Local

Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi: Au fost soluţionate trei dosare penale pentru zădărnicerea combaterii bolilor

Publicat: 03 iun. 2020
Dosar zădărnicirea combaterii bolilor

În intervalul 26.05.2020 – 02.06.2020 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași au fost soluționate alte trei cauze penale având ca obiect comiterea infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 alin. 1 Cod penal, reprezentând un rechizitoriu și două soluții de clasare, respectiv:

În dosarul penal nr. 4465/P/2020, inculpatul P.V., în vârstă de 47 de ani, a fost trimis în judecată pentru comiterea a două infracțiuni de combatere a zădărnicirii bolilor, prevăzută de art. 352 alin. 1 Cod penal, constând în aceea că, la datele de 17.04.2020 și 20.04.2020, a fugit din spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, unde se afla internat după ce fusese testat pozitiv cu virusul COVID 19.

În dosarul penal nr. 4693/P/2020 s-au efectuat cercetări în rem sub aspectul comiterii infracțiunii de combaterea zădărnicii bolilor, prevăzută de art. 352 alin. 1 Cod penal, constând în aceea că în data de 24.04.2020, în jurul orei 12:40, Z. L., în timp ce se afla în incinta Maternității Elena Doamna din mun. Iași, după ce a fost testată și diagnosticată cu virusul SARS-COV2 și a luat la cunoștință diagnosticul, a părăsit unitatea spitalicească fără încuviințarea personalului medical. După aprox. o oră și 30 minute, aceasta s-a întors de bunăvoie la Maternitatea Elena Doamna din mun. Iași, fiind internată.

Din cercetările efectuate a rezultat că persoana menționată s-a deplasat la altă unitate medicală, unde se afla medicul său curant, dar, fiind informată că trebuie să se interneze în prima unitate, a revenit la aceasta. După nașterea prin cezariană, fiind repetat testul, acesta a ieșit negativ, în cauză dispunându-se clasarea în temeiul art. 16 lit. b Cod procedură penală, respectiv fapta neîntrunind elementele de tipicitate prevăzute de legea penală.

În dosarul penal nr. 4464/P/2020 s-au efectuat cercetări față de suspectul B. R., sub aspectul comiterii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 alin. 1 Cod penal, constând în aceea că 16.04.2020, a părăsit incinta spaţiului de carantină instituţionalizată din mun.Iaşi, unde se afla ca urmare a faptului că nu a respectat măsura izolării la domiciliu. În urma expertizei medico-legale psihiatrice a rezultat că fapta nu a fost comisă cu discernământ, față de suspect fiind dispusă luarea provizorie a măsurii de siguranță a internării medicale.

Prin ordonanţa din data de 26.05.2020, s-a dispus clasarea cauzei în temeiul art. 16 lit. d Cod procedură penală, precum şi sesizarea judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Iaşi pentru confirmarea măsurii internării medicale.

Precizăm că informațiile comunicate nu sunt de natură să înfrângă prezumția de nevinovăție a persoanelor cercetate, potrivit Claudiei Monica Palaghia, prim procuror.

Adauga un comentariu