International

Papa Francisc, mesaj tranșant cu privire la fake news: „Utilizând fără scrupule arma ştirilor false pentru a împrăştia venin şi a-şi distruge adversarii”

Publicat: 27 sept. 2021
Papa Francisc
Sfântul Părinte Papa Francisc, în ziua de 30 septembrie 2021, l‑a numit episcop auxiliar pentru Dieceza de Iaşi pe Mons. Petru Sescu, până acum paroh la Parohia "Sfântul Nicolae" Bacău şi decan al Decanatului de Bacău Centru, din Dieceza de Iaşi

Papa Francisc a avertizat, luni, asupra pericolului reprezentat de cei care utilizează rețelele sociale ca pe un câmp de luptă pentru a răspândi „ştiri false şi a-şi distruge adversarii”. Avertismentul figurează în mesajul pe care Suveranul Pontif l-a pregătit pentru cea de-a 36-a Zi mondială a tineretului.

Aceasta se va marca duminică 21 noiembrie 2021, în perspectiva unui eveniment tematic, planificat să se desfășoare la Lisabona în 2023, relatează Agerpres, care citează EFE.

În mesajul său, papa Francisc a reamintit că urgenţa sanitară i-a împiedicat pe tineri „să iasă din casă pentru a merge la şcoală, la facultate, pentru a se întâlni” şi i-a pus în situaţii dificile „pe care nu erau obişnuiţi să le gestioneze”.

În multe cazuri, „au apărut probleme familiale, precum pierderea locului de muncă, depresia, singurătatea şi dependenţele, fără a mai vorbi despre stresul acumulat, de tensiunile şi izbucnirile de furie şi de creşterea violenţei”, a arătat Francisc.

El a reamintit importanţa „modestiei” pentru tineri şi a deplâns faptul că de multe ori utilizatorii rețelelor sociale prezintă public o imagine care nu reflectă adevărul despre ei.

Papa Francisc: Mulți tineri sfârșesc prin a fi unelte de distrugere și violență pentru alții

Sfântul părinte a arătat, pe de altă parte, că mulţi tineri „împinşi, poate, de propriile convingeri politice sau religioase, sfârşesc prin a deveni unelte ale violenţei şi de distrugere în viaţa multora”.

„Unii nativi digitali găsesc în domeniul virtual şi în reţelele sociale noul câmp de bătălie, utilizând fără scrupule arma ştirilor false pentru a împrăştia venin şi a-şi distruge adversarii”, a deplâns papa Francisc.

Papa le-a cerut tinerilor catolici să „se ridice pentru a apăra” dialogul între părinţi şi copii, sau între tineri şi vârstnici.

El i-a îndemnat, totodată, să apere „dreptatea socială, adevărul şi onestitatea, precum şi pe cei vulnerabili, pe cei care nu au glas în societate şi pe imigranţi”.

„Ridicaţi-vă şi arătaţi că Hristos trăieşte! Răspândiţi mesajul său de iubire şi de mântuire în şcoli, în universităţi, la locul de muncă şi mai ales în lumea digitală!”, le-a cerut papa tinerilor.

Adauga un comentariu