Actualitate

Patru persoane suspectate de asasinarea președintelui Haiti, Jovenel Moïse, au fost ucise de forţele de ordine! Iată momentul în care criminalii se dau drept ofițeri DEA – VIDEO

Publicat: 08 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Patru persoane suspectate de asasinarea președintelui Haiti Jovenel Moïse au fost ucise de forţele de ordine Iată momentul în care criminalii se dau drept ofițeri DEA - VIDEO
Jovenel Moïse a fost ucis când atacatorii i-au asaltat casa din Port-au-Prince, iar polițiștii au ucis deja 4 suspecți

Patru persoane suspectate de asasinarea președintelui Haiti, Jovenel Moïse, au fost ucise într-un foc de luptă cu forțele de securitate, spun poliția.

Alți doi au fost reținuți, în timp ce ofițerii sunt încă în luptă cu câțiva suspecți rămași în capitala națiunii Port-au-Prince. „Vor fi uciși sau capturați”, a spus șeful poliției Leon Charles.

Jovenel Moïse, președintele Haiti a murit după ce a fost împuşcat

Jovenel Moïse, în vârstă de 53 de ani, a fost împușcat mortal, iar soția sa a fost rănită când atacatorii au asaltat acasă miercuri devreme. Mai mulţi bărbaţi neidentificați au intrat în reședința privată din Port-au-Prince la ora locală 01:00 (05:00 GMT). Moïse a fost ucis, dar prima doamnă Marţine Moïse a supraviețuit și a fost transportată în Florida, unde primește tratament. Se spune că se află într-o stare stabilă, dar critică.

„Patru mercenari au fost uciși și doi au fost interceptați sub controlul nostru”, a declarat Charles într-o declarație televizată miercuri. „Trei polițiști care fuseseră luați ostatici au fost recuperați”.

„Am blocat suspecții pe drum în timp ce părăseau locul crimei”, a adăugat el. „De atunci, ne-am luptat cu ei”.

Stare de urgență în Haiti după asasinarea președintelui

Vorbind după ucidere, prim-ministrul interimar Claude Joseph a declarat o stare de urgență la nivel național.
Starea de urgență, sau „starea de asediu”, permite interzicerea adunărilor și utilizarea armatei pentru rolurile poliției, împreună cu alte extinderi ale puterilor executive.

Președintele SUA, Joe Biden, a oferit condoleanțe oamenilor din Haiti pentru „asasinul îngrozitor”. Între timp, premierul britanic, Boris Johnson, l-a numit „un act urât” și a făcut apel la calm.

Moïse a devenit președinte al Haiti în 2017, dar în ultimele timpuri s-a confruntat cu proteste pe scară largă, cerând demisia sa. Loviturile de stat, instabilitatea politică, violența pe scară largă a bandelor și dezastrele naturale au afectat țara de zeci de ani și au transformat-o în cea mai săracă națiune din America.

Atacatorii vorbeau engleză şi spaniolă și s-au dat drept ofițeri DEA

Joseph a declarat că atacatorii erau „străini care vorbeau engleza și spaniola”. Limbile oficiale din Haiti sunt creole și franceză.

Unele rapoarte au vorbit despre bărbați îmbrăcați în negru care purtau arme de mare putere care s-ar fi putut preface că fac parte dintr-o operațiune americană de aplicare a drogurilor, DEA, deși nu au fost date detalii oficiale.

Ambasadorul Haitiei în SUA, Bocchit Edmond, a declarat că nu există „nici o modalitate” ca agenții americani DEA să fi efectuat atacul. El crede că este opera „mercenarilor profesioniști”. Adresându-se națiunii, Joseph a promis că ucigașii vor fi aduși în fața justiției și a declarat că situația de securitate este „sub control”.

Condamnarea internațională a asasinatului a fost răspândită pe scară largă. Consiliul de Securitate al ONU, care urmează să organizeze joi o ședință cu ușile închise, a emis o declarație în care a făcut „un apel insistent tuturor părților interesate politice din Haiti să se abțină de la orice acte de violență sau incitare”.

Adauga un comentariu