Economic Local

Parcările din Iași vor fi dotate cu senzori! O firmă din Ilfov a câștigat contractul de 135.000 euro. Șoferii vor ști când locurile sunt disponibile

Publicat: 11 aug. 2020
Parcările din Iași vor fi dotate cu senzori, contractul fiind semnat cu o firmă din Ilfov
Parcările din Iași vor fi dotate cu senzori

Parcările din Iași vor fi dotate cu senzori. Primăria Iași a semnat contractul pentru furnizarea unui număr de 960 senzori. Prin intermediul unei aplicații, șoferii vor identifica cu exactitate locurile de parcare disponibile în parcările cu plată. Echipamentele vor costa 135.000 euro

Parcările din Iași vor fi dotate cu senzori. Recent, municipalitatea ieșeană a finalizat procedura pentru implementarea unui sistem destinat șoferilor. Conducătorii autor vor putea identifica în timp real locurile de parcare disponibile din Iași, administrate de Primăria Iași. Comisia de evaluare a stabilit că cea mai bună ofertă aparține societății Avitech Co SRL, din județul Ilfov. Oferta financiară depusă este de 639.672 lei, fără TVA, aproape 135.000 euro. Prevederea bugetară inițială era de 175.000 euro. La licitație au mai participat alte 3 firme, dar care au fost descalificate. Avitech Co SRL este controlată de Anton Gabriel Roescu și Traian Valentin Dogaru. Societatea cu obiect de activitate „lucrări de instalații electrice” a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 59 milioane lei, profit de 802.031 lei, datorii de 20,6 milioane lei. În firmă apar 141 angajați. Avitech Co SRL a prins în trecut un contract cu Parlamentul României pentru implementarea sistemului de vot electronic.

Parcările din Iași vor fi dotate cu senzori, urmând să fie montate sute de dispozitive

Conform contractului, Primăria Iași va cumpăra 960 de senzori, rezistenți la apă, baterii cu durata de viață de minimum 5 ani, rezistente la temperaturi extreme. Pe lângă aplicația server pentru gestionarea locurilor de parcare va fi achiziționată și aplicația pentru mobil, care va rula pe sistemele Android și iOS. Aplicația va oferi mai multe variante de plată și va îndruma șoferul către locul de parcare liber. Echipamentele vor avea o garanție de trei ani. Primăria Iași a stabilit și lista parcărilor unde vor fi montați senzorii, dar și numărul locurilor disponibile. Este vorba despre parcările din Anastasie Panu – 55, Armeană – 18, Costache Negri – 44, Casa de Cultură a Studenților – 40, Golia – 91, Hala Centrală – 131, Independenței – 40, Mitocul Maicii Domnului – 36, Moldova – 36, Piața Nicolina – 58, Primăria Municipiului Iași – 58, Policlinica Sf. Spiridon – 45, Bulevardul Primăverii – 73, Bulevardul Socola – 93, Teatrul Vasile Alecsandri – 54, Cinema Victoria – 50. În aceleași zone se mai adaugă 39 locuri de parcare destinate persoanelor cu dizabilități sau mașinilor electrice.

Primăria Iași a încercat parteneriate public-private pentru construirea unor parcări subterane și supraterane

La începutul acestui an, Primăria Iași a scos la licitație concesionarea terenului de pe esplanada Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” pentru construirea unei parcări subterane. După două proceduri anulate, municipalitatea pare să renunțe la acest proiect, din cauza lipsei de ofertanți. Terenul pus la dispoziție de Primăria Iași este de 5.279 metri pătrați, cu deschidere mare spre bulevardul Independenței.

Conform unui raport de evaluare, s-a stabilit o redevență anuală de 182.655 euro, durata contractului fiind de 25 ani. La final de contract, Primăria ar urma să încaseze cel puțin 4,5 milioane euro. Terenul poate fi folosit de investitori doar pentru construirea unei parcări subterane, cu o capacitate maximă de 500 locuri. Totodată, Primăria Iași a scos la licitație alt teren în cartierul Alexandru cel Bun pentru o parcare supraterană. Nici în acest caz nu au fost depuse oferte.

Adauga un comentariu