Economic Local

Pasajul subteran Frumoasa din Iași intră în reparații capitale! Lucrările vor costa 1 milion de euro

Publicat: 11 aug. 2020
Pasajul subteran Frumoasa intră în reparații capitale, iar lucrările vor costa 1 milion de euro
Pasajul subteran Frumoasa din Iași intră în reparații capitale

Pasajul subteran Frumoasa din Iași intră în reparații capitale. Primăria Iași va organiza o licitație pentru achiziția serviciilor de proiectare. Indicatorii tehnico-economici arată că investiția va costa aproximativ 1 milion de euro. Oferta cu prețul cel mai mic va fi declarată câștigătoare

Pasajul subteran Frumoasa din Iași intră în reparații capitale. Primăria Iași organizează pe data de 21.08.2020 o licitație pentru achiziția serviciilor de proiectare, aferente obiectivului de reparații capitale a pasajului pietonal subteran. Edilii au stabilit pentru partea de proiectare un buget estimat la 111.828 lei, fără TVA, aproape 23.000 euro.

„Pasajul subteran Frumoasa este amplasat în intravilanul municipiului Iași și asigură subtraversarea pietonală a unui pachet de 3 linii de cale ferată, între cartierul Nicolina, pe strada Libertății și cartierul Frumoasa, pe stradela Cetățuia. Pasajul se află în exploatare de circa 50 ani și nu a fost consolidat sau modernizat până în prezent. În ultimii ani au fost efectuate lucrări de întreținere și reparații curente la interiorul pasajului și la nivelul scărilor de acces. Pe perioada de serviciu de circa 50 ani, pasajul a suferit o serie de procese majore de degradare, atât la nivelul căii și a structurii de rezistență a pasajului propriu-zis, cât și la nivelul scărilor de acces”, se arată în caietul de sarcini.

Pasajul subteran Frumoasa intră în reparații capitale, după ce a fost comandată o expertiză tehnică

Pentru identificarea problemelor, municipalitatea a comandat o expertiză tehnică. Pasajul are o lungime totală de 40 metri. Partea pietonală are o lungime de 37,70 metri. Scările de acces spre strada Libertății au o lungime de 29,95 metri, iar scările spre stradela Cetățuia au o lungime de 22,65 metri.

„La nivelul căii pietonale în pasajul pietonal Frumoasa au fost constatate următoarele defecte și degradări: calea pietonală în pasaj este degradată, cu numeroase denivelări în special în dreptul rosturilor transversale din dala de beton; calea pe canalul tehnologic este degradată, cu numeroase crăpături transversale, care pune în pericol siguranța și confortul circulației pietonilor în pasajul Frumoasa; blocarea colectării și evacuării pluviale prin blocarea sistemului de colectare cu gunoaie și depuneri; neasigurarea pantelor transversale și longitudinale necesare scurgerii rapide a apelor pluviale în pasajul pietonal”, se arată în documentația ce însoțește procedura.

Primăria Iași a estimat că lucrările vor costa 5 milioane lei, aproape 1 milion de euro.

Primăria Iași intenționează să amenajeze un parc în locul fostei piețe din Podu de Piatră

Recent, municipalitatea a declanșat altă procedură pentru proiectarea zonei. Primăria Iași a alocat suma de 100.000 lei, cu TVA. La licitație s-au prezentat mai multe societăți, printre care General Proex SRL, Trust AVB SRL, Bracons Proiect SRL, Yda Proiect Consulting SRL, Asociere Arhivolta Studio de Arhitectură SRL – Raichman Studio SRL.

„Având în vedere că atât bulevardul Nicolae Iorga cât și șoseaua Națională sunt două artere foarte intens circulate (pe bulevardul Nicolae Iorga se găsește și linia de tramvai), precum și faptul că la o distanță de circa 150 metri se află și magistrala 600 de cale ferată, se va prevedea în cadrul proiectului o barieră de protecție fonică pe laturile de vest și de nord, cu o înălțime suficientă, astfel încât funcțiunea de parc de recreere și odihnă să își atingă scopul”, se arată în obiectivul municipalității.

Procedura a intrat în etapa de deliberare.

 

Comentarii
  • +– mamii voastre de hoti or dinari. cu 1 milion de euro se poate face alt pasaj nou, si auto si pietonal.
    Tot cu Sigmproject tot cu Sigmproject facem combinatia de 111.828 lei fara tva ?

  • 1 miliomn de euro. Ba pe bune, voi ce aveti acolo in creier.
    Podul din Alexandru pietonal a costat 700 mii de euro. Acolo a fost o alta spalare de bani. Au taiat gardul de protectie bun care mai rezista inca 50 de ani, si au pus maini curtente la interior care a ingustat suprafata circulanta. au pus un plastic ieftin de nu ai vazut asa ceva cat e de subtire si au pus terasamentul de aluminiu. Cat despre picioarele de beton nu am cuvinte ce executie de tot rahatul si turnare in iarna la – 26 de grade au facut plus 3-4 luni intarziere. Am stat si m-am gandit ma eu am dat pe casa cu 400 mp (L22m / l18) si 85mp utili la cheie cu toate utilitatile 60 mii de euro, asta inseamna ca lucrarile de reabilitare la pod au costat cat aproape 12 case. What? Pai cele 12 case ar fi avut un teren cu lungimea 264 de metri. Podul ala are 230 de metri. Cum dracu sa zici ca functioneaza institutiile statului. Asta nu e infestitie e sifonare de bani, la greu. Exemple mai sunt cu duiumu, culmea tot asta iese primar ca acum are bani de campanie si, pita lui, nici contracandidati pe masura. Merg pe un independent, clar, numai sa reuseasca sa se inscrie vreunul.

Adauga un comentariu