Mulți șoferi se întreabă până la ce vârstă ai voie să conduci în România! Șoferii pensionari pot să conducă doar în anumite condiții și trebuie să fie apți pentru a circula pe drumurile publice. Iată ce prevede legislația rutieră din România și ce este obligatoriu pentru șoferii seniori!
Până la ce vârstă ai voie să conduci în România!
În România, nu există un prag de vârstă până la care o persoană are dreptul să conducă, iar asta înseamnă că orice șofer, indiferent de vârstă, poate circula pe drumurile publice. Cu toate acestea, șoferii în vârstă pot conduce o mașină doar dacă sunt apți din punct de vedere medical.
Cu toate acestea, la nivel european se discută adoptarea unor legi stricte pentru șoferii trecuți de 70 de ani. Comisia Europeană a propus modificarea legislației rutiere din țările membre UE și cere ca șoferii în vârstă să efectueze controale cât mai dese. Șoferii care au trecut de 70 de ani vor avea obligația să-și reînnoiască permisul auto la fiecare cinci ani.
,,Comisia a propus ca testele de stabilire a aptitudinii de a conduce să fie introduse cu o frecvență, după vârsta de 70 de ani. De exemplu, dacă se poate impune un control medical sau un chestionar de autoevaluare. Scopul este de a reduce numărul de șoferi care nu sunt apți să conducă și de creștere a siguranței rutiere.”, se menționează în propunerea Comisiei Europene de modificare a legislației rutiere în țările membre.
Obligație pentru șoferii seniori din țară
În România, șoferii cu vârsta de minimum 70 de ani au obligația să-și reînnoiască permisul auto la fiecare cinci ani. Pentru șoferii cu vârsta de minimum 80 de ani, permisul de conducere este valabil doar doi ani, astfel că reevaluarea medicală și eventuala reînnoire a carnetului se fac și mai des. Consultațiile medicale necesare pentru obținerea sau reînnoirea permisului auto se fac la medicină internă, ORL, oftalmologie, ortopedie-traumatologie, neurologie și psihiatrie.
Cert este că șoferii cu vârsta de peste 70 de ani vor fi supuși unor controale periodice mai stricte. La persoanele în vârstă există o probabilitate mult mai mare de a dezvolta afecțiuni precum probleme cu vederea,vertij, boli respiratorii, boli cardiovasculare, insuficiență renală cronică, accidente vasculare cerebrale, tulburări psihiatrice, tulburări neurologice, tulburări cognitive sau demență. Dacă posesorul auto are boli care sunt incompatibile cu calitatea de șofer, se va suspenda definitiv dreptul de a conduce. Este și cazul șoferilor de peste 70 de ani. Conform unui proiect de lege, șoferii cu vârsta peste 70 de ani vor fi verificați mai des, iar perioada de valabilitate a permisului ar urma să scadă. Măsurile sunt pentru a spori siguranța pe drumurile publice, atât pentru conducătorul auto, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.
Legi mai stricte pentru șoferii în vârstă vor intra în vigoare în toate țările membre UE. De exemplu, Spania și Italia impun examene medicale periodice sau limite de vârstă pentru șoferi. În schimb, în Franța, șoferii seniori nu se confruntă cu o limită de vârstă specifică, iar permisul de conducere poate fi menținut atâta timp cât nu există probleme medicale majore sau alte motive care să justifice retragerea acestuia. Tot în Franța, au fost lansate diverse programe ce oferă evaluări ale abilităților de conducere pentru seniori, realizate de instructori calificați. Aceste inițiative, alături de utilizarea tehnologiilor moderne, cum ar fi sistemele de asistență la condus sau aplicațiile de navigație avansate, pot contribui la îmbunătățirea siguranței seniorilor pe șosele. În România, nu există un prag de vârstă până la care o persoană are dreptul să conducă, dar seniorii pot rămâne șoferi doar dacă sunt apți din punct de vedere medical.