și va fi transmisă live la adresele de mai sus. Informații suplimentare și de ultimă oră sunt afișate constant pe pagina web a evenimentului, www.fimm.ro, precum și pe paginile de socializare ale evenimentului și ale instituției organizatoare.

Adauga un comentariu