Actualitate

Președintele Haiti, Jovenel Moïse a fost asasinat într-un atac asupra reședinței sale private

Publicat: 07 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Președintele Haiti Jovenel Moïse a fost asasinat într-un atac asupra reședinței sale private
Președintele Haiti, Jovenel Moïse a fost ucis într-un atac armat asupra propriei locuințe

Președintele Haiti, Jovenel Moïse, a fost asasinat într-un atac asupra reședinței sale private, potrivit unei declarații a prim-ministrului interimar Claude Joseph. Joseph a declarat că reședința președintelui din Port-au-Prince a fost asaltată de bărbați înarmați neidentificați la ora locală 01:00 (05:00 GMT).

Prima doamnă ar fi fost, de asemenea, rănită în atac. Joseph a spus că „au fost luate toate măsurile pentru a garanta continuarea statului”. Jovenel Moïse, în vârstă de 53 de ani, se afla la putere din februarie 2017, după ce predecesorul său în funcție, Michel Martelly a demisionat.

 

Președintele Haiti-ului, Jovenel Moïse, a fost asasinat la vârsta de 53 de ani

Țara ar putea trece printr-un război civil după ce președintele Haiti, Jovenel Moïse, a murit după ce a fost asasinat de mai mulţi indivizi care sunt, momentan, neidentificaţi. Atacatorii au mers la sigur, atacând locuinţă privată a fostului președinte.

Jovenel Moïse a fost un preşedinte destul de controversat iar de numele lui s-au legat mai multe bănuieli de comitere a unor fapte de corupţie. De altfel, au existat proteste pe scară largă în capitală și în alte orașe la începutul acestui an, deoarece oamenii i-au cerut demisia.

Opoziția din Haiti a declarat că mandatul de cinci ani al domnului Moïse ar fi trebuit să se încheie la 7 februarie 2021, la cinci ani de la data demisiei lui Martelly. Cu toate acestea, Moïse a insistat că mai are încă un an de serviciu, deoarece nu a preluat funcția până la 7 februarie 2017.

Întârzierea de un an a fost cauzată de acuzațiile de fraudă electorală, care în cele din urmă au dus la anularea rezultatului alegerilor din 2015 și la organizarea de noi sondaje, care au fost câștigate de dl Moïse.

Moïse a fost destul de controversat, în timp ce se confrunta cu acuzații de corupție și a fost contestat de valurile de proteste anti-guvernamentale adesea violente.

Haiti a fost măcinată de mai multe dezastre

Micul stat din America Centrală, în Marea Caraibilor a fost măcinat de mai multe evenimente tragice. In urmă cu mai multi ani, in Haiti a avut loc o epidemie de holeră care a lăsat in urmă răni adânci si mii de persoane care au murit. Conform datelor emise la acea vreme de ONU, peste 650.000 de persoane au fost afectate de epidemia de holeră.

De altfel, Haiti a fost lovită din plin de un puternic cutremur care, conform datelor de la acea vreme, a făcut peste 217.000 de victime. Cutremurul a avut o magnitudine de 7 grade și s-a produs pe data de 12 ianuarie 2010

Adauga un comentariu