Boli si tratamente

Periajul dinților ne protejeaza de Covid-19?

Publicat: 03 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Periajul dinților ne protejeaza de Covid-19
Utilizarea pastelor de dinți care conțin clorură de zinc sau staniu și spălarea gurii formule pe baza de clorură de cetilpiridiniu conduc la o scăderea prezenței Covid-19 în mucoasa bucală

Ce-ar fi dacă igiena noastră dentară ar avea un efect dublu „Kiss Cool”, oferind atat o respirație proaspătă, cat și protecție împotriva Covid-19? Oamenii de știință au analizat această posibilitate. Deci periajul dinților ne protejeaza de Covid-19?

Noile teste efectuate de marca Colgate (în parteneriat cu o școală medicală americană) arată că utilizarea pastelor de dinți care conțin clorură de zinc sau staniu și spălarea gurii formule pe baza de clorură de cetilpiridiniu conduc la o scăderea prezenței Covid-19 în mucoasa bucală, una dintre căile principale pentru transmiterea virusului.

Dr. Maria Ryan, directorul clinic al gigantului Colgate, se entuziasmează:

„Periajul dinților și apele de gură nu sunt un tratament sau o metodă completă de protecție împotriva infecțiilor, dar pot ajuta la reducerea transmiterii și încetinirea răspândirii virusului”.

Rezultate încurajatoare care confirmă cercetările din domeniu. În octombrie, teste de laborator efectuate de oamenii de știință de la Pennsylvania School of Medicine (Statele Unite) au arătat că apele de gură – chiar și cele pentru uz rapid (30 de secunde) – ar inactiva mai mult de 99,9% din coronavirusurile umane, potrivit Femme Actuelle.

Capacitatea apelor de gură antiseptice de a combate virusurile

Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au pus insa la îndoială capacitatea apelor de gură antiseptice de a combate virusurile și, mai precis, de a preveni transmiterea Covid-19 prin gură. Mai multe studii au arătat că aceste produse de igienă pot deteriora membrana lipidică.

Oamenii de știință au observat efectul principalelor antiseptice conținute în apele de gură (etanol, clorhexidină, clorură de cetilpiridiniu, peroxid de hidrogen etc.) asupra virusurilor. Au rămas precauți:

„Nu știm încă dacă aceste produse sunt active împotriva membranei lipidice a Covid-19”, a indicat profesorul O’Donnell, autorul principal.

Dar știm că gura și glandele salivare sunt una dintre căile de intrare și replicare a coronavirusului. Prin urmare, potrivit oamenilor de știință, am putea reduce sarcina virală prin clătirea gurii cu aceste produse. Profesorul O’Donnell a subliniat, de asemenea, că CDC SUA (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor) recomandă pacienților să facă spălarea gurii înainte de a merge la medicul dentist pentru a limita riscul de transmitere. În Franța, unii stomatologi recomandă, de asemenea, o apă de gură antiseptică înainte de tratament, dar acest lucru nu este recomandat oficial de Inalta Autoritate de Sanatate în absența unor dovezi suficiente.

Atenția rămâne esentiala. Și faptul de a utiliza zilnic aceste produse antiseptice nu ar trebui în niciun caz să diminueze principala precauție care trebuie luată împotriva Covid-19: purtarea unei măști, spălarea mâinilor și distanțarea fizică.

Adauga un comentariu