Prima pagină » Sanatate » Pancreasul doare: Cum se manifestă și cum poate fi tratată

Pancreasul doare: Cum se manifestă și cum poate fi tratată

28 dec. 2021, 10:13,
în Sanatate

Pancreatita reprezintă inflamația pancreasului care se produce atunci când enzimele pancreatice încep să digere pancreasul și poate fi acută sau cronică.

În pancreatita acută, pancreasul doare, durerea fiind de intensitate mare, iradiind în spate, putând fi însoţită de alte manifestări gastrointestinale precum greaţă şi vărsături, dar şi de febră. În plus, la palparea abdomenului, în afara sensibilităţii, la pacienţii cu boală severă poate apărea durerea musculară.

În majoritatea cazurilor de pancreatită, aceasta prezintă forme ușoare ale bolii, însă sunt și cazuri când boala poate amenința viața pacientului.

Pancreasul este un organ localizat în abdomenul superior, în spatele stomacului, fiind în contact cu duodenul, prima porțiune a intestinului subțire. Pancreasul are două funcții importante, secretarea enzimelor pancreatice și secretarea hormonilor.

grafica pancreas

Enzimele ajung în duoden printr-un tub care se numește canalul pancreatic. Enzimele pancreatice ajută la digestia proteinelor, grăsimilor și carbohidraților din alimente. În absența acestor enzime, nutrienții nu mai sunt absorbiți în organism și apare malnutriția.

Insulina este cel mai important hormon secretat de pancreas. Acesta reprezintă principalul reglator al glicemiei, determinând scăderea nivelului de glucoză din sânge în caz de hiperglicemie.

Insulina facilitează pătrunderea glucozei în celule unde este folosită pentru producerea de energie. Un deficit parțial sau total de insulină poate duce la diabet zaharat.

persoana care acuza durere de pancreas

Cauzele apariției pancreatitei

Pancreatita este cauzată în aproape 80% din cazuri de litiază biliară sau pietre la vezica biliară și alcoolismul cronic.

Pietrele vezicii biliare pot bloca ductul pancreatic și pot opri curgerea sucului pancreatic în duoden. Enzimele astfel blocate încep să distrugă celulele pancreasului și duc la inflamarea severă a glandei. Mai predispuse la această afecțiune sunt femeile, care fac pancreatită din cauza calculilor biliari.

Consumul excesiv de alcool acționează asupra micilor canale din țesutul pancreasului, ducând astfel la blocarea ductului pancreatic și la apariția pancreatitei acute.

Alte cauze ale apariției pancreatitei sunt administrarea unor medicamente cu potențial toxic, anumite traumatisme abdominale, transmiterea ereditară și operații efectuate greșit, precum unele manevre endoscopice.

Anumite afecțiuni, precum hipertrigliceridemia, oreionul, infecția cu citomegalovirus sau cancerul pancreatic pot cauza apariția pancreatitei.

Și sarcina poate fi un factor de risc pentru pancreatită.

pancreasul-doare

Pancreasul doare: Care sunt simptomele pancreatitei

Principalul simptom al pancreatitei este durerea abdominală puternică la nivelul epigastrului, ce poate iradia în hipocondru, dar și către zona posterioară.

În plus, pe lângă durere pot fi și alte simptome, precum greață, vărsături, diaree, transpirație rece, febră sau accelerare pulsului până 140 de bătăi pe minut.

O criză de pancreatită poate să apară și dacă bolnavul consumă o cantitate considerabilă de alcool sau după o masă bogată în grăsimi.

Durerea poate fi accentuată de niște mișcări rapide și energice, tuse sau chiar de o respirație profundă. În anumite cazuri, agravarea bolii poate duce bolnavii în stare de inconștiență.

persoana care acuza durere de pancreas

Cum se tratează pancreatita

Pentru tratarea pancreatitei se administrează analgezice, iar unele cazuri chiar opioide pentru ameliorarea durerii și i se întrerupe alimentația, pentru a stopa secreția de enzime a pancreasului.

Se administrează lichid intravenos ca să se prevină deshidratarea pacientului și hipotensiunea arteriala. Alimentația pe cale orală se reia treptat când pacientul nu mai simte durere.

În cazul pancreatitelor severe însoțite de necroză sau de infecție se poate ajunge la intervenție chirurgicală are loc in cazul unei pancreatite severe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024