Actualitate

Părinții din România nu au voie să facă asta! Instanța i-a condamnat la închisoare pe doi români!

Publicat: 22 mai 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Părinții din România nu au voie să facă asta Instanța i-a condamnat la închisoare pe doi români
Părinții din România nu au voie să facă asta., adică să își retragerea copiii din sistemul de învățământ tradițional

Părinții din România nu au voie să facă asta. Este vorba despre retragerea copiii din sistemul de învățământ tradițional și optarea, în schimb, pentru un program de tip homeschooling. De acest lucru s-au convins doi părinți de la noi din țară au fost condamnați la închisoare pentru această faptă. Puțini știu că legea din România nu îți permite să faci acest lucru.

Părinții din România nu au voie să facă asta!

O instanță din România a dat o hotărâre definitivă de condamnare împotriva a doi părinți care au ales să-și retragă copiii din sistemul de învățământ tradițional, optând în schimb pentru un program de tip homeschooling. Judecătorii au decis că o astfel de decizie intră sub incidența contravențiilor prevăzute de legea învățământului, precum și a infracțiunilor sancționate de Codul penal.

Homeschooling sau educația acasă reprezintă un concept în care copiii sunt educați în afara cadrelor instituțiilor de învățământ tradiționale, de obicei în cadrul familial. În acest sistem, părinții își asumă rolul principal în educația copiilor. Ei sunt responsabili pentru selectarea curriculelor, manualelor și a altor resurse necesare pentru instruirea acestora. Susținătorii homeschooling-ului consideră că acest sistem oferă avantajul adaptării la stilul de învățare al fiecărui copil, permițându-le să progreseze în ritmul și modul care li se potrivesc cel mai bine.

Cuplul din localitatea Bratca, județul Bihor, a luat decizia în septembrie 2021 de a-și retrage cei patru copii minori din sistemul școlar tradițional și de a-i educa acasă, în cadrul unui program de homeschooling. În urma unei sesizări cu privire la retragerea copiilor, Parchetul a inițiat o anchetă, care a condus la trimiterea părinților în judecată. Procurorii au constatat că platforma educațională utilizată nu oferea cursuri online sau manuale, ci permitea părinților să-și aleagă propriul mod de educație și evaluare a copiilor.

Ai voie să faci homeschooling în România?

În conformitate cu legislația din România, conform articolului 380 din Codul penal, împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu constituie o infracțiune sancționată cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Astfel, retragerea copiilor de la școală și orientarea lor către învățământul la domiciliu a dus la condamnarea definitivă a părinților din Bratca.

În prima instanță, Judecătoria Aleșd i-a condamnat pe părinți la câte patru luni de închisoare, cu suspendare pe o perioadă de doi ani, și la efectuarea a 40 de ore de muncă în folosul comunității. Instanța a stabilit că homeschooling-ul nu este recunoscut în România, iar cursurile urmate în cadrul acestui sistem nu sunt echivalate în învățământul românesc.

Nemulțumiți de decizia inițială, părinții au făcut apel împotriva sentinței. Pe 9 mai 2024, Curtea de Apel Oradea a respins apelul, confirmând legalitatea condamnării. Instanța a argumentat că dreptul la educație este unul fundamental, subliniind că părinții au obligația de a asigura participarea copiilor la învățământul obligatoriu.

Decizia Curții de Apel Oradea confirmă că în România homeschooling-ul este considerat ilegal, iar părinții care își retrag copiii de la școală se expun riscului de a primi sancțiuni severe. Într-o țară unde educația obligatorie este reglementată riguros, aceste hotărâri subliniază importanța respectării legilor în vigoare pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație.

Referito la subiectul homeschooling, ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat că

„Pentru sistemul educațional din România, este bine ca formele de organizare a învățământului preuniversitar să fie cele din articolul, cu amendamentul pe care l-am sugerat. Nu considerăm că homeschoolingul, în acest moment, este o opțiune fericită pentru asigurarea dreptului la educație”, a precizat Ligia Deca.

Potrivit legislației, părinții din România nu au voie să facă asta, adică să-și retragă copiii din sistemul de învățământ tradițional și optarea, în schimb, pentru un program de tip homeschooling.

Comentarii
Adauga un comentariu