National

Părerea lui Alexandru Rafila despre testarea în masă din Slovacia: „Este o încercare, este un exerciţiu în momentul de faţă”

Publicat: 20 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Profesorul Alexandru Rafila este de părere că Slovacia, țara care a testat populația în masă, pentru a vedea cîte persoane sunt infectate cu noul coronavirus de fapt, „nu este un model, este o încercare, un exerciţiu în momentul de faţă”. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății consideră că testarea în masă ar putea avea efect doar în localităţi cu mii sau zeci de mii de oameni. El susține că testarea contacților cu teste de tip real-time PCR este mult mai eficientă, fiindcă doar aceste teste pot da un diagnostic sigur.

”Slovacia nu este un model, este o încercare, este un exerciţiu în momentul de faţă. Utilizarea testelor pentru antigen în acest moment poate să detecteze un anumit număr de cazuri, dar, cu siguranţă, nu toate cazurile de infecţie dintr-un anumit moment. Asta este sensibilitatea acestor teste şi testele detectează persoane cu încărcături virale mari, mai puţin cele cu încărcături virale reduse”, a declarat Alexandru Rafila, vineri după-amiază, într-o conferinţă de presă susţinută la PSD Braşov.

Alexandru Rafila: „Eu sunt pentru intervenţii punctuale”

Acesta a venit și cu o justificare și anume că Organizația Mondială a Sănătății nu a oferit nicio recomandare în sesnul testării în masă a populației dintr-o țară sau dintr-o regiune.

”Ce putem, însă, să facem este să putem să testăm toţi contacţii persoanelor care sunt infectate sau, dacă într-o comunitate avem o incidenţă extrem de mare, acolo putem într-adevăr să facem o testare a comunităţii respective, mii de persoane, poate, sau zeci de mii de persoane, încât într-un timp scurt să identificăm un număr de persoane infectate care pot fi izolate şi să oprim transmiterea în cadrul comunităţii respective. Eu sunt pentru intervenţii punctuale, inclusiv cu acest tip de teste, la nivel naţional mai puţin.

Dar una este să discutăm despre testele astea antigen pe care le putem utiliza la nivel comunitar, dar altceva este să utilizăm testele acestea PCR care sunt singurele care certifică diagnosticul de îmbolnăvire în momentul de faţă şi atunci singura soluţie este să dezvoltăm reţeaua de testare şi să testăm la timp atât persoane care ar putea să fie infectate cât şi contacţii lor”, a adăugat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila acuză DSP-urile că nu efectuează anchete epidemiologice corect

Alexandru Rafila consideră că țara noastră ar trebui să efectueze un număr dublu de teste. Dacă nu este posibil acest lucru, măcar să ajungă la capacitatea maximă de testare pe care o are în prezent. Rafila acuză că Direcțiile de Sănătate Publică nu fac anchetele epidemiologice corect și, tocmai din această cauză, nu se testează așa cum ar trebui.

”Domnul prim-ministru spune că avem 53.000 capacitate de teste si cel mai mult s-au facut 40.000. În mod curent se fac 35-38 de mii, deci avem 15.000 buffer. Deci eu făceam 35 de mii de teste pe zi când aveam 5.000 de cazuri pe zi şi fac tot 35 de mii de teste şi când am 10 mii de cazuri pe zi. Asta ce îmi arată? Că nu fac ancheta epidemiologică şi nu îi indentific pe toţi cei care ar trebui să beneficieze de testare.

Ei nu beneficiază de testare pentru că nu se face ancheta epidemiologică, nu că sunt definițiile de la Institutul de Sănătate Publică.

INSP are o listă de priorități privind testarea din cadrul programului Ministerului Sănătății, dar asta nu împiedică pe nimeni, când faci o anchetă epidemilogică, să spună, ok, tu ai fost un contact apropiat al persoanei X care este diagnosticată, te vei testa și tu, dar dacă nimeni nu îl trimite la testare, întradevăr, solicitarea va fi mai mică. Aste este problema pe care o spuneam.

Adauga un comentariu