Actualitate

Parlamentul a adoptat proiectul de lege care prevede asigurarea, pe viaţă, a tratamentului pentru răniţii din Colectiv

Publicat: 14 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Parlamentul a adoptat proiectul de lege care prevede asigurarea pe viaţă a tratamentului pentru răniţii din Colectiv
Parlamentul a adoptat proiectul de lege care prevede asigurarea, pe viaţă, a tratamentului pentru răniţii din Colectiv

Parlamentul a adoptat, cu unanimitate, o lege care prevede asigurarea pe viaţa a tratamentului pentru răniţii din COLECTIV. Proiectul de lege prevede ca răniţii din Colectiv vor avea parte de sprijin financiar din partea statului român pe tot parcursul vieţii.

Ministerul Sănătății este autoritatea legală care va suporta cheltuielile cu spitalizarea, tratamentul, celor care au fost răniţi în Colectiv.

Victimele de la Colectiv vor primi sprijin financiar din partea statului român

Proiectul de lege inițiat de PSD a trecut în unanimitate de Camera Deputaţilor. Acesta prevede faptul ca pacienţii care au fost răniţi în Colectiv vor avea parte de tratament de specialitate şi spitalizare pe cheltuiala statului. Oamenii răniţi în incendiul din clubul din Bucureşti vor avea asigurate, atât deplasările dar şi plata medicilor, terapeuţilor privaţi şi de stat din România și din străinătate. Totuşi, în lege este precizat faptul că doar tratamentul ce are legătură cauzală directă cu evenimentul din 30 octombrie 2020, va fi suportat.

Incendiul din clubul Colectiv a lăsat urme adânci în istoria recentă a României

Pe data de 30 octombrie 2015, clubul Colectiv din Bucureşti, club situat în sectorul 4 din Bucureşti, a fost mistuit de flăcări. În tragedie au murit zeci de persoane. În clubul cu pricina participau sute de persoane la concertul trupei Goodbye to Gravity. Focul a fost provocat de artificiile folosite în timpul concertului, care au dus la aprinderea buretelui, folosit pentru antifonare, netratat împotriva incendiilor, de pe un stâlp al clădirii.

Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul provocând leziuni, deces prin combustie, asfixie, intoxicații cu monoxid de carbon și alte gaze, unui număr semnificativ dintre participanții la concert.

Ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu, afirmase la acele momente că România este pregătită să preia toate victimele rezultate din incendiu. Totuşi, din păcate, decizia de a refuza ajutorul oferit de alte ţări s-a dovedit un adevărat dezastru. După dezastru, victimele Colectiv au fost nevoite să apeleze la ajutorul cunoscuților sau a oamenilor de bună credință pentru a  suporta costurile tratamentelor, iar Nicolae Bănicioiu s-a lăfăit timp de 4 ani în Parlamentul României, câștigând zeci de mii de lei ca indemnizație lunară de parlamentar.

Pe mulţi dintre tineri, dacă nu i-a ucis flăcările, i-a ucis neputinţa unui sistem de sănătate. Alte zeci de persoane murind la scurt timp după incendiu din cauza infectării cu diverse bacterii din spitalele din România.

Judecarea apelului în dosarul „Colectiv” a început cu o amânare

Nici la cinci ani după tragedia care a şocat o ţară întreagă, procesul Colectiv nu are un deznodământ. Curtea de Apel Bucureşti a amânat, vineri, pentru 30 septembrie, judecarea apelului în dosarul Colectiv, în care au fost condamnaţi în primă instanţă fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Curtea de Apel Bucureşti a amânat, vineri, pentru 30 septembrie, judecarea apelului în dosarul Colectiv, în care au fost condamnaţi în primă instanţă fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Adauga un comentariu