Local

Părintele Calistrat Chifan, despre modestia unor oameni bogați: „Când ești om pentru toți, este cea mai mare bogăție” – VIDEO

Publicat: 22 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Părintele Calistrat Chifan despre modestia unor oameni bogați Când ești om pentru toți este cea mai mare bogăție - VIDEO
De multe ori se întâmplă ca oamenii bogați să uite de modestie și să cadă pradă luxului și vanității.

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre modestia unor oameni bogați. Ce relație ar trebui să existe între avere și modestie?

De multe ori se întâmplă ca oamenii bogați să uite de modestie și să cadă pradă luxului și vanității. Imediat ce o persoană se îmbogățește, tinde să devină lacomă și însetată de putere. Dar nu putem spune același lucru și despre oamenii din povestea de astăzi, relatată de părintele Calistrat Chifan. Iată cum reușesc doi oameni, care au foarte mulți bani, să rămână echilibrați și să le ofere și altora din averea lor.

Părintele Calistrat Chifan, despre modestia unor oameni bogați: „Când am intrat în casă, nu era mobilă de lux, era lemnărie obișnuită”

Părintele Calistrat a mărturisit că a avut ocazia să intre în casa unor oameni bogați, dar care aveau o viață modestă. Aceștia nu aveau mobilă de lux, nu consumau alimente scumpe și nu aveau tablouri realizate de pictori celebri. Casa lor era simplă și la fel le era și sufletul.

„Eu am cunoscut oameni foarte bogați și când spun foarte bogați, vă spun că am văzut bani în cantitate industrială, dar o viață mai modestă decât a omului de rând nebogat. Adică, dacă am intrat în casă, nu era mobilă de lux, era o lemnărie obișnuită ca la oricine, nu am văzut pe masă puse niște bucate mai normale decât la oricine, nu am văzut niște lucruri ieșite din comun, cum umblă lumea înnebunită după tablouri pictate de nu știu cine, după nu știu ce tezaure de mare artă, o casă normală. Și chiar am pus întrebarea: „Dar la banii dumneavoastră chiar nu v-ați permis ceva mai mult?” – „Dar de ce să le roade cariile și rugina?”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Oameni de un echilibru extraordinar”

Cei doi oameni bogați alegeau să își cheltuie banii pe experiențe și nu pe lucruri. Potrivit părintelui Calistrat, aceștia se plimbau prin lume, trăiau modest, civilizat și cheltuiau cu măsură. Își ajutau părinții ori de câte ori aveau nevoie, ba chiar îi vizitau săptămânal. Mai mult decât atât, se duceau la un azil de bătrâni și cu foarte mare discreție le duceau alimentele de bază.

„Erau oameni care se duceau într-un concediu, se plimbau prin lume, trăiau modest, trăiau civilizat, munceau cu măsură și cheltuiau cu măsură. Deci oameni de un echilibru extraordinar, în casa cărora te ștergeai la masă cu șervețel obișnuit, apă obișnuită din pahar obișnuit, modești în comportament, modești în ținută, dar expresia pe care am auzit-o din gura acestui domn, când am avut ocazia să intru în casa lui, care era o casă frumoasă pe dinafară și simplă pe dinăuntru, a zis: „Părinte, eu mă trag din țărani, părinții mei au fost doi oameni modești, poate uneori nu au avut după ce bea apă, dar mie nu mi s-a întâmplat vreodată să treacă săptămâna să nu mă duc la părinții mei cu tot ce au nevoie, să-i întreb dacă au nevoie de ceva, dacă au nevoie de cutare sau dacă au nevoie de cutare.”

Și mai aveau năravul se duceau undeva, pe la un azil de bătrâni, cu foarte mare discreție și ajutau tot timpul cu alimentele de bază, ce era nevoie. Și a spus așa: „Nu ne știe nimeni, pentru că pe noi nu ne interesază reclama în ceea ce facem. Pe noi ne interesează să fie făcut, că și Dumnezeu ne-a dat nouă.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.

Adauga un comentariu