Economic Local

Părinții din Iași primesc vești bune! Se dau bani de la stat pentru grădiniță și creșă

Publicat: 09 ian. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Părinții din Iași primesc vești bune Se dau bani de la stat pentru grădiniță și creșă
Părinții din Iași pot primi bani de la stat

Părinții din Iași primesc bani de la stat de anul acesta! Statul plăteşte taxa pentru creșă sau grădiniţă pentru angajaţii din firme care plătesc impozit pe profit. Părinții ce sunt angajați primesc 1.500 de lei pe lună pentru creșă sau grădiniță, pentru fiecare copil în parte

Statul plăteşte taxa pentru creșă sau grădiniţă pentru angajaţii din firme care plătesc impozit pe profit. Banii vor ajunge de la Guvern direct la angajator şi, de aici, în contul instituţiei de învăţământ sau în cel al părinţilor. Cei ce sunt angajaţi la operatorii privați, plătitoare de impozit, primesc 1.500 de lei pe lună pentru creşă sau grădiniţă, pentru fiecare copil în parte. Măsura nu ţine cont de cât de mari sunt veniturile părinţilor, însă aceştia trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere prin care să arate că au copil şi cheltuieli cu creşa sau cu grădiniţa, cu o condiţie: instituţiile să aibă avizul Ministerului Educaţiei. Măsura este una bună, potrivit specialiștilor din Iași, în contextul în care a scăzut natalitatea în 2023, comparativ cu anul 2022.

Părinții din Iași primesc bani de la stat pentru creșă sau grădiniță

Părinții din Iași care vor să beneficieze de acești bani de la stat pot să îi primească direct de la angajator. Astfel, fie angajatorul virează suma direct în contul unităţii de învăţământ, fie părintele achită taxele şi mai apoi le decontează de la firmă, cu ajutorul facturii. Suma se acordă unui singur părinte şi nu poate depăşi 1.500 de lei. Poate însă să fie mai mică, dacă taxa cerută de şcoală este 1.000 de lei, spre exemplu. Specialiștii spun că măsura este bună atât pentru angajat, cât şi pentru angajator, pentru că firma o să scadă din impozitul pe profit banii primiţi de la Guvern şi oferiţi părinţilor.

„Pe mine m-ar ajuta această măsură pentru că aș scuti niște cheltuieli importante. Taxele pentru grădiniță sunt mari. Eu duc copilul la o grădiniță privată, dar și părinții care au copiii la grădinițe de stat plătesc mult pentru mâncare, de exemplu”, spune Adriana, o mamă din Iași.

Părinții plătesc pentru creșa sau grădinița copiilor de la 700 de lei pentru program scurt, chiar până la 1.500 de lei pentru program prelungit. Astfel, această măsură ar putea să ajute părinții din Iași.

S-au mărit alocațiile din anul 2024

Prin Legea nr. 239/06.11.2020 pentru modificarea şi completarea Codului fiscal s-au introdus noi prevederi privind educația timpurie, care au schimbat regulile fiscale aplicabile cheltuielilor. S-au inclus costurile privind funcționarea creşelor și grădiniţelor, precum și a decontărilor privind cheltuielile aferente educației timpurii pentru copiii angajaților în cadrul dispozițiilor aplicabile cheltuielilor sociale. Cheltuielile sociale sunt în limita unei cote de până la 5 la sută, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului angajatorului (firmei). Alocația s-a majorat cu 35 de lei pentru copiii cu vârsta de 2-18 ani și ajunge la suma de 291 de lei.

Pentru copiii cu vârsta cuprinsă în intervalul 2-18 ani, alocația este 256 de lei în prezent. S-a mărit cu 87 de lei pentru cei de până în doi ani și ajunge la 719 lei. În prezent, pentru un copil cu vârsta de până în doi ani alocația este 631 lei, la fel și pentru cei cu handicap. Tot de anul acesta, părinții din Iași primesc bani de la stat, dacă sunt angajați.

Adauga un comentariu