Razboi în Ucraina

Paşapoartele emise de Rusia în regiunile ocupate ilegal în Ucraina nu vor fi recunoscute în UE

Publicat: 25 nov. 2022
Paşapoartele emise de Rusia în regiunile ocupate ilegal în Ucraina nu vor fi recunoscute în UE
Paşapoartele emise de Rusia în regiunile ocupate ilegal în Ucraina nu vor fi recunoscute în UE

Paşapoartele şi alte documentele de călătorie emise de Rusia în regiunie ocupate ilegal în Ucraina şi Georgia nu vor fi recunoscute în Uniunea Europeană. Joi, 24 noiembrie 2022, Parlamentul European a confirmat decizia Consiliului Uniunii Europene. Rusia a anunțat că a distribuit deja pașapoartele rusești pentru mii de cetățeni din regiunile respective.

Legislativul european a aprobat acordul cu Consiliul UE. Decizia a primit 531 voturi „pentru”, 7 voturi „împotriva” şi 34 de abţineri. Aşadar, cetăţenii cu astfel de paşapoarte nu vor putea primi vize şi nu vor putea trece frontierele externe ale UE.

Paşapoartele emise de Rusia în regiunile ocupate ilegal în Ucraina nu vor fi recunoscute în UE

Comisia Europeană se va consulta cu statele membre UE şi va elabora o listă a documentelor de călătorie ruseşti, care nu vor fi acceptate, potrivit acordului. Însă, persoanele care pleacă din Ucraina în scop umanitar încă mai pot intra în Uniunea Europeană.

Eurodeputatul spaniol Juan Fernando Lopez Aguilar a mentioat, după vot, ca „Parlamentul European este decis să facă tot posibilul pentru a continua să exercite presiuni asupra Rusiei prin mijloace legale şi politice pentru a se asigura că Putin plăteşte un preţ ridicat pentru acest război ilegal şi pentru crimele comise împotriva Ucrainei şi poporului ei”.

Acelaşi lucru Rusia a făcut şi în 2014, după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea. Acum, a emis paşapoarte pentru cetăţenii din zonele din Ucraina neaflata sub controlul guvernului de la Kiev. Însă, persoanele respective nu vor putea solicita viza pentru intrarea în Uniunea Europeană şi nici nu vor putea tranversa frontierele UE.

Peste 80.000 de pașapoarte au fost eliberate în Rusia pentru cetățenii din zonele anexate din Ucraina

Anterior, Federaţia Rusă a anunţat că a distribuit paşapoarte ruseşti pentru peşte 80.000 de persoane din zonele Ucrainei anexate de către Rusia, anexare nerecunosccuta de statele internaţionale.

„De când cele patru regiuni au fost alipite Federaţiei Ruse şi în conformitate cu legea, peste 80.000 de persoane au primit paşapoarte în calitate de cetăţeni ai Federaţiei Ruse”, a anunţat Ministerul Afacerilor Interne rus, citat de agenţiile de presă locale, potrivit Agerpres.

În acest sens, Rusia a organizat şi referendumuri în regiunile Donetk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Chiar înainte de începutul ofensivei împotriva Ucrainei, în februarie, Moscova distribuise deja sute de mii de paşapoarte în zonele separatiste din estul acestei ţări vecine.

O astfel de acțiune a fost făcută de Rusia și pentru Transnistria, o altă zonă ocupată militar de Rusia. Vă readucem aminte că anterior și Tiraspolul i-a reamintit lui Vladimir Putin că pe teritoriul regiunii separatiste locuiest peste 220.000 de transnistrieni cu cetățenia rusă. Aceștia au cerut ajutor din partea diplomației ruse pentru a rezolva probleme prin crearea unui punct de informare al Serviciului Consular rus de la Tiraspol în scopul de a preveni astfel de situații în viitor.

Sovietul Suprem de la Tiraspol, echivalentul Parlamentului, i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin ca Rusia să le rezolve problemele privind activitatea oficiului consular al Rusiei la Tiraspol în vederea înlocuirii pașapoartelor vechi rusești pentru locuitorii din enclava separatistă.

Conform Comisiei Europene, toate statele membre au declarat că nu vor accepta paşapoartele ruseşti emise în regiunile ocupate ilegal. Așadar, paşapoartele emise de Rusia în regiunile ocupate ilegal în Ucraina nu vor fi recunoscute în UE
Comentarii
  • :))))))))))))) „Ocupate ilegal” :)))))))))))
    Tot teritoriul este al Rusiei.
    Și dacă am fi băieți deștepți, nu trădători de neam și țară, am sta pe langa ruși, să ne dea înapoi teritoriile noastre din ucranaziina.
    Ucranaziina nu are ce căuta ca țară.

  • UE, Europa, nu mai este de multa vreme centrul lumii. Este o regiune aflata in declin demografic, moral si economic. Cand venea vorba de locul Europei in lume, Donald Rumsfeld spunea : ”nothing but a huge land estate”. Polul dezvoltarii este acum Asia.
    Faptul ca UE traieste cu iluzia ca inca este centrul lumii este doar masura inadecvarii sale la realitate, deci tot un semn al declinului.

Adauga un comentariu