Patru firme au depus oferte pentru licitația ce privește electrificarea Tecuci – Iași. Dacă lucrările vor fi finalizate, durata călătoriei de la Iași la București va scădea cu 15 minute
Proiectul de la Sucursala Regională Căi Ferate (SRCF) Iași vizează electrificarea unei porțiuni de 170 km de linie ferată. Pentru operatorii feroviari magistrala 600 pe ruta Tecuci-Bârlad-Vaslui-Iași reprezintă o mare problemă, deoarece trenurile care circulă din Iași spre București trebuie să schimbe locomotiva diesel, la Tecuci, cu una pe rețea electrificată.
Patru firme vor să electrifice linia ferată dintre Tecuci și Iași
SRCF Iași a lansat licitația în valoare de 36,77 milioane de lei, aproximativ 7.388.000 milioane de euro pe 12 februarie 2025. După finalizare, au fost primite 3 oferte din partea a patru firme. Acestea sunt următoarele: 1. Consis Proiect, cu subcontractanții Muzeul Național de Istorie a României, Road Survey SRL; 2. TPF Inginerie SRL, cu terți TPF – Consultores de Engenharia e Arquitetura, TPF Spolka z Ograniczona Odpowiedzialnoscia și subcontractanții Atelier 3 AU Design, Arheo Management; 3. Asociere între I.S.P.C.F. și Baicons Impex SRL. În continuare, SRCF Iași va analiza ofertele primite, iar pe data de 16 iunie va fi desemnată firma care a câștigat contractul.
„Proiectanții interesați vor trebui să realizeze următoarele activități: 1. Elaborarea a minimum două scenarii/opțiuni tehnico-economice, recomandând justificat și documentat scenariul/opțiunea tehnico-economică optimă pentru realizarea obiectivului de investiție; 2. Elaborarea Studiului de Fezabilitate conform H.G. 907/2016; 3. Elaborarea documentației necesare pentru exproprierea imobilelor aferente obiectivului de investiții; 4. Elaborarea documentației de atribuire pentru achiziția contractului de consultanță și execuție aferente proiectului; 5. Elaborarea documentației de atribuire pentru achiziția contractului de consultanță și supervizare a proiectării și execuției lucrărilor; 6. Documentație privind cererea de finanțare elaborată cu respectarea cerințelor și formatului informațiilor necesare finanțării prin Fondul de Modernizare; 7. Documentația de expropriere, inclusiv intabularea și extrase de carte funciară”, este precizat în caietul de sarcini.
Durata călătoriei Iași – București ar trebui să scadă
În primul rând, în urma modernizărilor, trenurile vor putea circula cu o viteză mai mare decât o fac în momentul actual. Astfel, trenurile de călători ar putea circula cu o viteză de până la 120 de km pe oră. În momentul de față, SRCF Iași derulează și alte lucrări pe magistrala Tecuci – Iași. Este vorba despre lucrări Quick Wins, care privesc modernizarea liniei ferate. Acestea ar trebui finalizate în această vară, astfel, viteza de deplasare a trenurilor ar trebui să crească în urma modernizării.
„În urma investiției preconizate, se anticipează următoarele beneficii: Creșterea vitezei medii de circulație a trenurilor; Creșterea atractivității transportului feroviar pe secțiile de circulație vizate; Reducerea efectelor negative asupra mediului prin eliminarea gazelor cu efect de seră și a substanțelor poluante generate de tracțiunea diesel, contribuind astfel la țintele României de reducere a amprentei de carbon; Creșterea volumului de transport pe calea ferată; Creșterea veniturilor CFR din taxa de utilizare a infrastructurii”, mai este scris în caietul de sarcini.
Cele patru firme care s-au înscris la licitație vor afla în iunie cine va obține contractul cu SRCF Iași; ulterior, în a doua jumătate a anului 2025, ar trebui să înceapă primele lucrări.
15 minute pentru o investitie de cateva zerouri..voi sunteti retardati sau va faceti?
Mai idiotilor de la cfr.
:)) 15 min cred ca e fix timpul care se pierde acuma cu schimbarea locomotivei la tecuci
foarte tare,si gara din cinepisti necesita o renovare ,Eu personal fac naveta zilnic 💋,multumesc frumos cfr
hello de ce nu imi faceti vizibil comentariul ?????