Curiozitati

Pensie anticipata partiala 2018. Noile conditii pentru a iesi mai rapid la pensie

Publicat: 07 feb. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pensie anticipata partiala 2018. Noile conditii pentru a iesi mai rapid la pensie
9

Pensie anticipata partiala 2018. Iata ce conditii noi trebuie sa indeplinesti, pentru a beneficia mai rapid de pensie.

  Pensia anticipata partiala poate fi acordata celor care au realizat stagiul complet de cotizare si care au indeplinit anumite conditii de varsta, dupa cum scrie in Legea pensiilor.

Astfel ca, cel care se pensioneaza anticipat in acest fel, odata ce va indeplini conditiile de la pensionarea pentru limita de varsta, va trece automat la acest tip de pensie.

Pensie anticipata partiala 2018. Conditiile pentru a obtine anul acesta pensia anticipatapartiala si actele necesare

– sa fi realizat stagiul complet de cotizare, care este de 35 de ani, sau chiar sa-l fi depasit cu pana la opt ani;

– se poate cere pensia cu cel mult cinci ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, care este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei. 

Vezi aici modul de calcul al pensiei!

Toti romanii care stau la bloc trebuie sa stie. Amenzi mari. Sanctiuni de 1.800 de lei 

Refuzul persoanelor de a se legitima, neplacerile provocate vecinilor prin galagie si nerespectarea orelor de liniste, lasarea animalelor periculoase in libertate sau cersetoria vor fi sanctionate cu amenzi mai mari decat in prezent, potrivit unei propuneri legislative ce tocmai a trecut de votul senatorilor. Ultimul cuvant il vor avea insa deputatii.

Senatul a adoptat luni, cu 88 de voturi „pentru”, o propunere legislativa care prevede amenzi mai mari pentru injuraturi, amenintari si gesturi obscene in public, dar si pentru deteriorarea sau mutarea, fara drept, a semnelor sau indicatoarelor de orientare turistica si rutiera, ori pentru cei care participa efectiv la un scandal. De asemenea, cei care tulbura linistea locatarilor intre orele 22-00-08.00 si 13.00-14.00 si cei care arunca asupra unei persoane sau constructii cu obiecte de orice fel, cu substante inflamante, iritant-lacrimogene, cu efect paralizant, corosive vor plati amenzi mai mari. 

Faptele de incalcare a normelor de ordine si liniste publica vor putea fi sanctionate mai dur, daca Propunerea legislativa pentru modificarea art.3 din Legea nr.61/1991, votata astazi de senatori, va trece si de votul (decisiv) al Camerei Deputatilor. Apoi, ar mai avea nevoie si de aprobarea sefului statului si de publicarea in Monitorul Oficial.

Pe de o parte, vor creste limitele intre care sunt amendate cersetoria, refuzul de a te legitima, lasarea in libertate a animalelor periculoase si scrisul sau desenatul fara drept pe cladiri ori ruperea/distrugerea unor afise sau reclame. Proiectul prevede aici amenzi intre 300 si 800 de lei, in contextul in care acum sunt intre 100 si 500 de lei.

Apoi, amenzile vor fi intre 400 si 1.200 de lei (in loc de 200-1.000 de lei) pentru savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta, provocarea ori participarea efectiva la scandal, in locuri sau localuri publice, deranjarea vecinilor prin galagie ori alungarea din locuinta comuna a sotului sau sotiei, a copiilor, precum si a oricarei alte persoane aflate in intretinere.

Pentru nerespectarea orelor de liniste vor exista amenzi intre 700 si 1.800 de lei, in contextul in care acum amenzile sunt intre 500 si 1.500 de lei.

Proiectul prevede si cresterea amenzilor pentru savarsirea de gesturi obscene in public, proferarea de injurii, amenintari cu acte de violenta, deteriorarea sau mutarea, fara drept, a semnelor sau indicatoarelor de orientare turistica si rutiera ori a celor care semnaleaza existenta unui pericol pentru viata persoanelor, de la sume cuprinse intre 200 si 1.000 de lei la 400 – 1.200 de lei.

De asemenea, savarsirea in public de gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora sau aruncarea asupra unei persoane sau constructii cu obiecte de orice fel, cu substante inflamante, iritant-lacrimogene, cu efect paralizant, corosive sau care murdaresc, daca nu au rezultat vatamari ale integritatii corporale ori pagube materiale, se produc in institutii de invatamant, sanatate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, sanctiunile aplicabile in prezent, 1.000 lei – 3.000 lei, vor fi majorate, sumele prevazute in proiectul liberalilor fiind intre 2.500 de lei si 4.000 de lei.

Amenzile aplicate pentru constituirea unui grup in scopul de a savarsi actiuni ilicite, contrare ordinii si linistii publice, organizarea sau participarea la jocuri de noroc neautorizate, prostitutie sau comercializarea armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate in magazinele neautorizate vor fi majorate de la 500 – 1.500 lei la 700 lei la 1.800 de lei.

Amenzi cuprinse intre 700 si 1.800 de lei ar urma sa plateasca si cei care se fac vinovati de provocarea ori participarea efectiva la scandal sau cei care tulbura linistea locatarilor intre orele 22-00-08.00 si 13.00-14.00 prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui instrument muzical la intensitate mare in localuri.

Acelasi proiect prevede cresterea perioadei pe durata careia se dispune suspendarea activitatii localurilor care servesc bauturi alcoolice pe timpul desfasurarii adunarilor publice, grevelor, manifestarilor sportive sau alte intruniri publice, in imediata apropiere, de la 10-30 de zile la 20-40 de zile.

Senatorii USR nu au dorit sa participe la vot.Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestei initiative legislative.

Adauga un comentariu