Titlurile zilei

Percheziții la Iași într-un dosar de cămătărie! Mai mulți interlopi au fost ridicați. Cea mai opulentă casă țigănească în stil „Versace” din Grajduri a fost asaltată de mascați!

Publicat: 17 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Percheziții la Iași într-un dosar de cămătărie Mai mulți interlopi au fost ridicați. Cea mai opulentă casă țigănească în stil Versace din Grajduri a fost asaltată de mascați
La percheziții mai mulți interlopi au fost ridicați de mascați și duși la audieri

Percheziții la Iași într-un dosar de cămătărie. Mai mulți interlopi au fost ridicați de mascați și duși la audieri. Totul a plecat de la o „afacere” cu iz penal. Mai precis, un afacerist turc ce deține un stand în Egros a împrumutat o sumă importantă de bani de la Valentin Ababei, din localitatea ieșeană Dancu și a fost forțat să plătească o dobândă uriașă

Percheziții la Iași într-un dosar de cămătărie. Mai mulți interlopi au fost ridicați de mascați și duși la audieri. Ieri-dimineață, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale (SIC) împreună cu luptătorii de la Serviciul de Acțiuni Speciale (SAS) și jandarmii, sub coordonarea procurorului de caz, au efectuat mai multe percheziții în localitățile Dancu, Ciurea și Grajduri din Iași.

Povestea începe în 2019 când un turc, a cărui identitate o vom proteja, a cerut împrumut o sumă importantă de bani de la un individ care locuiește în localitatea Dancu pe nume Valentin Ababei. Aproximativ 35.000 de euro a luat cu împrumut turcul, în mai multe tranșe. La această sumă trebuia să plătească o dobândă, așa cum se practică. A plătit aproape dublul sumei împrumutate, însă nu a fost suficient, iar Ababei a trecut la amenințări. Pentru că afaceristul turc nu mai avea de unde să plătească, a luat cu camătă o altă sumă de bani, de la Dragoș Stănescu și mama acestuia.

Afaceristul turc a fost obligat de interlopi să plătească dublul sumei împrumutate, însă nu a fost suficient

Procurorii ieșeni au afirmat ieri că, în dosar, se fac cercetări pentru șantaj, camătă și complicitate la șantaj. Conform anchetatorilor, cinci persoane au calitatea de suspecți în cauză.

„În cursul lui 2019, V.A. a împrumutat cu dobândă persoanei vătămate A.M.D., care are un stand comercial într-un complex din municipiul Iași, în tranșe, în total, suma de 35.000 de euro. Ulterior, deși a primit de la aceasta suma de peste 60.000 de euro, prin diverse metode de constrângere (amenințări, hărțuiri), i-a cerut persoanei vătămate să îi achite sume în contul celor 35.000 de euro”, a declarat ieri Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Potrivit acesteia, nefăcând față la plățile respective, în aprilie 2019, victima a împrumutat de la o altă persoană, D. S. și de la mama acestuia, L.S., suma de 50.000 de lei, cu o dobândă de 10.000 de lei.

Interlopii au trecut la amenințări, iar afaceristul turc nu a mai rezistat presiunilor și a mers la poliție

Pentru că nu a mai avut cu ce să plătească, afaceristul turc nu a mai rezistat presiunilor și a mers la Poliție. Ulterior, anchetatorii au analizat amănunțit toată povestea și au aplicat o lovitură puternică celor mai cunoscuți țigani din Ciurea și Grajduri. Așa au ajuns mascații în cele trei localități.

„Ulterior, aceștia din urmă au folosit metode de constrângere (amenințări, hărțuiri), pentru ca persoana vătămată să le achite în continuare sumele datorate și dobânzile convenite. Au fost puse în executare cinci mandate de percheziție domiciliară. Cu această ocazie, au fost ridicate valori și bunuri pentru completarea probatoriului și recuperarea prejudiciului”, a mai menționat Monica Palaghia.

Conform acesteia, ieri au fost duse la audieri patru persoane, respectiv trei suspecți și un martor.

„După efectuarea audierilor, se va aprecia asupra eventualelor măsuri preventive care se impun în cauză”, a încheiat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Afaceristul turc și țiganii de la Grajduri și Ciurea se cunoșteau de ceva vreme, iar de-a lungul timpului ar mai fi făcut afaceri împreună

Surse din cadrul anchetei au precizat că relația dintre cetățeanul turc, care vinde covoare în Egros, și țiganii de la Ciurea și Grajduri este mai veche. Ar mai fi făcut afaceri împreună, însă acum lucrurile au scăpat de sub control. Acum, în dosar se regăsesc Dragoș Stănescu, Daniel Stănescu, Lăcrămioara Stănescu și Valentin Ababei. Acum, toți cei implicați au de dat explicații în fața legii. De precizat este faptul că orice formă de cămătărie este interzisă prin lege, iar pedepsele sunt destul de mari. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei implicați riscă să stea ani grei în spatele gratiilor. Nimeni nu știe ce se va întâmpla cu afaceristul turc. Este greu de crezut că va mai rămâne la Iași după ce a băgat unii dintre cei mai cunoscuți țigani după gratii, în urma plângerii făcute.

Adauga un comentariu