Pensionarii care vor fi obligați să returneze pensia sunt cei vizați de un nou ordin al Ministerului Muncii. Modificarea legislativă recentă introduce patru situații suplimentare în care pensionarii sunt obligați să returneze pensiile încasate. Iată pe câte luni trebuie să dea banii înapoi și de ce.
Pensionarii care vor fi obligați să returneze pensia!
Ministerul Muncii a emis recent un nou ordin care introduce patru situații suplimentare în care pensionarii sunt obligați să returneze pensiile încasate:
- Neprezentarea pensionarilor de invaliditate la cabinetele de expertiză medicală;
- Nedepunerea de către pensionarii urmași a documentelor care atestă continuarea unei forme de învățământ conform legii;
- Obținerea sau încasarea unei pensii pe baza unui stagiu de cotizare ulterior rectificat de angajator;
- Încasarea unor sume necuvenite cu titlu de pensie sau pensie restantă, față de cele stabilite prin decizia de pensionare.
„În situația în care se constată plata unor sume necuvenite ca urmare a mai multor cauze, dintre care unele sunt din culpa debitorului, prin decizie a casei de pensii competente se va stabili cuantumul corect și legal al pensiei, valoarea debitului care urmează a fi recuperat și sumele scutite de la plată din totalul debitului stabilit”, prevede legea.
Situațiile în care pensionarii trebuie să dea banii înapoi
Pe lângă noile situații în care seniorii sunt obligați să returneze sumele încasate la pensie, mai există alte reglementări existente de ceva timp, care presupun returnarea pensiei:
- Depunerea de documente eliberate cu nerespectarea reglementărilor legale, infirmate ulterior de angajator sau de arhiva acestuia;
- Depunerea de carnete de muncă sau adeverințe cu date eronate privind identitatea, stagiul de cotizare sau veniturile;
- Folosirea unor acte de identitate sau documente de stare civilă neconforme realității;
- Depunerea de decizii medicale sau certificate de handicap obținute ilegal sau fără respectarea procedurilor;
- Declarații nesincere sau omisiuni privind situații ce necesitau declarații pe propria răspundere;
- Necomunicarea modificărilor de situație personală relevante pentru recalcularea pensiei;
- Încasarea ilegală a două prestații sociale incompatibile;
- Cumulul pensiei cu venituri salariale în cazurile în care legea interzice acest lucru;
- Utilizarea documentelor ulterior declarate nule la calculul pensiei;
- Orice altă cauză din culpa pensionarului care a generat plăți necuvenite.
Pensionarii trebuie să mai știe că pot avea pensia blocată dacă au datorii la stat. Poprirea pensiei în 2025 îi îngrijorează pe seniori. Tot mai mulți pensionari se confruntă cu popriri pe pensie din cauza datoriilor mari pe care le au. Fie că se împrumută de la bancă, nu plătesc impozitele sau amenzile, pensionarii se pot trezi cu jumătate de pensie oprită până la achitarea datoriei. Suma oprită nu poate să fie mai mare de o treime din pensie.
În cazul neachitării obligațiilor legale, instituții precum ANAF sau diverse bănci pot solicita oficial poprirea pensiei. Este necesară o decizie judecătorească, pe baza căreia Casa de Pensii este obligată să pună în aplicare procedura. Important de știut este faptul că nu este nevoie de acordul persoanei vizate. Dacă un pensionar a acumulat datorii, fie din neplata unor taxe sau impozite, fie din nerespectarea unor contracte de credit, statul sau creditorul poate cere poprirea pensiei direct printr-o cerere adresată Casei Naționale de Pensii Publice. Casa Națională de Pensii a precizat că are obligația legală de a pune în aplicare poprirea atunci când primește o solicitare validă de la ANAF sau de la bancă. O altă modificare legislativă prevede că o anumită categorie de pensionari va fi obligată să returneze pensiile încasate, dacă seniorii au încălcat legea.
Ce titluri clickbait..