Paul Gabriel Ioan, cofondator „Fabrica de Fum”, vorbește într-un nou episod de #PodcastBZI despre piața și prețurile produselor afumate cu fum natural, dar și cât de des este recomandat consumul lor
Paul Gabriel Ioan, cofondator „Fabrica de Fum”, una dintre cele mai cunoscute afaceri cu produse din carne afumată cu fum natural, susține că militează pentru întoarcerea la o alimentație cât mai apropiată de cea naturală.
„Am venit deja pe piață cu un anumit concept, cu produse afumate, dar nu foarte tare afumate. Fumul noi îl folosim doar ca aromă. Am descoperit o metodă mai modernă, ca să zic așa, de afumare. Afumăm în cicluri scurte și compensăm cu condimente. Fiecare produs în parte are condimente diferite, nu se compară cotletul cu slăninuța, cu pulpa de pui afumată. Deci produsele noastre chiar au gust.
Mulți copii consumă produsele noastre, deci acesta este un semn că sunt bune. Explicația este că papilele gustative ale copiilor încă nu sunt obișnuite cu chimicalele. Noi, nativ, respingem tot ce este chimic, doar că în timp obișnuim organismul și ne creăm alte gusturi și alte obiceiuri. Eu militez pentru o alimentație cât mai naturală”, susține Paul Gabriel Ioan, cofondator „Fabrica de Fum”.
Paul Gabriel Ioan, cofondator „Fabrica de Fum”: „Se consumă produse din ce în ce mai slab nutritive”
Producătorul spune că mulți consumatori se ghidează după gust, iar unele produse nu sunt sănătoase pentru organism.
„Foarte mulți se ghidează doar după gust. E o tactică să atragi consumatorii, dacă pui E-uri. Cum e monoglutamatul, care amplifică gusturile. Din păcate, se consumă produse din ce în ce mai slab nutritive. Dar ideea de a consuma produse ieftine și slab nutritive se va regăsi în sănătatea noastră și a copiilor pentru că pot fi boli genetice. Lumea se îndreaptă se produsele de masă. Cred că educația alimentară ar trebui făcută din perioada școlii și, astfel, copiii știu ce înseamnă să mănânce sănătos. Eu militez pentru întoarcerea la o alimentație cât mai apropiată de cea naturală”, mai spune Paul Ioan.
Producătorul, cumnatul său, Marius Lungu, bucătar cu experiență, și sora sa, Liliana Lungu, au fondat acest brand din Iași. Afacerea cu produse tradiționale s-a dezvoltat în ultimii 7 ani. În fabrica localizată la ieșirea din CUG se fac manual mezeluri cu atestat tradițional, afumate cu lemn de cireș și sare.
Produse cu atestat tradițional, comercializate în toată țara
Acesta e de părere că oamenii preferă să dea mai mulți bani pe aparențe, dar nu și pe produse naturale.
„Produsele ieftine sunt pentru cei fără bani, iar cele scumpe, pentru cei cu bani. M-am cam blocat când mi-a spus doamna asta la un târg. Avem telefoane scumpe, inteligente, în buzunar, la care folosim doar 3 butoane, dar nu dăm banii pe mâncare sănătoasă. Lumea nu te vede ce mănânci, dar, dacă scoți telefonul scump pe masă, ești cineva, ai valoare”, mai spune Paul Ioan Gabriel. „Fabrica de Fum” a vândut mezeluri de peste un milion de lei.
Pentru că produsele sunt făcute manual, traseul cărnii din fermă până la băcănie durează 10 zile. Carnea este tăiată în bucăți și condimentată, apoi este introdusă în camera de maturare, unde stă cel puțin 7 zile. Produsul se scoate zilnic și se întoarce manual pentru a fi pătruns bine de condimente. Apoi se agață la zvântat 24 de ore și se introduce la fum. Ciclurile și temperaturile la care se afumă diferă de la produs la produs. Pe urmă se tratează termic, prin coacere, iar apoi mai stă cel puțin o zi într-un proces de eliminare a excesului de apă, în camera frigorifică. Când a ajuns la umiditatea stabilită, produsul se ambalează și se comercializează sub două forme: proaspăt și ambalat în vid. Produsele sunt comercializate în toată țara.
Paul Gabriel Ioan, cofondator „Fabrica de Fum”, militează pentru o alimentație cât mai apropiată de natural.
Am cumparat produse cu eticheta fabrica de fum sunt foarte bune. Felicitari si mult succes!
Slăbuț tare. Concurentul vă halește la toate capitolele. Personal zero, stau pe telefoane. Muzeu la voi. Păcat.
Foarte bune și gustoase sunt produsele. Felicitări!!